Met de mond opblaasbare spalken, ontwikkeld door Margaret Johnstone. Dit concept wordt constant bijgewerkt door de wetenschappelijke groep PANat.

Volwassenen, dubbele kamer beenspalk. Wordt gebruikt om het hemiplegisch been in stand te ondersteunen, te stabiliseren, en faciliteert de rompoprichting. Wordt dus vnl in een actieve oefensituatie gebruikt. Door de voor- en achterzijde van de spalk met een verschillende kracht op te blazen, kan men een maximale correctie van het lidmaat bekomen.

Doel:
– positionering (voor een beperkte tijd)
– maximale sensorische input door de goed verdeelde druk

Mogelijke toepassingen:
– bewegingstherapie: men kan proximale gewrichten oefenen (vb. schouder) terwijl de distale (vb. elleboog, pols en vingers) geen kans krijgen om in een verkeerd patroon te komen
– vroegtijdige gewichtsoverbrenging op een plegisch lidmaat
– hulpmiddel bij de controle van ledematen: vb. in de gangrevalidatie doet men een armspalk aan om te beletten dat er geassocieerde reacties optreden

Uriasspalken zijn vervaardigd uit een speciaal ontwikkeld PVC. De binnenste laag is een unieke zachte PVC die aangenaam aanvoelt voor de patiënt en de druk uiterst gelijkmatig verdeelt.
De buitenste laag is steviger en geeft de stabiliteit.
Doordat de spalken transparant zijn heeft men steeds een perfecte visuele controle op de positie van het lidmaat.

Via de link naar PANat kan je een brochure downloaden met theoretische en praktische uitleg.

Het opblazen moet met de mond gebeuren, omdat men dan pas zeker is van een goede temperatuur en een maximale druk van 40 mm Hg.
Om te beletten dat er ademvocht in de spalk komt bij het opblazen kan men gebruik maken van speciale filters.

Voor de hygiëne zijn er kleine individuele mondstukjes beschikbaar voor gebruik op de filters of op verlengbuisjes (niet rechtstreeks op de spalk).

De spalk mag niet aangelegd worden op een lidmaat in direct zonlicht, anders ontstaat een serre-effect en kunnen brandwonden ontstaan.

Veiligheidsvoorschriften:
– gedurende ‘hands on’ of ‘hands off’ therapiesessies (afhankelijk van de spalk) max. 20 minuten of 1 uur/sessie voor de spalken voor volwassenen, met een maximale druk van 40mmHg
– steeds binnenshuis gebruiken, geen direct zonlicht
– spalken na gebruik telkens reinigen met een gewone zeep, met open rits goed laten drogen door de spalk op te hangen
– beperkte levensduur, afhankelijk van de gebruiksomstandigheden ontstaan na een tijd scheurtjes in de omgeving van de lasnaad