Iedereen die dagelijks naar de sportschool gaat weet dat het trainen eenzijdig kan worden. Zelfs met een goed fitness schema is de kans dat de sleur erin sluipt. Gelukkig worden sportscholen steeds moderner en zijn er steeds meer mogelijkheden om te trainen. Waar je vroeger enkel zware krachttraining kon doen kan je nu bijvoorbeeld meedoen aan een groep les of een sessie HIT bijwonen.

Onlangs werd ik door mijn personal trainer geïntroduceerd aan de kettlebell. Een redelijk grote bal staal met een handvat eraan. Mijn eerste ingeving was dat dit vast weer een fitness hype was. Overgewaaid vanuit de verenigde staten. Niets was minder waar! De kettlebell is namelijk een Russische vinding die al eeuwen wordt gebruikt. De oorsprong ligt in het Russische leger waar men een goedkope en eenvoudige manier zocht om fit te blijven. Trainen met de kettlebell bleek een ware uitkomst. Vanuit Rusland is de kettlebell in de Verenigde Staten terecht gekomen waar deze gepopulariseerd werd. Inmiddels vind je in de meeste sportscholen wel een paar kettlebells terug.

Een kettlebell is eigenlijk altijd in de volgende gewichten: 8, 16, 24, 32, 40 en 48. Dit komt door de Russische gewichtseenheid poed welke gelijkstaat aan 16 kiogram.

Maar wat doe je dan precies met zo’n kettlebell?

Er is een heel scala verschillende soorten oefeningen die je kan doen met een kettlebell. De belangrijkste en bekendste is de kettlebell-swing. Je zwaait het gewicht tussen je benen door en zwaait deze vervolgens explosief omhoog terwijl je rug in een geholde positie is. Dit is een echte full body training waarmee je armen, benen en buik er behoorlijk van langs krijgen.

Een andere echte kettlebell oefening is de Turkish Get-up. Vanuit een liggende positie met één arm omhoog opstaan. Terwijl je een kettlebell vasthoudt. Klinkt eenvoudig? Vergeet het maar! Dit is één van de pittigste kettlebell oefeningen die er is.

Vanzelfsprekend kan je ook wat standaard oefeningen doen zoals kettlebell curls, pull-overs en squats. Voor vrijwel ieder lichaamsdeel is een goede oefening te vinden.

Mocht je zoeken naar afwisseling in de sportschool, pak er een kettlebell bij en start met een keiharde eeuwenoude training!