Callus

Inhoudsopgave

Een callus, ook wel een eeltplek genoemd, is een verdikking van de huid die ontstaat door herhaalde druk of wrijving. Dit kan het gevolg zijn van het dragen van te strakke schoenen, het uitvoeren van repetitieve activiteiten of het lopen op blote voeten.

Callussen komen het meest voor op de handen en voeten, maar kunnen ook voorkomen op andere delen van het lichaam, zoals de knieën of ellebogen.

Een callus kan eruitzien als een verdikte, harde plek op de huid. Het kan ook pijnlijk zijn bij druk of beweging, en soms kunnen er scheurtjes of kloven in de huid ontstaan.

Callussen kunnen worden voorkomen door het dragen van goed passende schoenen, het vermijden van repetitieve activiteiten waarbij de huid onderhevig is aan druk en wrijving, en het hydrateren van de huid.

Een callus kan worden behandeld door de oorzaak van de herhaalde druk of wrijving te verminderen, zoals het dragen van zachte schoenzolen of het gebruik van inlegzolen. Het verwijderen van de eeltplek kan ook helpen om de druk te verminderen. Dit kan worden gedaan door middel van een voetvijl of het gebruik van een callusverwijderaar. In extreme gevallen kan een arts een corticosteroïde-injectie geven om de ontsteking te verminderen.

Een natuurlijke manier om een callus te behandelen is door de huid te weken in warm water en vervolgens zachtjes te scrubben met een voetvijl. Het aanbrengen van een dikke laag vaseline of een vochtinbrengende crème kan ook helpen om de huid te hydrateren en de druk te verminderen.

Callussen zelf zijn meestal niet besmettelijk, maar als ze gebarsten raken, kan dit een ingang zijn voor bacteriën en infecties veroorzaken. Het is belangrijk om de huid rondom de callus schoon en droog te houden en eventuele wondjes te behandelen om infecties te voorkomen.

Callussen kunnen veilig worden verwijderd door middel van een voetvijl of een callusverwijderaar. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn om de huid niet te beschadigen.

Als de callus erg pijnlijk is of als er tekenen zijn van infectie, zoals roodheid, zwelling of pus, moet een arts worden geraadpleegd. Ook als een callus niet verbetert na de behandeling, kan het raadzaam zijn om een arts te raadplegen voor verder advies.

Eindconclusie

Callussen zijn een veelvoorkomend probleem, maar kunnen meestal met de juiste behandeling worden behandeld en voorkomen. Het is belangrijk om de huid te hydrateren en de druk te verminderen om te voorkomen dat callussen ontstaan. Het verwijderen van een callus kan op veel verschillende manieren, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn en de huid niet te beschadigen. Als u twijfelt of er tekenen zijn van infectie, moet u contact opnemen met een arts.