Binge eating disorder

Inhoudsopgave

Als je aan een eetstoornis denkt, is de kans groot dat je anorexia of boulimia voor de geest haalt. Maar oneetbare gedragspatronen komen in vele vormen en maten. Binge Eating Disorder is daar een voorbeeld van. In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze complexe aandoening, wat het is, de oorzaken, symptomen en behandelingen.

Wat is Binge Eating Disorder?

Binge Eating Disorder (BED) is een eetstoornis die wordt gekenmerkt door het regelmatig consumeren van grote hoeveelheden voedsel in korte tijd, tot het punt waarop zelfcontrole niet meer mogelijk is. Het is vergelijkbaar met boulimia, maar in tegenstelling tot boulimia proberen mensen met BED niet de calorieën te compenseren door overmatig sporten, braken of het gebruik van laxeermiddelen. Ze blijven in plaats daarvan regelmatig eten, wat leidt tot gewichtstoename en gerelateerde gezondheidsproblemen.

Wat zijn de oorzaken van BED?

De oorzaken van BED zijn complex. Het kan worden veroorzaakt door een combinatie van biologische, psychologische en omgevingsfactoren, waaronder:

– Genetica en familiegeschiedenis van eetstoornissen
– Niet-effectieve copingmechanismen voor stress of emoties
– Onregelmatig eten, lange perioden van vasten en / of caloriearme diëten
– Slaapstoornissen die kunnen leiden tot hormonale veranderingen die eetlust en cravings verhogen
– Te veel stress en druk van de samenleving om een bepaald type lichaam te hebben
– Geschiedenis van trauma of misbruik

Wat zijn de symptomen van BED?

De symptomen van BED kunnen zijn:

– Regelmatig en oncontroleerbare eetbuien
– Het zich verbergen van gedragspatronen van eten
– Gevoel van schaamte, schuld en walging na het eten
– Snel eten zonder aandacht te besteden aan smaak of genieten van het voedsel
– Eenzaamheid en isolatie als gevolg van schaamte en angst
– Gewichtstoename of obesitas

Hoe wordt BED gediagnosticeerd?

Een gekwalificeerde gezondheidsprofessional kan BED diagnosticeren door middel van een gedetailleerde beoordeling van symptomen, medische geschiedenis en gedrag. Het is belangrijk om andere medische aandoeningen uit te sluiten die van invloed kunnen zijn op het eetgedrag en om de juiste behandeling te kunnen aanbevelen.

Wat zijn de behandelingsopties voor BED?

Behandeling van BED kan worden bereikt via therapie of medicatie-gerichte opties. Veelvoorkomende behandelopties kunnen bestaan uit:

– Cognitieve gedragstherapie (CBT) om verkeerde denkpatronen en ondeugdelijke copingmechanismen te herkennen en veranderen
– Dialectische gedragstherapie (DBT) om meer effectieve manieren van coping te ontwikkelen
– Voedingsbegeleiding door een diëtiste
– Medicatie, zoals antidepressiva.

Kan iemand herstellen van BED?

Ja, het is zeker mogelijk om te herstellen van BED. Het kan een langdurig proces zijn waarin gedragsveranderingen kunnen worden aangebracht en waar nieuwe copingmechanismen worden geleerd, maar veel mensen kunnen volledig herstellen en weer de controle krijgen over hun eetgedrag.

Conclusie

Binge Eating Disorder is een eetstoornis die vaak over het hoofd wordt gezien, maar het kan een enorme impact hebben op iemands leven en gezondheid. Het is belangrijk om de waarschuwingssignalen te herkennen, zodat iemand met BED effectieve behandeling en ondersteuning kan zoeken.

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak komt BED voor?
– Bed is de meest voorkomende eetstoornis in de Verenigde Staten en komt ongeveer even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

2. Kan BED aangeleerd zijn?
– Ja, BED kan ontstaan door leermechanismen, zoals ongezonde copingmechanismen of verkeerde denkpatronen die zijn aangeleerd.

3. Kan BED leiden tot andere gezondheidsproblemen?
– Ja, BED kan leiden tot obesitas, type 2 diabetes, hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen.

4. Is BED gerelateerd aan verslaving?
– Sommige onderzoeken suggereren dat BED gerelateerd kan zijn aan verslaving, omdat beide het beloningssysteem in de hersenen beïnvloeden.

5. Is het mogelijk om binnen het gezonde gewicht te blijven met BED?
– Ja, het is mogelijk om in een gezond gewicht te blijven met BED door middel van effectieve behandeling en levensstijl veranderingen.