Inca bessen groeien aan de inca-bessenstruiken . Ze zijn een eeuwenoud voedingsmiddel en worden gezien als een van de ‘verloren gewassen van de Inca’s’. In Peru worden de bessen al jaren gekoesterd om de rijke voedingsstoffen.

Bijzondere eigenschappen van de inca-bessenstruiken zorgen ervoor dat ze een extreem hoog aanpassingsvermogen hebben. In verstoorde gebieden is de inca bes het eerst gewas dat begint te groeien. Zo’n aanpassingsvermogen wil toch iedereen?

Inca bessen hebben uitzonderlijk eiwitgehalte

Inca bessen worden gezien als de Zuid-Amerikaanse Goji bessen. Dat is deels waar, maar de Inca bessen overtreffen Goji bessen zelf op een belangrijk vlak. Inca bessen bevatten 16% eiwitten, waar Goji bessen het moeten doen met 13 tot 14%. Beide overigens uitzonderlijke eiwitgehaltes voor een vrucht.

Zeer hoog Bioflavonoïden gehalte in Inca Bessen

Inca bessen zijn een uitstekende bron van bètacaroteen, Vitamine C, thiamine, niacine, fosfor en een hoog gehalte aan pectine. De bessen bevatten een belangrijk antilichaam in planten secretoir IgA.

Boven alles zijn Inca Bessen een zeer rijke bron van bioflavonoïden. Belangrijk voor de ontgifting en voedselopname in ons lichaam. Bioflavonoïden is bovendien een belangrijke helper van Vitamine C. Ze helpen de effecten van Vitamine C te vergroten.

Gedroogde Inca bessen

Deze inca bessen zijn afkomstig uit Peru. Ze zijn traditioneel geplukt, schoon gemaakt en gedroogd. Dit is een intensieve en tijdrovende klus. Eén persoon doet er zelfs een hele dag over om ongeveer 11 kilo verse bessen schoon te maken. Ga maar na als je weet dat er 3 kilo bessen nodig is voor een pond gedroogde bessen.

Na het schoonmaken worden de bessen rauw gedroogd in de zon. Inca bessen hebben een papierachtige schil. Voor het droogproces worden ze geschild. Gedroogde bessen gaan één jaar mee.

Gebruik van Inca Bessen

Gedroogd lijken Inca bessen op grote rozijnen. Ze hebben een prettige zachte smaak en een prikkelende zure scherpte. Het is een mooie balans tussen een zoete en zure smaak. Ze zijn lekker als snack, ’s avonds op de bank.

Ook lekker als studentenhaver gemixt met Goji bessen, Cacao stukjes en Hennepzaad. Of als toevoeging aan een salade.