Gezondbegin.nl – Alles over Gezondheid & Meer https://www.gezondbegin.nl Mon, 18 Feb 2019 13:15:41 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0.3 Hielspoor Symptomen, Oorzaken & Behandelinghttps://www.gezondbegin.nl/hielspoor-symptomen-oorzaken-behandeling/ https://www.gezondbegin.nl/hielspoor-symptomen-oorzaken-behandeling/#respond Mon, 18 Feb 2019 13:15:41 +0000 https://www.gezondbegin.nl/?p=401 Wanneer je aan de onderzijde van je hiel een stekende pijn ervaart, dan kan het zijn dat je te maken hebt met hielspoor. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Veel mensen hebben hielspoor maar merken er helemaal niets van. In dit artikel lichten we uit wat hielspoor precies is, wat de symptomen […]

Het bericht Hielspoor Symptomen, Oorzaken & Behandeling verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
hielspoorWanneer je aan de onderzijde van je hiel een stekende pijn ervaart, dan kan het zijn dat je te maken hebt met hielspoor. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Veel mensen hebben hielspoor maar merken er helemaal niets van. In dit artikel lichten we uit wat hielspoor precies is, wat de symptomen zijn, de oorzaken én wat de beste behandeling is voor hielspoor.

Wat is hielspoor?

Hielspoor vind je terug aan de onderzijde van je hiel. Aan de onderkant van je voet vind je een lange pees die beter bekend staat als de peesplaat. Deze peesplaat strekt over de gehele lengte van je voet, van hiel tot teen. De peesplaat krijgt het zwaar te verduren wanneer je loopt. De pees wordt immers steeds uitgerekt waardoor de aanhechting aan het hielbot steeds wordt belast. Het bindweefsel (fascie) rondom het hielbot kan door deze constante stress gaan ontsteken. De ontsteking zorgt voor verkalking aan het hielbot waardoor er als het ware een klein bultje ontstaat wat tegen je pees aanduwt.. Dit bultje wordt dus hielspoor genoemd, vernoemd naar de sporen die cowboys vroeger droegen aan hun laarzen.

Hielspoor symptomen

Hielspoor uit zich in een vervelende, scherpe pijn aan de onderzijde van je hiel, oftewel je hak. De pijn is het ergst wanneer je je voeten een tijdje niet hebt gebruikt. Wanneer je wakker wordt of een tijd hebt stil gezeten dan is je peesplaat korter geworden. Je gebruikt deze immers niet in rust. Wanneer je gaat staan of lopen rekt de peesplaat uit wat je ervaart als pijn. Na een tijdje bewegen zal de pijn minder worden.

Het kan zijn dat je continu pijn hebt aan je hielbot waardoor je überhaupt niet kunt lopen.

Oorzaken hielspoor

Hielspoor kan goed behandeld worden. Het is wel handig om te weten wat de oorzaken zijn van hielspoor zodat je kunt voorkomen dat je deze aandoening nog een keer oploopt.

Het overbelasten van voeten zorgt voor hielspoor. Denk hierbij aan sporten zoals hardlopen, maar ook sporten waar veel gesprongen wordt zoals basketbal of volleybal. We hebben de meest voorkomende oorzaken van hielspoor voor je op een rijtje gezet:

 • Overgewicht
  Overgewicht zorgt voor overbelasting van de peesplaat. Ook wanneer je zwanger bent is het mogelijk last te krijgen van hielspoor.
 • Staand werk
  Veel zitten is niet goed, maar veel staan ook niet!
 • Overpronatie van de voeten
  Wanneer je last hebt van overpronatie, dan zijn de spieren aan de binnenzijde van je voet minder sterk. Hierdoor zakken je voeten naarbinnen waardoor er extra belasting op je voeten ontstaat.
 • Korte achillespezen
 • Stijve en korte kuitspieren
 • Sporten
  Sporten is gezond, maar je voeten kunnen niet altijd even goed omgaan met overbelasting. Wandelen, hardlopen en andere sporten waarbij je voeten veel gebruikt worden kunnen veroorzakers zijn van hielspoor. Wanneer je begint met een sport, begin dan altijd rustig zodat je voeten kunnen wennen aan de nieuwe belasting.

