Androgen insensitivity syndrome

Inhoudsopgave

Inleiding

– Wat is androgene ongevoeligheidssyndroom?


– Hoe vaak komt het voor?
– Wat zijn de oorzaken van androgene ongevoeligheidssyndroom?
– Wie is het meest vatbaar voor androgene ongevoeligheidssyndroom?

Symptomen

– Welke symptomen zijn geassocieerd met androgene ongevoeligheidssyndroom?
– Hoe verschilt de ziekte tussen mannelijke en vrouwelijke patiënten?

Diagnose

– Hoe wordt androgene ongevoeligheidssyndroom gediagnosticeerd?
– Welke tests worden uitgevoerd?

Behandeling

– Welke behandelingsopties zijn beschikbaar voor androgene ongevoeligheidssyndroom?
– Werken hormoontherapieën? Zo ja, hoe?

Complicaties

– Welke complicaties worden geassocieerd met androgene ongevoeligheidssyndroom?
– Hoe kan het syndroom de vruchtbaarheid beïnvloeden?

Het leven met androgene ongevoeligheidssyndroom

– Hoe kan androgene ongevoeligheidssyndroom het leven van de patiënt beïnvloeden?
– Hoe kunnen patiënten omgaan met de gevolgen van het syndroom?

Onderzoek en vooruitzichten

– Wat zijn de laatste onderzoeken en ontwikkelingen op het gebied van androgene ongevoeligheidssyndroom?
– Wat is de prognose voor patiënten met de ziekte?

Conclusie

– Wat zijn de belangrijkste bevindingen over androgene ongevoeligheidssyndroom?

Veelgestelde vragen

1. Kan androgene ongevoeligheidssyndroom erfelijk zijn?
2. Kunnen kinderen met androgene ongevoeligheidssyndroom natuurlijk geboren worden?
3. Hoe beperkt androgene ongevoeligheidssyndroom de fysieke activiteit van patiënten?
4. Hoe kan androgene ongevoeligheidssyndroom de mentale gezondheid van patiënten beïnvloeden?
5. Komt androgene ongevoeligheidssyndroom vaker voor bij bepaalde etnische groepen?

Androgene ongevoeligheidssyndroom (AOS) is een zeldzame genetische aandoening waarbij een persoon met XY-chromosomen mannelijk is qua genetische samenstelling, maar fysiek gezien vrouwelijk. De reden hiervoor is dat het lichaam van een patiënt met AOS niet gevoelig is voor androgenen, de mannelijke hormonen die normaal gesproken mannelijke fysieke kenmerken ontwikkelen. Hieronder volgt een overzicht van de symptomen, diagnose en behandeling van AOS.

Symptomen

Een patiënt met AOS kan een mix van mannelijke en vrouwelijke kenmerken vertonen. Dit omvat normaal vrouwelijke geslachtsorganen, maar ook testes (testikels) in het lichaam. Meestal is er een gebrek aan menstruatie en kan de patiënt geen kinderen krijgen. Bij sommigen kan er sprake zijn van borstgroei en weinig haargroei of gezichtshaar, terwijl anderen wel een baard en zware stem ontwikkelen.

Oorzaken

AOS wordt veroorzaakt door veranderingen in het androgeenreceptor-gen. Er zijn twee vormen van AOS: complete en partiële. Bij complete AOS zijn de androgeenreceptoren van het lichaam volledig ongevoelig voor androgenen, terwijl bij partiële AOS sommige androgeenreceptoren werken en anderen niet.

Diagnose

Diagnose van AOS gebeurt meestal met hormoontests en een genetische test om te kijken of er veranderingen zijn in het androgeenreceptor-gen. Een lichamelijk onderzoek kan ook uitgevoerd worden om te bepalen of er vrouwelijke geslachtsorganen zijn.

Behandeling

De behandeling van AOS hangt af van de ernst van de symptomen. Bij complete AOS kan een reparatie van de geslachtsorganen uitgevoerd worden en worden de testikels verwijderd om het risico op testis kanker te verminderen.

Bij partiële AOS kan hormoontherapie de patiënt helpen om normale puberteit te ondergaan. In sommige gevallen kan de patiënt ook mannelijke hormonen toegediend krijgen.

Complicaties

AOS kan ervoor zorgen dat patiënten een hoge mate van stress en angst ervaren. Dit omvat ook depressie en problemen met zelfbeeld en lichaamsbeeld. Aangezien AOS vaak de vruchtbaarheid van patiënten aantast, kan het voorkomen dat zij overwegen om embryo’s op te slaan voor toekomstig gebruik.

Het leven met AOS

Patiënten met AOS lopen het risico om gediscrimineerd te worden en kunnen hierdoor een persoonlijk verlies lijden. Ze kunnen ook lichamelijke ongemakken hebben, waaronder menstruatiekrampen, bekkenpijn en vaginale droogheid. Daarnaast kan AOS de relatie met romantische partners beïnvloeden, omdat er sprake kan zijn van problemen op het gebied van seksualiteit en vruchtbaarheid.

Onderzoek en vooruitzichten

Onderzoekers werken aan nieuwe behandelmethoden voor AOS. In één recent onderzoek werd onderzocht of een CRISPR-Cas9-genbewerking de androgeenreceptoren van de patiënt in vitro kon repareren. Daarbij werd gerapporteerd dat deze techniek potentie heeft voor de behandeling van AOS.

Conclusie

AOS is een zeldzame genetische aandoening die het lichaam ongevoelig maakt voor mannelijke hormonen, waardoor het genetische mannelijke aspect van het lichaam niet ontwikkelt. Het kan een breed scala aan symptomen veroorzaken en kan het leven van een patiënt beïnvloeden. Hormoontherapie en andere behandelingen kunnen helpen om de symptomen te verminderen en de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren.

Veelgestelde vragen

1. Kan androgene ongevoeligheidssyndroom erfelijk zijn?
Ja, AOS wordt veroorzaakt door veranderingen in het androgeenreceptor-gen, dat van generatie op generatie kan worden doorgegeven.
2. Kunnen kinderen met androgene ongevoeligheidssyndroom natuurlijk geboren worden?
Nee, patiënten met AOS hebben vaak geen menstruatie en kunnen daarom geen kinderen krijgen. Ze kunnen echter wel besluiten om gebruik te maken van ivf of draagmoederschap om kinderen te krijgen.
3. Hoe beperkt androgene ongevoeligheidssyndroom de fysieke activiteit van patiënten?
Aangezien AOS een breed scala aan symptomen kan veroorzaken, kan het de fysieke activiteit van patiënten op verschillende manieren beperken.
4. Hoe kan androgene ongevoeligheidssyndroom de mentale gezondheid van patiënten beïnvloeden?
Patiënten met AOS kunnen psychologische problemen ervaren als gevolg van de ziekte, waaronder depressie, angst en problemen met zelfbeeld en lichaamsbeeld.
5. Komt androgene ongevoeligheidssyndroom vaker voor bij bepaalde etnische groepen?
AOS treft mensen van verschillende races en etnische groepen evenredig.