Acute disseminated encephalomyelitis adem

Inhoudsopgave

Als je het over multiple sclerose (MS) hebt, dan is de kans groot dat je ook hebt gehoord van acute disseminated encephalomyelitis (ADEM). ADEM is een aandoening die het centrale zenuwstelsel aantast en vergelijkbaar is met MS. Het enige verschil is dat in tegenstelling tot MS, ADEM acuter is en meestal volgt op een infectie of vaccinatie. In dit artikel zullen we in detail ingaan op ADEM, de symptomen, oorzaken en behandeling.

Wat is Acute Disseminated Encephalomyelitis (ADEM)?

ADEM is een zeldzame auto-immuunaandoening van het centrale zenuwstelsel die optreedt na een infectie of vaccinatie. Het immuunsysteem van het lichaam valt plotseling de myeline aan, de beschermende laag rond de zenuwvezels, wat resulteert in ontsteking en schade aan de zenuwen. Deze ontsteking en schade verspreiden zich snel over het centrale zenuwstelsel en kunnen een breed scala aan symptomen veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van ADEM?

De symptomen van ADEM variëren afhankelijk van welk deel van het centrale zenuwstelsel is aangetast. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

– Koorts
– Hoofdpijn
– Vermoeidheid
– Spierzwakte of verlamming
– Coördinatieproblemen
– Problemen met het gezichtsvermogen
– Veranderingen in bewustzijn
– Convulsies
– Misselijkheid en braken
– Verwardheid

Wat zijn de oorzaken van ADEM?

De exacte oorzaken van ADEM zijn niet bekend. Het kan echter optreden na een infectie of vaccinatie, omdat het immuunsysteem van het lichaam bij dergelijke situaties wordt geactiveerd. Bepaalde virussen, zoals mazelen, bof en rubella, zijn bekende triggers voor ADEM. Er wordt ook gedacht dat sommige genetische factoren bijdragen aan de ontwikkeling van ADEM.

Diagnose van ADEM

De diagnose van ADEM is gebaseerd op een combinatie van medische geschiedenis, symptomen en MRI-scans. Bloedonderzoeken en lumbaalpuncties kunnen ook worden uitgevoerd om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Behandeling van ADEM

De behandeling van ADEM is gericht op het stoppen van de ontsteking en het minimaliseren van eventuele permanente schade. Dit omvat het gebruik van corticosteroïden om de ontsteking te verminderen en immunoglobuline-therapie om het immuunsysteem te moduleren. In sommige gevallen kunnen chemotherapie en plasmawisselingen ook nodig zijn. Fysiotherapie en ergotherapie kunnen ook worden gebruikt om te helpen bij herstel.

Prognose

De meeste mensen met ADEM herstellen volledig binnen enkele weken tot maanden, hoewel sommigen permanente neurologische schade kunnen oplopen. Vroege diagnose en behandeling zijn essentieel voor een goede prognose.

Hoe ADEM voorkomen

Omdat ADEM vaak optreedt na een infectie of vaccinatie, is het voorkomen van deze triggers de sleutel tot het voorkomen van ADEM. Het is belangrijk om regelmatig te vaccineren en goede hygiëne te handhaven om de verspreiding van infecties te voorkomen.

Conclusie

Acute disseminated encephalomyelitis (ADEM) is een auto-immuunaandoening van het centrale zenuwstelsel die optreedt na een infectie of vaccinatie. De symptomen variëren, maar kunnen koorts, vermoeidheid, spierzwakte of verlamming, coördinatieproblemen, problemen met het gezichtsvermogen, veranderingen in bewustzijn en convulsies omvatten. Behandeling richt zich op het beheersen van ontsteking en minimaliseren van permanente schade en kan bestaan uit corticosteroïden, immunoglobulinetherapie en chemotherapie. De meeste patiënten herstellen volledig binnen enkele weken tot maanden.