Harde ondergronden belasten je voeten meer dan een zachte ondergrond. Ga je hardlopen? Doe dit dan in een bos of bijvoorbeeld op een atletiekbaan. Sta je veel? Kies de juiste schoenen en kijk of het eventueel mogelijk is om op een mat te staan.

Hielspoor behandeling

De behandeling van hielspoor kan je voor een deel zelf uitvoeren. Heb je een extreme vorm van hielspoor en kan je nauwelijks lopen? Ga dan langs de huisarts!

Voeten rust geven

Probeer je voeten zo min mogelijk te belasten. Dus; niet lopen en niet sporten. Loop niet op je blote voeten, maar doe schoenen of slippers aan.

Hielspoor zooltjes

Er zijn diverse winkels (Action) die inlegzooltjes hebben die je in je schoen kunt leggen. Zo is het net iets zachter lopen en ontlast je je voeten. Je kunt eventueel ook naar de podotherapeut waar ze steunzolen maken die perfect op maat zijn voor jouw voeten.

Strassbourg sok

strassbourg sokDeze sok trek je aan voordat je gaat slapen. Met een stuk klittenband trek je je voet omhoog waardoor je peesplaat lang wordt gemaakt. Er zijn veel mensen die positieve effecten merken van het gebruik van Strassbourg sokken. Je dient de sok een geruime tijd te dragen. Denk aan twee tot drie maanden. Blijf de sok steevast gebruiken, ook wanneer er minder pijn is. Maak de volledige drie maanden vol.

Overgewicht aanpakken

Gezonder eten en meer bewegen. Kies een vorm van beweging die weinig van je voeten vraagt, zoals fietsen op een hometrainer of roeien. Krachttraining is perfect om overgewicht kwijt te raken. Lees alles over gezond afvallen.

Operatie

Het opereren van hielspoor gebeurt niet heel veel meer. Er zijn betere behandelmethoden voor handen. Daarbij is het succesratio van opereren niet heel groot.

Shockwave behandeling

Wanneer je naar de huisarts gaat, dan word je waarschijnlijk doorverwezen naar de podotherapeut. Zij zullen shockwave therapie gebruiken om je hielspoor te behandelen. Shockwave therapie is relatief nieuw en gebruikt geluidsgolven om hielspoor te behandelen.

Medicijnen

Er zijn geen medicijnen waarvan je hielspoor verdwijnt. Echter, producten als Aleve helpen bij verlichting van pijn.

Conclusie

Hielspoor is een vervelende, pijnlijke aandoening. Gelukkig zijn er meerdere methodes beschikbaar om hielspoor effectief te behandelen.

Het bericht Hielspoor Symptomen, Oorzaken & Behandeling verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/hielspoor-symptomen-oorzaken-behandeling/feed/ 0
Glucosaminehttps://www.gezondbegin.nl/glucosamine/ https://www.gezondbegin.nl/glucosamine/#respond Sun, 17 Feb 2019 16:13:16 +0000 https://www.gezondbegin.nl/?p=395 Je gewrichten zijn enorm belangrijk. Bij bijna alle bewegingen die je maakt zijn gewrichten betrokken. Lopen, opstaan, een bal gooien.. zelfs wanneer je door je Instagram feed bladert maak je gebruik van meerdere gewrichten. Pijn aan je gewrichten beperkt je op enorm veel vlakken. Je wilt je gewrichten dan ook in optimale gezondheid houden. Glucosamine […]

Het bericht Glucosamine verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
Gewricht & glucosamineJe gewrichten zijn enorm belangrijk. Bij bijna alle bewegingen die je maakt zijn gewrichten betrokken. Lopen, opstaan, een bal gooien.. zelfs wanneer je door je Instagram feed bladert maak je gebruik van meerdere gewrichten. Pijn aan je gewrichten beperkt je op enorm veel vlakken. Je wilt je gewrichten dan ook in optimale gezondheid houden. Glucosamine speelt hierbij een belangrijke rol.

