E621, ook wel MSG: slecht voor je? Nee!

Inhoudsopgave

e621 msg veiligE621, berucht en beroemd, en vaak beter bekend als MSG of ve-tsin. Deze smaakversterker vinden we terug in legio voedingsmiddelen, zoals sauzen, chips en.. Chinees eten. Veel mensen claimen dat E621 klachten veroorzaakt zoals hoofdpijn en pijn op de borst. Maar is dat wel daadwerkelijk zo? In dit artikel een uiteenzetting over de feiten van MSG/E621.

Wat is E621?


E621 is een E nummer wat wordt gebruikt voor MSG of MNG, oftewel mononatriumglutamaat. Deze stof is het mononatriumzout uit het aminozuur glutaminezuur. Glutaminezuur is één van de meest voorkomende niet-essentiële aminozuren. Vrijwel alle eiwitten bevatten glutaminezuur. We definiëren deze smaak als hartig. In het jaar 1908 was de Japanner Ikeda Kikunae in staat MSG te isoleren uit zeewier, en sindsdien is deze smaakversterker niet meer weg te denken uit de Aziatische én Westerse keuken.

Van nature vinden we mononatriumglutamaat terug in diverse voedingsmiddelen: kaas, paddestoelen, aardappels.. allemaal bevatten ze E621. Zelfs moedermelk bevat MSG. Gemiddeld genomen eet een volwassene ongeveer 13 gram MSG per dag doormiddel van reguliere voeding. Je krijgt tussen de 0.5 en 1 gram door voeding waar MSG aan toe is gevoegd als smaakversterker. Denk hierbij aan chips, saus en soep.

Controverse rondom E621/MSG

In de jaren 60 beweerde Robert Ho Man Kwok in een medisch tijdschrift dat hij diverse lichamelijke klachten ondervond na het eten van Chinees eten. Hoofdpijn, misselijkheid, transpireren.. Robert weet de klachten aan het gebruik van de smaakversterker MSG. En hij kreeg bijval! Duizenden mensen stuurden brieven en claimden last te hebben van dezelfde klachten. De klachten kregen een toepasselijke naam: ‘Chinese Restaurant Syndrome’.

De waarheid over E621/MSG

E621, oftewel MSG zorgt níet voor de genoemde klachten. Deze kunnen afgedaan worden als complete onzin. De mensen die de brieven verzonden leden aan een typisch geval van een denkfout. Maar waarom werd MSG het doelwit van Robert Ho Man? Achteraf gezien vermoed men dat het te maken had met de talloze Chinese restaurants die opdoken in de Verenigde Staten. Diverse lokale restaurants hadden moeite met deze succesvolle Chinese ‘indringers’. Het resultaat? Het Chinese eten werd in diskrediet gebracht door een volkomen veilige smaakversterker als gevaarlijk aan te merken.

Conclusie

Ik word enorm moe van alle blogartikelen die te vinden zijn over E621, en waarom dit E nummer slecht voor je zou zijn. Miljarden Aziaten gebruiken dagelijks MSG in hun voeding. In China staat MSG naast de zout en peper en is deze ‘Umami’ smaak gemeengoed. In Europa, de Verenigde Staten, Australië en diverse andere landen is E621 als veilig aangemerkt. Uit diverse dubbele blinde studies is gebleken dat MSG geen enkel effect heeft op je gezondheid. Geen hoofdpijn en geen andere lichamelijke klachten. MSG veroorzaakt geen ADHD, autisme of andere aandoeningen zoals herenschade. Heb je na het eten van Chinees eten lichamelijke klachten? De kans is een stuk groter dat je een reactie hebt op andere ingrediënten.

Nog niet overtuigd? Bekijk onderstaande video!