Citalopram

Inhoudsopgave

Citalopram is een middel dat wordt voorgeschreven bij behandeling van een depressieve periode of bij een angststoornis. Het medicijn (ook bekend als Cipramil) is in tabletvorm en als druppelvloeistof verkrijgbaar en uitsluitend op recept.

De geschiedenis van Citalopram


In 1986 werd het medicijn door het Deense bedrijf Lundbeck geïntroduceerd onder de naam Cipramil. Lundbeck heeft de rechten voor dit middel in de Verenigde Staten verkocht aan Forest Pharmceuticals, die het medicijn aldaar als Celexa introduceerde. Inmiddels is het octrooi verlopen en brengen diverse fabrikanten antidepressiva op de markt met Citalopram als werkzame stof. In 2011 hebben gezondheidsautoriteiten een waarschuwing bekend gemaakt over mogelijke risico’s op een gevaarlijke hartritmestoornis. Het bedrijf Lundbeck heeft hier vervolgens een waarschuwingsbrief over verspreid.

Wat doet Citalopram?

Het medicijn is een selectieve serotonineheropnameremmer. Dit wordt afgekort als SSRI, wat staat voor Selective Serotonin Reuptake Inhibitors. Serotonine is een stof in de hersenen dat helpt om iemand positief, kalm en veilig te voelen. Citalopram zorgt ervoor dat de heropname van serotonine langzamer gaat en hierdoor langer in het centrale zenuwstelsel verblijft. Daardoor nemen de depressieve klachten en angsten af.

Wanneer wordt Citalopram voorgeschreven?

Een arts kan dit middel voorschrijven als iemand ernstige depressief is of angststoornissen vertoont. Ook bij obsessieve compulsieve stoornissen en posttraumatische stress stoornissen kan het medicijn worden ingezet.

Als er sprake is van medicatienoodzaak bij depressiviteit of angststoornissen, dan kan een arts in eerste instantie een SSRI voorschrijven. Er is namelijk veel ervaring opgedaan met dit medicijn en de kans op ernstige bijwerkingen is kleiner dan bij andere antidepressiva.

Hoe wordt Citalopram gebruikt?

Dit medicijn moet worden “ingeslopen”. Dat betekent dat met een lage dosis wordt gestart en deze langzaam wordt opgehoogd tot een ideale dosis. Dit wordt onder andere gedaan om de kans op bijwerkingen te verlagen. Doorgaans is de aanbeveling om het middel ten minste één jaar te gebruiken, alvorens de dosering van de medicatie in stappen van drie maanden te verlagen, áls dit mogelijk is.

Bijwerkingen van Citalopram

Alle antidepressiva kennen bijwerkingen. Zo ook Citalopram. Wat zeer vaak gemeld wordt bij gebruik van dit medicijn is misselijkheid, droge mond, slaperigheid, slapeloosheid, overmatige transpiratie (ook als het koud is) en hoofdpijn. Ook is er vaak sprake van onder andere: onrust, gewichtsverandering, gebrek aan kracht, jeuk, spierpijn, vermoeidheid, duizeligheid, maag-en darmklachten, libidoverlies en stoornissen met betrekking tot erectie en ejaculatie.

Voordelen & nadelen van Citalopram

Het optreden van stemmingsverbetering en vermindering van angsten, zijn voordelen van dit medicijn. Het piekeren, problemen met slapen, angsten en paniekaanvallen zullen verdwijnen. Dit kan echter wel even duren. Soms wel twee tot zes weken.

Als nadeel kan worden genoemd dat, naast de bijwerkingen, er veel wisselwerkingen zijn met andere geneesmiddelen. Meld eventueel gebruik van andere medicijnen dus ALTIJD aan de voorschrijvende arts. Dit geldt ook voor homeopathische middelen. Ook kunnen angsten en paniekaanvallen bij de start van Citalopram, erger worden.

Extra oplettendheid bij gebruik van Citalopram

Gebruikers van dit medicijn ervaren vaak een versuffend effect. Dit effect wordt versterkt bij alcoholconsumptie dus dit wordt sterk afgeraden.

Bij jongeren tot 18 jaar is extra oplettendheid geboden omdat Citalopram het risico verhoogd op suïcidale neigingen (zelfmoordpogingen of zelfmoordgedachten). Desondanks kan een arts dit middel voorschrijven omdat het belang van de patiënt groter kan zijn.