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een aminosuiker wat van nature voorkomt in het lichaam. Glucosamine kan je niet binnen krijgen via je voeding. Bepaalde carnivoren kunnen de stof wel binnenkrijgen wanneer ze kraakbeen eten. De stof speelt een belangrijke rol bij het opbouwen van kraakbeen. Kraakbeen is een taai maar flexibel bindweefsel wat je op diverse plekken in het lichaam terugvindt, bijvoorbeeld aan de uiteindes van twee botten waar ze ervoor zorgen dat gewrichten moeiteloos over elkaar kunnen bewegen. Daarnaast absorbeert kraakbeen schokken in de gewrichten. Naarmate je ouder wordt verliest kraakbeen flexibiliteit en wordt het langzaam maar zeker afgebroken. Glucosamine kan helpen bij het tegengaan van dit proces.

Glucosamine en artrose

Glucosamine wordt vaak gekoppeld aan artrose en zou volgens diverse bronnen verlichting kunnen bieden bij artrose. Vanuit de wetenschap is er geen consensus bereikt over het effect van de stof op artrose door uiteenlopende resultaten van studies. Uit testen op dieren is gebleken dat glucosamine effectief is tegen artrose.

Glucosamine bijwerkingen

Bij het nemen van een glucosamine supplement kunnen één of meerdere bijwerkingen ontstaan:

 • Problemen met maag en darmen
 • Hoofdpijn
 • Misselijk

Als je overgevoelig bent voor glucosamine dan kan het zijn dat je te maken krijgt en jeuk en duizeligheid.

Wanneer glucosamine supplementeren?

Wanneer je weleens last hebt van pijn in en rondom je gewrichten, en een stijf onbuigzaam gevoel hebt dan kan je ervoor kiezen supplementen te gebruiken. Glucosamine vind je in enorm veel winkels waaronder de Kruidvat en de Action. Ook vind je glucosamine bij de Body&Fitshop. Wanneer je fysieke arbeid doet, overgewicht hebt of veel sport dan is het verstandig supplementen te gebruiken. Zeker wanneer je een vechtsport doet als Jiu Jitsu, wat veel van je gewrichten vraagt.

Glucosamine, chondroïtine en MSM

De stoffen chondroïtine en MSM worden vaak in één adem genoemd met glucosamine. Niet zo gek, chondroïtine is een onderdeel van weefsels die collageen bevatten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kraakbeen. Aan MSM worden legio functies toegewezen, waaronder een pijnstillende functie en een helende functie bij artritis. Bij de Body&Fitshop wordt een combinatie supplement verkocht waar je glucosamine, chondroïtine en MSM terugvindt.

Conclusie

Glucosamine is een supplement wat je zonder problemen kunt gebruiken. Het supplement kan je helpen bij het gezond houden van kraakbeen en daarmee dus je gewrichten. Hoewel er geen keihard wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van het supplement bij artrose zijn er diverse gebruikers die verlichting van hun klachten melden. Wanneer je glucosamine gaat gebruiken, mik dan op zo’n 1200 milligram per dag en gebruik het supplement over een langere periode om het daadwerkelijke effect vast te kunnen stellen.

Het bericht Glucosamine verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/glucosamine/feed/ 0
Vermoeidheid tegengaanhttps://www.gezondbegin.nl/vermoeidheid-tegengaan/ https://www.gezondbegin.nl/vermoeidheid-tegengaan/#respond Fri, 15 Feb 2019 12:46:31 +0000 https://www.gezondbegin.nl/?p=392 Moe zijn is bijzonder vervelend en kan je beperken alledaagse dingen te doen die voor anderen vanzelfsprekend zijn. Het kan zijn dat je een keer moe bent en geen zin hebt om de boodschappen te doen. We spreken van een chronische vermoeidheid wanneer de vermoeidheid over langere periode aanhoudt. We proberen in dit artikel enkele […]

Het bericht Vermoeidheid tegengaan verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
vermoeidheidMoe zijn is bijzonder vervelend en kan je beperken alledaagse dingen te doen die voor anderen vanzelfsprekend zijn. Het kan zijn dat je een keer moe bent en geen zin hebt om de boodschappen te doen. We spreken van een chronische vermoeidheid wanneer de vermoeidheid over langere periode aanhoudt. We proberen in dit artikel enkele oorzaken toe te lichten van extreme vermoeidheid én hoe je deze vermoeidheid kunt tegengaan.

