Duimbasisslijtage

Inhoudsopgave

Duimbasisslijtage, ook wel duimbasisslijtagarthrose genoemd, is de slijtage van het gewricht aan de basis van de duim. Dit gewricht wordt het carpometacarpale (CMC) gewricht genoemd en helpt bij het bewegen van de duim. Naarmate dit gewricht slijtage ondergaat, kan de duim moeilijk of pijnlijk zijn om te bewegen. Laten we dieper ingaan op wat dit probleem veroorzaakt, de behandeling en preventie ervan.

Wat veroorzaakt duimbasisslijtage?

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van duimbasisslijtage. De leeftijd van de patiënt is een belangrijke factor, naarmate we ouder worden neemt de kans op slijtage van gewrichten en kraakbeen toe. Andere factoren die het risico op duimbasisslijtage verhogen zijn een familiegeschiedenis van artritis, reumatoïde artritis, hormonale veranderingen en schade aan de duim.

Symptomen van duimbasisslijtage

Wanneer patiënten last hebben van duimbasisslijtage, ervaren ze vaak pijn en zwelling rond het CMC-gewricht. Bewegen van de duim kan moeilijk zijn en patiënten kunnen een “knappend” gevoel ervaren wanneer ze hun duim bewegen. De pijn kan verergeren bij activiteiten die meer druk uitoefenen op de duim, zoals bijvoorbeeld voorwerpen vastpakken met veel grip.

Diagnose

Het diagnosticeren van duimbasisslijtage wordt vaak gedaan door een bezoek te brengen aan een arts. De arts zal de duim nauwkeurig onderzoeken en een röntgenfoto nemen om de staat van het CMC-gewricht te beoordelen.

Behandeling van duimbasisslijtage

Wanneer patiënten last hebben van symptomen van duimbasisslijtage, kan een verscheidenheid aan behandelopties worden gebruikt. Hieronder staan een aantal behandelingen die kunnen helpen de pijn en het ongemak van duimbasisslijtage te verminderen.

Rust en ijs

Zodra de symptomen beginnen, kan het helpen om de duim te laten rusten. Door ijs op het gewricht aan te brengen kan men zwelling tegengaan. Tijdens de rustperiode moet men de handen en polsen stabiliseren terwijl men rust.

Fysiotherapie en oefeningen

Fysiotherapie of het uitvoeren van bepaalde oefeningen kan helpen bij het verminderen van ongemak, verbeteren van de beweeglijkheid en versterken van de duim en hand. Fysiotherapie kan ook worden gebruikt om niet te bewegen of onnodige stress op het CMC-gewricht te verminderen.

Medicijnen

Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen kunnen worden gebruikt om de symptomen van duimbasisslijtage te verminderen.

Injecties

Corticosteroïden kunnen door injectie in de duim worden toegediend om de pijn en zwelling te verminderen.

Chirurgie

Bij ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn. Deze operatie wordt vaak uitgevoerd om het beschadigde kraakbeen te verwijderen en vervangen door een kunstmatige kraakbeen dat de patiënt helpt om de duim soepeler te bewegen.

Preventie van Duimbasisslijtage

Hoewel er geen garantie is dat de ontwikkeling van duimbasisslijtage kan worden voorkomen, kunnen maatregelen ter preventie het risico op het ontwikkelen verminderen. Hieronder staan een aantal tips om het risko te verminderen.

Oefenen van juiste handposities

Een goede ergonomie tijdens het uitvoeren van dagelijkse taken kan helpen bij het verminderen van onnodige spanning op de hand en de duim.

Regelmatige pauzes tijdens activiteiten die de duim gebruiken

Wanneer de duim continu wordt gebruikt, kan het helpen om regelmatig pauzes in te lassen om de hand en de duim rust te geven. Ook kan men gebruik maken van hulpmiddelen om de stress op de duim te verminderen.

Conclusie

Duimbasisslijtage kan bijzonder pijnlijk en ongemakkelijk zijn, maar er is sprake van een verscheidenheid van behandelingen die de symptomen kunnen verminderen. Het is belangrijk om de hand en de duim rust te geven, fysiotherapie en medicijnen te gebruiken om de symptomen te verminderen. Er zijn ook manieren om preventieve maatregelen te nemen waardoor het risico op slijtage van de duim wordt verminderd.

Veelgestelde vragen

1. Welke behandelingen kunnen helpen bij de behandeling van duimbasisslijtage?
– Rust en ijs
– Fysiotherapie en oefeningen
– Medicijnen
– Injecties
– Chirurgie

2. Kan duimbasisslijtage worden voorkomen?
Hoewel er geen garantie is dat de ontwikkeling van duimbasisslijtage kan worden voorkomen, kunnen maatregelen ter preventie het risico op het ontwikkelen verminderen. Men kan inzetten op oefenen van de juiste handposities en het nemen van regelmatige pauzes.

3. Hoe kan ik weten of ik duimbasisslijtage heb?
Als je last hebt van pijn en zwelling rond het CMC-gewricht en moeilijkheden hebt met het bewegen van de duim, kan het zijn dat je last hebt van duimbasisslijtage. Raadpleeg in dit geval jouw arts.

4. Hoe wordt duimbasisslijtage gediagnosticeerd?
Duimbasisslijtage wordt vaak gediagnosticeerd door een arts door middel van een lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto.

5. Wat kan ik thuis doen om te helpen met de symptomen van duimbasisslijtage?
Rust en het aanbrengen van ijs kan het gewricht helpen rusten en zwelling tegengaan. Het kan ook helpen om de hand en de duim te stabiliseren.