Endometriose symptomen & behandeling

Inhoudsopgave

endometriose


Veel mensen zijn niet bekend met de aandoening endometriose. Toch komt de aandoening geregeld voor bij vrouwen. Zo’n zeven tot tien procent van alle vrouwen krijgt te maken met endometriose. Vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen hebben met 20% aanzienlijk meer kans op deze aandoening. In dit artikel lichten we uit wat endometriose precies is. wat de symptomen zijn, de oorzaken en wat de mogelijkheden op een eventuele behandeling zijn.

Wat is endometriose?

De aandoening is vaak pijnlijk waarbij weefsel wat gelijkenissen vertoont met de binnenzijde van de baarmoeder, buiten de baarmoeder wordt gevonden. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is dit weefsel géén baarmoederslijmvlies. De exacte reden voor het ontstaan van endometriose is helaas niet bekend.

Het weefsel zorgt na verloop van tijd voor een ontsteking omdat het stoffen produceert die irritatie veroorzaakt in omringend weefsel. Het immuunsysteem zorgt ervoor dat er een ontsteking ontstaat. Ook ontstaan er zwellingen. Dit alles doet het immuunsysteem om de infectie af te wenden. De ontsteking is pijnlijk, en zorgt voor pijn aan het bekken.

Hoewel de aandoening in het gehele lichaam kan voorkomen, vinden we de aandoening voornamelijk terug in de buikholte. Eierstokken, het kleine bekken en het buikvlies zijn plaatsen waar vaak problemen ontstaan. Deze problemen uiten zich dus als een infectie.

Oorzaken endometriose

De exacte oorzaak van deze aandoening is niet aan te wijzen. Onderstaande factoren worden vaak genoemd als oorzaak:

Retrograde menstruatie

Endometriumweefsel en bloed verlaten het lichaam via de vagina tijdens de menstruatie. Een deel hiervan vloeit via de eileiders naar de buikholte. Dit is een normaal proces wat bij vrijwel alle vrouwen voorkomt. Het lichaam ruimt het bloed en het endometriumweefsel vanzelf op. Bij vrouwen die te maken hebben met endometriose worden een soort ‘nestjes’ gevormd van endometriumcellen. Deze groeien vervolgens door aanwezige hormonen tijdens de menstruatiecyclus. Experts vinden deze theorie onwaarschijnlijk. Menstruatie is namelijk geen vereiste voor endometriose.

Metaplasie

Metaplasie is het veranderen van het ene celtype naar het andere celtype. Bepaalde cellen in de buikholte kunnen bijvoorbeeld transformeren tot endometriumcellen. Bij metaplasie is er altijd een prikkel die de transformatie in gang zet. Het is niet duidelijk welke prikkel de cellen in de buikholte hiertoe beweegd.

Verspreiding via het lymfevatenstelsel of de bloedvaten

Endometriumcellen worden mogelijk verspreid door bloedvaten of via het lymfesysteem. Endometriose kan voorkomen op andere plekken dan de buikholte. Dit fenomeen wordt verklaard doordat endometriumcellen zich waarschijnlijk via de bloedbaan kunnen verspreiden.

Littekenweefsel

Wanneer er een operatie is gedaan aan de buikholte (een keizersnede bijvoorbeeld) dan is er ook littekenweefsel aan de binnenzijde van het lichaam. Er is een mogelijkheid dat endometriumcellen zich hechten aan dit weefsel.

Opgelopen tijdens een operatie

Een operatie ondergaan is tevens een risico omdat bepaalde instrumenten die gebruikt worden misschien endometriumcellen bevatten. Vervolgens ontstaat er endometriose in het littekenweefsel.

Genetisch bepaald

Het is mogelijk dat je genetisch gezien aanleg hebt tot endometriose. Wanneer een zus de aandoening heeft, dan is de kans tot wel vijf keer zo groot dat jij deze aandoening ook krijgt.

Endometriose symptomen

Eén van de duidelijkste symptomen voor endometriose is pijn aan het bekken. Deze pijn steekt vaak de kop op tijdens de menstruatie. Hoewel de meeste vrouwen last hebben van menstruatiekramp, is de pijn veroorzaakt door endometriose aanzienlijk erger. De pijn verergerd vaak na verloop van tijd. Een aantal belangrijke symptomen naast pijn tijdens menstruatie zijn;

  • Pijn tijdens seks
  • Onvruchtbaarheid
  • Pijn met stoelgang of urineren
  • Extreem veel bloeden tijdens menstruatie

Andere symptomen die vaak voorkomen zijn obstipatie, diarree, misselijkheid en vermoeidheid.

 

Risicofactoren

Er zijn een aantal risicofactoren geformuleerd.

  • Nooit kinderen krijgen
  • Afwijkingen aan de baarmoeder
  • Familieleden met endometriose
  • Consumptie van alcohol
  • Menstruatie vanaf jonge leeftijd
  • Te lage BMI (bmi berekenen doe je hier)
  • Op oudere leeftijd in de overgang
  • Aandoeningen die een normale doorgang van menstruatiebloed voorkomen
  • Korte menstruatiecyclus, minder dan 27 dagen
  • Hogere oestrogeenspiegel

Behandeling endometriose

Behandeling van endometriose valt vaak uiteen in een aantal onderdelen:

Geneesmiddelen

Er is helaas geen medicijn wat endometriose verhelpt. Er wordt altijd aangeraden een pijnstiller te gebruiken om de pijn aan het bekken in te binden. Een veelgebruikte pijnstiller is een NSAID zoals Naproxen. Daarnaast zijn er de volgende middelen die veel worden ingezet:

  • Anticonceptiepil (zonder een stopweek in te lassen)
  • Progestageen anticonceptie
  • GnRH-agonisten

Deze middelen hebben allemaal als doel de menstruatiecyclus stop te zetten en zijn dus geen echte oplossing. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat chronische pijnklachten níet waren afgenomen na het gebruik van deze middelen.

Operatie

Een ingrijpende behandeling waarbij het ongewilde weefsel wordt verbrand of verdampt. Deze oplossing is helaas niet permanent. Ruim 60 procent van alle vrouwen die een operatie heeft ondergaan moet binnen 7 jaar tijd een tweede operatie ondergaan.

Dieet

Endometriose en dieet gaan hand in hand. Bij een endometriose dieet ligt de nadruk op gezonde voeding bestaand uit verse groenten en fruit. Eiwitten uit vis en vlees moeten vermeden worden, net als cafeïne, frisdranken met suiker of aspartaam. Bewerkt en gefrituurd voedsel is uit den boze.