Oorzaken van vermoeidheid

Gemiddeld genomen worden de volgende oorzaken aangemerkt als bron van vermoeidheid.

Bloedarmoede

Te weinig ijzer kan leiden tot anemie, oftewel bloedarmoede. Je spieren voelen zwaar en je hebt weinig zin om ook maar iets te doen. Deze vorm van vermoeidheid vinden we vaak terug bij vrouwen met heftige menstruatie en zwangere vrouwen. Daarnaast ondervinden vrouwen in de overgang deze vorm van vermoeidheid. Wanneer je NSAID medicijnen gebruikt zoals Naproxen of Diclofenac gebruikt dan is de kans op bloedarmoede aanwezig. Een maagzweer en andere problemen met maag of darmen kunnen leiden tot anemie, en dus tot vermoeidheid.

Slaapapneu

Naast het feit dat je een eventuele partner wakker houdt met luid gesnurk is slaapapneu ook een veroorzaker van vermoeidheid. Tijdens het slapen worden neus en keel langzaam dichtgedrukt. Door een tekort aan zuurstof word je automatisch wakker. Echter, wanneer dit meerdere keren per nacht voorkomt zal je merken dat dit een echte aanslag is op je lichaam.

Te weinig eten

Je moet iedere dag een bepaald aantal calorieën eten. Als je dat niet doet, zal je al snel merken dat fysieke taken zwaarder zijn dan normaal. I tegenstelling tot wat veel mensen denken is een ontbijt zéker niet de belangrijkste maaltijd van de dag. Dat blijkt bijvoorbeeld uit intermittent fasting. Zorg ervoor dat je iedere dag genoeg eet. Voor vrouwen zo’n 2000 calorieën per dag, voor mannen ligt dit getal op 2500 calorieën per dag. Let wel; deze aantallen zijn richtlijnen. Wil je het aantal benodigde calorieën per dag berekenen, doe dat dan hier.

Te weinig slaap

Dit lijkt een vrij logische oorzaak, toch gaan veel mensen te laat naar bed. Maar hoe laat moet je dan naar bed gaan voor voldoende nachtrust? Er staat zo’n 7 tot 9 uur slaap per nacht per persoon. Aangezien we allemaal allemaal anders zijn zijn deze cijfers slechts richtlijnen. Precies berekenen hoeveel slaap je nodig hebt? Trek 7.5 uur af van de tijd dat je moet opstaan, en bouw vanaf daar. Dus; moet je 8.30 opstaan? Dan is de uiterlijke tijd dat je moet slapen 1.00. Tel daar een half uur tot een uurtje bij op (je slaapt immers niet meteen) en je bedtijd ligt tussen 0.00 en 0.30. Word je vermoeid wakker? Tel dan een uurtje bij die 7.5 uur op, en werk zo als het ware ‘naar achteren’. Dit doe je totdat je jouw perfecte slaapritme hebt gevonden.

Inname van stimulerende middelen

Cafeïne en andere stimulerende middelen moet je beslist laten, minimaal 3 uur voor het slapen gaan. Houd er rekening mee dat niet alleen koffie cafeïne bevat. Ook thee, cola en chocolade bevatten cafeïne. Laten staan dus!

Trage schildklier

Een trage schildklier zorgt ervoor dat er niet voldoende schildklierhormoon wordt aangemaakt. Dit zorgt voor vermoeidheid. Deze trage schildklier kan er ook voor zorgen dat je snel zwaarder wordt en last hebt van je spieren. Een trage schildklier zien we vaker terugkomen bij vrouwen dan bij mannen.

Diabetes

Type 2 diabetes zorgt voor een ongecontroleerd bloedsuikerniveau. Een te hoge bloedsuikerspiegel zorgt voor vermoeidheid.

Depressie

Naast het feit dat depressief zijn je bijzonder neerslachtig maakt, zorgt depressie ook voor een lager energieniveau. Depressie gaat vaak gepaard met verminderde eetlust en slecht in slaap komen.

