Botkanker

Inhoudsopgave

Botkanker is een zeldzame vorm van kanker die begint in het botweefsel en kan optreden in zowel kinderen als volwassenen. Het kan zich ontwikkelen in elk bot in het lichaam, maar komt het vaakst voor in de lange botten van de armen en benen. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van botkanker.

Oorzaken van botkanker

Botkanker ontstaat wanneer de cellen in het botweefsel zich ongecontroleerd beginnen te delen en abnormale groei vertonen. Hoewel de exacte oorzaken van botkanker onbekend zijn, zijn er wel bepaalde risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van botkanker vergroten.

Erfelijkheid

Sommige vormen van botkanker worden veroorzaakt door erfelijke genetische afwijkingen. Mensen met een familiegeschiedenis van botkanker hebben een hoger risico op het ontwikkelen van deze ziekte.

Straling

Blootstelling aan hoge niveaus van ioniserende straling kan het risico op botkanker verhogen. Mensen die worden blootgesteld aan stralingstherapie voor de behandeling van andere vormen van kanker hebben ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van botkanker.

Chemische stoffen

Blootstelling aan bepaalde chemische stoffen, zoals herbiciden en pesticiden, kunnen het risico op botkanker verhogen.

Symptomen van botkanker

De symptomen van botkanker kunnen verschillen van persoon tot persoon, afhankelijk van het type en de grootte van de tumor. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Pijn

Pijn in het getroffen bot of de omliggende gewrichten is een veelvoorkomend symptoom van botkanker. De pijn kan aanhouden en erger worden naarmate de tumor groeit.

Zwelling

Een zwelling of knobbel in het bot of de omliggende weefsels kan duiden op de aanwezigheid van een tumor.

Fracturen

De aanwezigheid van een tumor kan het bot verzwakken en leiden tot breuken of scheuren.

Diagnose van botkanker

De diagnose van botkanker begint met een lichamelijk onderzoek en een medische voorgeschiedenis. Een arts kan vervolgens een aantal tests uitvoeren om de aanwezigheid van een tumor te bepalen.

Beeldvormende technieken

Beeldvormende technieken, zoals een röntgenfoto, MRI of CT-scan kunnen helpen bij het opsporen van botkanker.

Biopsie

Een biopsie is het nemen van een monster van weefsel uit het getroffen bot. Dit monster wordt vervolgens onderzocht om te bepalen of het kankercellen bevat.

Behandeling van botkanker

De behandeling van botkanker hangt af van het type tumor, de grootte van de tumor en de algemene gezondheid van de patiënt.

Chirurgie

Chirurgie is vaak de eerste keuze voor de behandeling van botkanker. Tijdens de operatie wordt de tumor en het omliggende weefsel verwijderd.

Stralingstherapie

Stralingstherapie wordt soms gebruikt na de operatie om resterende kankercellen te doden.

Chemotherapie

Chemotherapie kan worden gebruikt om kankercellen te vernietigen die zich mogelijk hebben verspreid naar andere delen van het lichaam.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak komt botkanker voor?

Botkanker is een zeldzame vorm van kanker die ongeveer 1% van alle kankergevallen uitmaakt.

Kunnen kinderen botkanker krijgen?

Ja, kinderen kunnen botkanker krijgen. De meeste gevallen van botkanker bij kinderen zijn osteosarcomen.

Kan botkanker worden voorkomen?

Er zijn geen specifieke maatregelen die kunnen worden genomen om botkanker te voorkomen. Het vermijden van risicofactoren zoals blootstelling aan ioniserende straling en bepaalde chemische stoffen kan echter het risico op het ontwikkelen van botkanker verminderen.

Is botkanker dodelijk?

De prognose van botkanker hangt af van het type en de uitgebreidheid van de tumor. Over het algemeen is de prognose van botkanker beter wanneer de tumor vroeg wordt ontdekt en behandeld.

Wat zijn de eerste tekenen van botkanker?

De eerste tekenen van botkanker kunnen variëren, maar kunnen onder meer pijn, zwelling en kortademigheid omvatten. Raadpleeg uw arts als u deze symptomen ervaart.