Dwarslaesie

Inhoudsopgave

Als je of iemand die je kent ooit een dwarslaesie heeft gehad, weet je dat het een verwoestende en levensveranderende gebeurtenis kan zijn. Of je nu al lang met een dwarslaesie leeft of er net mee te maken hebt gehad, het begrijpen van deze aandoening is van cruciaal belang om optimaal te kunnen herstellen. Lees hieronder alles wat je moet weten over dwarslaesie.

Wat is een dwarslaesie?

Een dwarslaesie is een schade aan het ruggenmerg die resulteert in verlies van zenuwfunctie en verlamming. Het kan op elk niveau van het ruggenmerg voorkomen en kan tijdelijk of permanent zijn.

Oorzaken van dwarslaesie

De meest voorkomende oorzaken van een dwarslaesie zijn:

– Auto-ongevallen
– Sportblessures, vooral bij contactsporten
– Infecties die het ruggenmerg aantasten
– Geweld, zoals een steek- of schietpartij

Typen van dwarslaesie

Er zijn verschillende typen dwarslaesie, waaronder:

Compleet versus onvolledig

Een complete dwarslaesie betekent dat er geen enkel signaal door het beschadigde gebied van het ruggenmerg kan gaan. Bij een onvolledige dwarslaesie is er nog enige doorgang van signalen mogelijk.

Tetraplegie versus Paraplegie

Tetraplegie verwijst naar een dwarslaesie die de armen, handen, romp en benen beïnvloedt. Paraplegie doelt op een dwarslaesie die alleen de benen beïnvloedt.

Diagnose van een dwarslaesie

Om een dwarslaesie te diagnosticeren, zal een arts een zorgvuldige medische geschiedenis afnemen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Daarnaast kunnen tests zoals MRI, CT-scans of elektromyografie gebruikt worden.

Behandelingen van een dwarslaesie

Er is geen remedie voor dwarslaesie, maar behandelingen richten zich op het beperken van extra schade en het verbeteren van de levenskwaliteit van de getroffen persoon. Behandelingen kunnen onder meer fysiotherapie, chirurgie en het gebruik van hulpmiddelen omvatten.

Fysiotherapie

Fysiotherapie is een essentiële behandeling om dwarslaesie te helpen beheren en de flexibiliteit, het evenwicht en de mobiliteit te verbeteren.

Chirurgie

Chirurgie kan nodig zijn om de beschadigde delen van het ruggenmerg te stabiliseren en complicaties te voorkomen.

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen zoals braces, krukken en rolstoelen kunnen ook nodig zijn om beweging en mobiliteit te herstellen.

Leven na een dwarslaesie

Leven met een dwarslaesie kan uitdagend zijn, maar er zijn veel steunsystemen beschikbaar voor de getroffen persoon. Het kan gaan om de hulp en ondersteuning van familie en vrienden, tot professionele hulp van artsen en therapeuten.

Prognose van een dwarslaesie

De prognose van dwarslaesie hangt af van de locatie en de ernst van de beschadiging aan het ruggenmerg. Hoe hoger de beschadiging, hoe waarschijnlijker het is dat de getroffen persoon tetrapleugie zal ontwikkelen.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt het om te herstellen van een dwarslaesie?
2. Kan ik een normaal leven leiden na een dwarslaesie?
3. Kan een dwarslaesie worden voorkomen?
4. Moet ik opereren om een dwarslaesie te behandelen?
5. Hoe kan ik mijn kansen op herstel na een dwarslaesie maximaliseren?

Antwoorden

1. Het herstelproces zal van persoon tot persoon verschillen. Fysiotherapie kan helpen bij het maximaliseren van de hersteltijd.
2. Ja, mensen met een dwarslaesie kunnen een volledig en normaal leven leiden. Het is belangrijk om steun te zoeken van familie, vrienden en professionele therapeuten.
3. Dwarslaesies kunnen niet altijd worden voorkomen, maar het dragen van beschermende uitrusting tijdens sporten kan helpen.
4. Er zijn momenten waarop een operatie nodig is, bijvoorbeeld wanneer er zenuwen zijn beschadigd die een acuut risico op levenslange implantaten geven, maar het is niet altijd noodzakelijk. Raadpleeg een arts voor het beste advies.
5. Cognitieve en fysieke revalidatie en het gebruik van hulpmiddelen zoals braces en rolstoelen kunnen de kansen op herstel aanzienlijk vergroten.