Vitamine tekort

Een vitamine B tekort of vitamine D tekort kunnen zorgen voor vermoeidheid. Naast dat je voldoende moet eten zoals genoemd bij punt drie dien je ook de juiste dingen te eten. Een gezond en gebalanceerd voedingspatroon zonder veel suiker, alcohol en bewerkte voeding draagt bij aan meer energie.

Wat te doen tegen vermoeidheid

Gezonde voeding

Gezond eten is van groot belang, ook om vermoeidheid tegen te gaan. Eet voldoende, maar eet daarnaast ook gezond. Probeer het aantal koolhydraten te beperken en kies voor eiwitrijke voeding. Eet je koolhydraten? Kies dan voor complexe koolhydraten. Dus; meergranen brood in plaats van witbrood en zilvervliesrijst in plaats van witte rijst.

Ritme

Laat je lichaam wennen aan een ritme. Ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Ook in het weekend!

Leer ontspannen

TV kijken of met je smartphone door iemand z’n Instagram feed bladeren is géén ontspanning. Pak een boek of trek een half uurtje uit voor yoga oefeningen. Alles om te ‘onthaasten’ en stress achter je te laten.

Voldoende water drinken

Door uitdroging kan het lichaam minder goed functioneren, wat weer kan zorgen voor vermoeidheid.

Voldoende bewegen

Het klinkt misschien contraproductief, maar sporten geeft energie! Werk waarbij je veel zit is een echte energiespons. Geen zin om direct naar de sportschool te gaan? Begin eens met wandelen. Deze vorm van lichamelijke beweging kan vrijwel iedereen doen en vergt niet direct teveel van het lichaam. Sport vermindert tevens stress en depressie, wat twee belangrijke aanstichters zijn van (chronische) vermoeidheid.

Stoppen met alcohol drinken

In tegenstelling tot wat veel mensen denken helpt alcohol niet bij slapen. Hoewel alcohol een verdovend effect heeft wordt er adrenaline aangemaakt wat de hartslag verhoogd. Dit kan ervoor zorgen dat je ’s nachts wakker wordt. Alcohol verslapt spieren waardoor de kans op slaapapneu groter wordt. Stoppen met alcohol of minderen met alcohol is ten zeerste aan te raden voor een betere nachtrust!

CBD olie

Op Gezondbegin.nl vind je meerdere verwijzingen naar CBD olie. Niet zonder reden! Er zijn duizenden mensen die zweren bij een positieve uitwerking bij het slapen. En ik geef ze helemaal gelijk. Ik word zelf minder snel wakker, slaap dieper én ik word beter uitgerust wakker. CBD olie vind je tegenwoordig bijna overal, van Action tot Kruidvat. De moeite waard om te proberen dus.

Conclusie

Vermoeidheid is vervelend en kan je ernstig beperken in je dagelijkse leven. Toch zijn er een aantal oplossingen die je meer energie kunnen geven. Heb jij nog tips? Deel ze in de reacties!

Het bericht Vermoeidheid tegengaan verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/vermoeidheid-tegengaan/feed/ 0
Jicht Symptomen, Oorzaken & Behandelinghttps://www.gezondbegin.nl/jicht/ https://www.gezondbegin.nl/jicht/#respond Thu, 14 Feb 2019 11:32:02 +0000 https://www.gezondbegin.nl/?p=388 Jicht is een vervelende aandoening die voorkomt bij ongeveer twee procent van de bevolking in Nederland. Jicht is pijnlijk Wat is jicht? Jicht is een ontsteking die we veel terugvinden in gewrichten, en dan met name in de voet/de grote teen. Het is een reumatische ontsteking die ontstaat door urinezuur wat is gekristalliseerd. Een hoge […]

Het bericht Jicht Symptomen, Oorzaken & Behandeling verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
jichtJicht is een vervelende aandoening die voorkomt bij ongeveer twee procent van de bevolking in Nederland. Jicht is pijnlijk

Wat is jicht?

