Baarmoedergezwel

Inhoudsopgave

Als vrouw zijnde heb je vast wel eens gehoord van baarmoedergezwellen. Maar wat zijn het eigenlijk precies? En wat zijn de symptomen? En kunnen baarmoedergezwellen kwaadaardige tumoren zijn? In dit artikel beantwoorden we al jouw vragen over baarmoedergezwellen en geven we antwoord op alles wat je moet weten.

Wat zijn baarmoedergezwellen?

Baarmoedergezwellen worden ook wel vleesbomen genoemd. Ze groeien in de baarmoeder en ontstaan uit het spierweefsel van de baarmoederwand. De gezwellen zijn meestal goedaardig en komen voor bij ongeveer één op de vier vrouwen tussen de dertig en vijftig jaar oud. Baarmoedergezwellen kunnen groeien en verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van de grootte en locatie van de gezwellen.

Symptomen van baarmoedergezwellen

De symptomen van baarmoedergezwellen kunnen per vrouw verschillen, maar de meest voorkomende symptomen zijn hevige menstruaties, buikpijn, rugpijn, bloedverlies tussen menstruaties door en vermoeidheid.

De diagnose van baarmoedergezwellen

Om de diagnose van baarmoedergezwellen te stellen zal er een echo of MRI-scan gemaakt worden. Je huisarts of gynaecoloog kan dit voor je inplannen.

Soorten baarmoedergezwellen

Er zijn verschillende soorten baarmoedergezwellen, maar de meest voorkomende zijn de submukeuze fibromen, intramurale fibromen en subseroze fibromen.

Submukeuze fibromen

Submukeuze fibromen groeien onder het baarmoederslijmvlies. Dit kan hevige menstruaties veroorzaken en kan mogelijk tot onvruchtbaarheid leiden.

Intramurale fibromen

Intramurale fibromen groeien in de spierwand van de baarmoeder. Deze gezwellen kunnen tot een vergrote baarmoeder leiden.

Subseroze fibromen

Subseroze fibromen groeien aan de buitenkant van de baarmoeder. Deze gezwellen kunnen zorgen voor pijn en een drukkend gevoel in de buik. Daarnaast kunnen ze mogelijk leiden tot verminderde vruchtbaarheid.

Behandeling van baarmoedergezwellen

De behandeling van baarmoedergezwellen hangt af van de grootte en locatie van de gezwellen en de symptomen die je ervaart.

Medicatie

Als je geen of weinig klachten ervaart van de gezwellen dan kan medicatie voorgeschreven worden om de groei van de gezwellen te remmen.

Operatie

Als de gezwellen groot zijn of veel klachten veroorzaken dan kan een operatie worden geadviseerd. De baarmoeder kan in zijn geheel verwijderd worden, maar het is ook mogelijk om alleen de gezwellen te verwijderen. Dit kan via een kijkoperatie of een buikoperatie.

Kwaadaardige baarmoedergezwellen

Baarmoedergezwellen zijn meestal goedaardig, maar in een klein aantal gevallen kan het voorkomen dat de gezwellen kwaadaardig zijn.

Symptomen van kwaadaardige baarmoedergezwellen

De symptomen van kwaadaardige baarmoedergezwellen zijn over het algemeen dezelfde als bij goedaardige baarmoedergezwellen, maar kunnen daarbij gepaard gaan met onverklaarbaar gewichtsverlies.

Behandeling van kwaadaardige baarmoedergezwellen

Voor de behandeling van kwaadaardige baarmoedergezwellen wordt meestal een operatie geadviseerd. Daarnaast kan ook bestraling of chemotherapie worden ingezet.

Het voorkomen van baarmoedergezwellen

Het voorkomen van baarmoedergezwellen is niet mogelijk. Het behouden van een gezonde levensstijl en regelmatig sporten kan in sommige gevallen wel de groei van gezwellen verminderen.

Veelgestelde vragen over baarmoedergezwellen

1. Kunnen baarmoedergezwellen zich verspreiden naar andere organen?

Nee, baarmoedergezwellen blijven over het algemeen binnen de baarmoeder en zullen zich niet verspreiden naar andere organen.

2. Zijn baarmoedergezwellen erfelijk?

Nee, baarmoedergezwellen zijn niet erfelijk.

3. Is het hebben van baarmoedergezwellen pijnlijk?

Dit kan per persoon verschillen. De ene persoon kan veel pijn ervaren terwijl de ander nergens last van heeft.

4. Kunnen baarmoedergezwellen onvruchtbaarheid veroorzaken?

Ja, in sommige gevallen kunnen baarmoedergezwellen leiden tot onvruchtbaarheid.

5. Moet ik me zorgen maken over mijn baarmoedergezwellen als ik geen klachten heb?

Als je geen klachten ervaart van de baarmoedergezwellen dan is er meestal niets om je zorgen over te maken. Het is wel belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij je huisarts of gynaecoloog.

Baarmoedergezwellen kunnen een vervelende en pijnlijke kwaal zijn voor veel vrouwen. Het is belangrijk om op tijd naar de dokter te gaan als je denkt dat je deze gezwellen hebt en om je te laten onderzoeken. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om de gezwellen te verminderen of te verwijderen. Vergeet niet dat het hebben van baarmoedergezwellen niet per se betekent dat je onvruchtbaar wordt of kanker krijgt. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden en regelmatig controle te houden.