Aambeien behandeling & symptomen herkennen

Inhoudsopgave

aambeienAambeien zijn een vervelende aandoening waar iedereen last van kan krijgen. Als je te maken hebt met aambeien, dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van af. In dit artikel beschrijven we wat aambeien precies zijn, welke oorzaken er aan ten grondslag leggen en wat de beste behandelmethode is voor deze vervelende aandoening.

Wat zijn aambeien?

Over het algemeen categoriseren we aambeien in twee verschillende vormen:

Inwendige aambeien

We hebben allemaal kleine zwellichamen in onze endeldarm. Deze zwellichamen zijn belangrijk, anders kan er namelijk ontlasting uit de endeldarm lopen. Bij het passeren van ontlasting zakken deze zwellichamen naar beneden. Geen probleem, want het slijmvlies wordt vanzelf weer omhoog getrokken door spierweefsel en bindweefsel van de anus. Door de jaren heen kan het voorkomen dat het slijmvlies te ver zakt. We hebben niet bijzonder veel last van inwendige aambeien omdat in dit gebied weinig zenuwen aanwezig zijn die pijn registreren. Eén van de weinige duidelijke signalen van inwendige aambeien is bloed bij de ontlasting.

Uitwendige aambeien

Uitwendige aambeien vinden we terug onder de huid rondom de anus. Hier vinden we meer pijngevoelige zenuwen terug waardoor uitwendige aambeien vaak meer pijn doen.

Het kan voorkomen dat aambeien groter worden of verzakken. Dit kan ervoor zorgen dat aambeien zich manifesteren als een uitstulping buiten de sluitspier. Je kan deze uitstulpingen duidelijk voelen en zien. Naar het toilet gaan is dan vaak geen pretje. Aambeien die verzakt zijn trekken zich na verloop van tijd weer terug.

Het kan voorkomen dat een klein bloedpropje zich vormt in de externe aambei. Dit staat beter bekend als trombose, en kan erg veel pijn doen. Daarnaast kan het zorgen voor bloedingen tijdens de stoelgang. Het bloedpropje zal vanzelf verdwijnen. Het kan voorkomen dat er een klein beetje huid overblijft. Dit doet geen pijn, maar kan irriteren.

Symptomen van aambeien

De volgende symptomen kunnen van toepassing zijn bij aambeien:

  • Bloed bij de ontlasting zonder dat het pijn doet
  • Jeuk or irritatie in je anale zone
  • Een oncomfortabel, pijnlijk gevoel
  • Zwelling rondom de anus
  • Een uitstulping in de buurt van je anus. Deze kan gevoelig of zelfs pijnlijk zijn.

Uitwendige aambeien zijn eenvoudiger te herkennen dan inwendige aambeien.

Oorzaak van aambeien

Aambeien zijn bijna altijd het resultaat van één van de volgende oorzaken:

  • Overgewicht
    Wanneer je te zwaar bent wordt er druk opgebouwd in je rectum. Dit kan ervoor zorgen dat aderen gaan zwellen.
  • Zwangerschap
    De extra kilo’s die je meedraagt wanneer je zwanger bent kunnen een oorzaak zijn van aambeien, om dezelfde reden als hierboven.
  • Te hard persen
    Te hard persen tijdens de stoelgang kan voor aambeien zorgen. Dit kan voorkomen wanneer ontlasting  hard is.
  • Erfelijke aanleg
    Zijn aambeien een veel voorkomende aandoening in de familie? Dan is de kans groter dat jij ook te maken krijgt met aambeien.
  • Teveel zitten of teveel staan
    Werk waarbij je veel zit of staat is op enorm veel fronten niet goed voor je gezondheid. Het is tevens een onderliggende oorzaak bij aambeien.
  • Chronische diarree of obstipatie
    Zowel diarree als obstipatie zijn leggen een grote hoeveelheid druk op je endeldarm.

Wanneer je al last hebt van aambeien, dan kan extra druk uitoefenen op je lichaam de aambeien verergeren. Denk hierbij aan niezen, hoesten, of zelfs een uurtje trainen in de sportschool.

Aambeien behandeling

Wat te doen tegen aambeien? De behandeling van aambeien van aambeien is vrij eenvoudig:

Aambeienzalf

Als je veel last hebt van jeuk en een branderig gevoel, dan kan aambeienzalf een uitkomst bieden. Deze zalf bevat een verdovend middel zoals lidocaïne. Dit maakt toiletteren een minder pijnlijke aangelegenheid. Aambeienzalf is echter geen oplossing die ervoor zorgt dat aambeien compleet verdwijnen.

Aambeien afbinden

Aambeien verdwijnen vaak vanzelf weer. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunnen aambeien afgebonden worden waarna deze verdwijnen. De huisarts stuurt je door naar een specialist.

De aambei wordt afgeklemd met een rubberen bandje, waardoor er geen bloedtoevoer meer plaatsvindt. Na verloop van tijd sterft de aambei af.

Aambeien verwijderen met een operatie

Wanneer je last hebt van zeer grote aambeien of aambeien die steeds weer terugkomen, dan is een operatie een goede oplossing. Een operatie is effectief in het verwijderen van aambeien, maar zorgt tot enkele dagen na de ingreep voor veel pijn.

Aambeien voorkomen

Je wilt aambeien natuurlijk het liefste voorkomen. Immers; voorkomen is beter dan genezen.

Eet voldoende vezels

Vezels zorgen ervoor dat ontlasting zacht is, zodat er niet teveel spanning ontstaat die aambeien kan veroorzaken. Fruit, groente en volkorenbrood zijn bijvoorbeeld perfect.

Drink voldoende

Harde ontlasting wordt vaak veroorzaakt door te weinig drinken. Probeer minimaal anderhalve liter per dag te drinken om ontlasting zacht te houden.

Vezelsupplementen

Is het niet altijd mogelijk voldoende vezel binnen te krijgen via je voeding? Er zijn diverse supplementen op de markt die veel vezels bevatten. Denk bijvoorbeeld aan Psylium Husk!

Zo min mogelijk persen

Het is van belang zo min mogelijk spanning te leveren tijdens de stoelgang. Ga dus niet forceren. Lukt het niet? Probeer het dan later nog eens.

Ga wanneer je moet

Wachten met je stoelgang kan ervoor zorgen dat ontlasting uitdroogt en harder wordt, wat weer zorgt voor meer spanning.

Vermijd lange zitperiodes

Zitten vergroot de druk op de aderen in de anus. Zit je veel op kantoor? Probeer eens een bureau waar je aan kunt staan, en wissel af!

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging vermindert druk op anderen in de anus, zorgt voor gewichtsverlies én helpt bij het voorkomen van obstipatie.

Conclusie

Aambeien zijn vervelend, maar goed te behandelen. Vaak verdwijnen aambeien vanzelf weer. Belemmeren aambeien je bij het doen van alledaagse dingen? Neem contact op met de huisarts.