Jicht is een ontsteking die we veel terugvinden in gewrichten, en dan met name in de voet/de grote teen. Het is een reumatische ontsteking die ontstaat door urinezuur wat is gekristalliseerd. Een hoge concentratie van dit zuur zorgt voor het ontstaan van scherpe kristallen Het ontstaan van deze kristallen komt eerder voor in koude gebieden. Zo’n 60 procent van de ontstekingen betreft er eentje aan de grote teen. Andere plaatsen waar jicht veel voorkomt is in vingers, knieën, enkels en andere gewrichten in de voeten.

Jicht symptomen

Jicht is een veelvoorkomende en complexe vorm van artritis. Mensen die te maken hebben met jicht beschrijven heftige, stekende pijnen in het gewricht. Ook vind er zwelling plaats en wordt de huid rondom het gewricht rood. Een jichtaanval kan zó pijnlijk zijn dat zelfs de lichtste aanraking ondragelijk is. Het voelt alsof je gewricht in brand staat. De symptomen van jicht zijn eenvoudig te herkennen:\

Intense pijn aan het gewricht

Jicht vind meestal zijn weg naar de grote teen. Het tast vrijwel altijd het grote gewricht in je grote teen aan. Jicht doet het meeste pijn zo’n vier tot 12 uur na de initiële ontsteking.

Ontstoken en rode huid

Het gewricht dat is aangetast door jicht is warm, rood en gezwollen. Dé tekenen van een ontsteking.

Aanhoudend ongemak

Na een eerste aanval van jicht zal de ergste pijn afnemen. Toch blijft het gewricht onprettig voelen tot een aantal dagen na de eerste jicht aanval.

Beperkt in bewegingsvrijheid

Jicht zorgt ervoor dat je niet langer kunt bewegen als voorheen.

Jicht oorzaak

Jicht ontstaat doordat urinezuur kristallen zich ophopen in je gewricht. Deze kristallen zorgen voor een ontsteking en intense pijn.

Het lichaam produceert urinezuur wanneer het de stof purine afbreekt. Normaal gesproken lost urinezuur op in je bloed en verlaat het via je nieren het lichaam in je urine. Echter, wanneer er teveel urinezuur wordt aangemaakt óf wanneer je nieren te weinig urinezuur uitscheiden, dan bouwt de hoeveelheid urinezuur zich op. Dit slaat vervolgens neer bij gewrichten in de vorm van kristallen die zo scherp als naalden zijn.

Wat je eet en drinkt is van groot belang bij jicht. Zo bevatten bepaalde voedingsmiddelen veel purines, die op hun beurt weer zorgen voor meer urinezuur in je lichaam. Vermijd daarom orgaanvlees, biefstuk, bier en dranken die rijk zijn aan fructose.

Jicht behandeling

Een definitieve behandeling voor jicht is er niet echt, maar de aandoening is redelijk goed te controleren met de juiste middelen.

NSAID

Een NSAID zoals Naproxen is vrij verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de Kruidvat. Naproxen heeft een ontstekingsremmende werking en is oorspronkelijk ontwikkeld tegen reumatoïde artritis. Laat jicht nu net een reumatische ontsteking zijn! Combineer deze medicijnen met ijs om het gewricht te koelen, en houdt het gewricht hoog in de lucht. Op die manier kan je de duur van een jichtaanval verkorten.

Medicijnen op recept

De huisarts kan een aantal medicijnen voorschrijven die helpen bij jicht:

 • Allopurinol
  Dit medicijn zorgt ervoor dat er minder urinezuur wordt aangemaakt in het lichaam.
 • Colchicine
  Gaat ontsteking rond het gewricht tegen.
 • Febuxostat
  Zorgt ervoor dat er minder urinezuur in het lichaam voorkomt
 • Indomethacin
  Een iets sterkere NSAID dan bijvoorbeeld Naproxen. Ontstekingsremmend en pijn verlichtend.
 • Lesinurad
  Een relatief nieuw medicijn. Lesinurad helpt het lichaam urinezuur kwijt te raken.
 • Pegloticase
  Dit medicijn breekt urinezuur af.

Jicht voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Er zijn een aantal aanpassingen die je kunt doen in je voeding en leefstijl om jicht te voorkomen. Deze aanpassingen zijn ook van toepassing als je al jicht hebt.

