Buis van eustachius

Inhoudsopgave

De buis van Eustachius, ook wel bekend als de auditieve buis, is een dunne buis die de nasopharynx verbindt met het middenoor. Het heeft een belangrijke functie bij het reguleren van de druk in het middenoor en het voorkomen van infecties en ontstekingen.

In dit artikel zullen we de functie en disfunctie van de buis van Eustachius bespreken, de oorzaken en symptomen van Eustachian Tube Dysfunction (ETD), en effectieve behandelingen voor deze aandoening.

Functie van de buis van Eustachius

De buis van Eustachius is een belangrijk onderdeel van het auditieve systeem en heeft drie belangrijke functies:

Regulering van de luchtdruk

De buis van Eustachius regelt de luchtdruk in het middenoor. Wanneer we slikken of geeuwen, opent de buis zich tijdelijk om de druk tussen het middenoor en de atmosfeer te egaliseren.

Afvoer van vloeistoffen

De buis van Eustachius is ook verantwoordelijk voor het afvoeren van vloeistoffen, zoals slijm en pus, uit het middenoor naar de keelholte. Dit voorkomt dat vloeistoffen zich opbouwen in het middenoor en daardoor infecties en ontstekingen veroorzaken.

Bescherming van het oor

De buis van Eustachius beschermt het oor tegen infecties en ontstekingen door infecties vanuit de neus- en keelholte te voorkomen. Het middenoor is namelijk gevoelig voor infecties.

Disfunctie van de buis van Eustachius

Eustachian Tube Dysfunction (ETD) treedt op wanneer de buis van Eustachius niet goed werkt en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

– Verstopping als gevolg van allergieën of verkoudheid
– Ontstekingen
– Afwijkingen zoals een vernauwde of geblokkeerde buis van Eustachius

Symptomen van ETD kunnen zijn:

– Oorpijn
– Tinnitus
– Gehoorverlies
– Gevoel van druk in het oor

Behandeling van disfunctie van de buis van Eustachius

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor ETD, waaronder:

Valsalva-manoeuvre

De Valsalva-manoeuvre is een simpele techniek waarbij je de neus dichtknijpt en zachtjes uitademt, terwijl de mond gesloten blijft. Dit verhoogt de druk in het middenoor en kan de buis van Eustachius openen.

Decongestiva

Decongestiva zijn medicijnen die de zwelling van het slijmvlies in de neus en keelholte verminderen en zo de druk op de buis van Eustachius verlichten.

Oordruppels

Oordruppels, zoals antibiotica of ontstekingsremmers, kunnen helpen bij infecties en ontstekingen van het middenoor.

Buisjes

Voor mensen die regelmatig last hebben van ETD kan het plaatsen van buisjes in het oor helpen. Deze laten lucht in het middenoor stromen en voorkomen dat vloeistoffen zich ophopen.

Conclusie

De buis van Eustachius is een belangrijk onderdeel van ons auditieve systeem en heeft verschillende functies, waaronder het reguleren van de luchtdruk en het voorkomen van infecties en ontstekingen. Wanneer de buis van Eustachius niet goed functioneert, kan dit leiden tot symptomen als oorpijn en gehoorverlies. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, variërend van simpele technieken als de Valsalva-manoeuvre tot het plaatsen van buisjes.

Veelgestelde vragen

Wat is de buis van Eustachius?

De buis van Eustachius is een dunne buis die de nasopharynx verbindt met het middenoor en heeft als functie het reguleren van de luchtdruk.

Wat is Eustachian Tube Dysfunction (ETD)?

ETD is een aandoening waarbij de buis van Eustachius niet goed werkt. Dit kan leiden tot symptomen als oorpijn en gehoorverlies.

Hoe kan ik ETD behandelen?

ETD kan worden behandeld met simpele technieken als de Valsalva-manoeuvre, medicijnen zoals decongestiva en oordruppels, of door het plaatsen van buisjes in het oor.

Kan allergie ETD veroorzaken?

Ja, allergieën kunnen leiden tot zwelling van het neusslijmvlies, waardoor de buis van Eustachius kan worden geblokkeerd en ETD kan ontstaan.

Hoe lang duurt het om van ETD te herstellen?

Dit hangt af van de ernst en oorzaak van de ETD en kan variëren van enkele dagen tot enkele weken. Raadpleeg in geval van ernstige symptomen altijd een arts.