 • Meer bewegen
  Houd je lichaam gezond door voldoende te sporten, als is het maar een half uurtje wandelen per dag.
 • Veel water drinken
  Te weinig water drinken wordt aangemerkt als één van dé risicofactoren als het aankomt op jicht.
 • Vermijd fructose
  Cola en veel ‘gezonde’ vruchtensappen bevatten fructose. Er is een sterke link gevonden tussen fructose inname en jicht.
 • Stoppen met alcohol
  Alcohol bevat purines, en dan met name bier. Deze purines zorgen voor de aanmaak van extra urinezuur. Een groot aantal jichtpatiënten geeft aan dat ze een acute jichtaanval kregen na het drinken van alcohol. Vermijden dus!

Conclusie

Hoewel er enorm veel factoren zijn die kunnen bijdragen aan het ontstaan van jicht, heb je toch enige controle. Gezonde voeding, veel water drinken, sporten en weinig alcohol nuttigen dragen niet alleen bij aan je algehele gezondheid maar helpen ook bij het voorkomen van jicht.

Het bericht Jicht Symptomen, Oorzaken & Behandeling verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/jicht/feed/ 0
Alcohol Informatiehttps://www.gezondbegin.nl/alcohol/ https://www.gezondbegin.nl/alcohol/#respond Wed, 13 Feb 2019 12:45:38 +0000 https://www.gezondbegin.nl/?p=384 Alcohol wordt al sinds jaar en dag gedronken in diverse culturen die onafhankelijk van elkaar alcohol hebben ontdekt. Er werd omstreeks 7000 voor Christus alcohol geproduceerd in China. De eerste tekenen van productie van wijn zijn in Georgië gevonden, ruim 6000 jaar voor Christus. Ook in Egypte en Mexico ontdekte men alcohol, enkele duizenden jaren […]

Het bericht Alcohol Informatie verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
alcoholAlcohol wordt al sinds jaar en dag gedronken in diverse culturen die onafhankelijk van elkaar alcohol hebben ontdekt. Er werd omstreeks 7000 voor Christus alcohol geproduceerd in China. De eerste tekenen van productie van wijn zijn in Georgië gevonden, ruim 6000 jaar voor Christus. Ook in Egypte en Mexico ontdekte men alcohol, enkele duizenden jaren geleden. In dit artikel proberen we de belangrijkste aspecten van alcohol toe te lichten aan de hand van veel gestelde vragen.

Antibiotica en alcohol

Wanneer je een infectie hebt veroorzaakt door een bacterie, dan wordt er meestal antibiotica voorgeschreven. Vaak wordt gezegd dat antibiotica en alcohol niet met elkaar samengaan, maar is dat waar? Een kleine hoeveelheid alcohol is niet schadelijk. Je kunt dus prima een glaasje wijn bij het eten drinken. Naar de kroeg gaan en je daar vol laten lopen is daarentegen erg onverstandig. Je lichaam is al verzwakt door een infectie, alcohol helpt daar dus absoluut niet bij.

De lever breekt zowel antibiotica als alcohol af. Alcohol zit de werking van antibiotica daarom in de weg, waardoor antibiotica minder effectief is. Er zijn echter een aantal soorten antibiotica waar je beslist niet bij mag drinken. Dit zijn de volgende:

Dit zijn zogenaamde Cefalosporines. Deze worden ingezet bij een breed scala aan verschillende infecties. Deze mogen dus absoluut niet gebruikt worden in combinatie met alcohol. Wanneer dit wel gebeurt dan kan dit zorgen voor misselijkheid, hartkloppingen, hoofdpijn en een hoge bloeddruk (hypotensie).

Paracetamol en alcohol

Paracetamol en alcohol, gaan die goed samen? Zeker, bij alcohol kan je gewoon paracetamol gebruiken, mits je niet teveel drinkt. Teveel alcohol in combinatie met paracetamol zorgt voor een beschadiging aan de lever. NSAID pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen kunnen echter wel problemen geven. Deze medicatie zorgt voor irritatie in het maagslijmvlies. In combinatie met alcohol krijg je dus last van je maag.

Stoppen met alcohol

Stoppen met alcohol drinken of gewoonweg minderen; iedereen heeft er weleens aan gedacht na een nacht doorzakken in de kroeg. De basisprincipes van stoppen met alcohol lijken enigszins op die van stoppen met roken:

 • Weeg de voor- en nadelen van stoppen met alcohol tegen elkaar af.
 • Neem een besluit of je gaat minderen of compleet gaat stoppen met alcohol.
 • Ga je minderen? Houd dan eens bij hoeveel je nu eigenlijk drinkt op een avond.
 • Alcohol is en blijft een drug. Bereid je dus voor op afkickverschijnselen van alcohol. Zeker wanneer je frequent en véél drinkt.
 • Maak duidelijke afspraken met jezelf, en met vrienden of familie. Drie glazen is drie glazen!
 • Bereid je voor op verleidingen. Een verjaardag op zaterdagavond kan lastig zijn.

Wanneer je geen échte verslaving hebt, dan zal het eenvoudiger te zijn om te minderen op stoppen met alcohol. Vraag hulp bij de huisarts wanneer stoppen met alcohol een groot probleem vormt. Deze kan een doorverwijzing geven naar instanties die kunnen helpen bij het afkicken.

Afkickverschijnselen alcohol

De afkickverschijnselen van alcohol kennen we eigenlijk allemaal wel. Wie heeft er niet ellendig op de bank gelegen na een avondje in de kroeg? Zo’n zes uur na je laatste glas alcohol treden de volgende afkickverschijnselen op:

 • Trillend lichaam
 • Angst
 • Zweten
 • Misselijk
 • Overgeven
 • Snel geërgerd
 • Hoofdpijn
 • Verhoogde hartslag
 • Verward
 • Verhoogde bloeddruk
 • Slapeloosheid

Klinkt bekend, niet? De welbekende symptomen van een kater zijn dus deels afkickverschijnselen. Deze afkickverschijnselen verdwijnen vanzelf weer. Zeer frequent en zwaar drinken leidt tot zwaardere ontwenningsverschijnselen.

Hoe lang blijft alcohol in je bloed?

Alcohol moet afgebroken worden door je lever. Ongeveer 95% van alle alcohol wordt afgebroken door je lever. De overige 5% scheidt je lichaam uit in de vorm van zweet, urine én via je adem. Voor een standaardglas alcohol heeft je lever minimaal een uur tot anderhalf uur nodig om af te breken. Wanneer je flink hebt gedronken in de nacht, dan is in de ochtend de alcohol je lichaam nog niet afgebroken. Autorijden is dan ook uit den boze!

Er zijn enorm veel fabels waarin wordt gesteld dat door lichaamsbeweging alcohol het lichaam sneller verlaat. Er zijn geen trucjes om ervoor te zorgen dat je lichaam sneller alcohol afbreekt. Gewoon wachten dus!

Kan alcohol gezond zijn?

Zeker, alcohol kan gezond zijn. Er zijn diverse voorbeelden van mensen die in zogenaamde ‘blue zones‘ leven, die gemiddeld een stuk ouder worden dan wij in Nederland. In Italië drinken ze bijvoorbeeld rode wijn. Rode wijn bevat veel resveratrol, wat een antioxidatieve werking heeft. Ook beschermd het tegen ontstekingen, kanker en diverse neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer.

Het bericht Alcohol Informatie verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/alcohol/feed/ 0
Endometriose symptomen & behandelinghttps://www.gezondbegin.nl/endometriose-symptomen-behandeling/ https://www.gezondbegin.nl/endometriose-symptomen-behandeling/#respond Tue, 12 Feb 2019 13:08:27 +0000 https://www.gezondbegin.nl/?p=380 Veel mensen zijn niet bekend met de aandoening endometriose. Toch komt de aandoening geregeld voor bij vrouwen. Zo’n zeven tot tien procent van alle vrouwen krijgt te maken met endometriose. Vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen hebben met 20% aanzienlijk meer kans op deze aandoening. In dit artikel lichten we uit wat endometriose precies is. wat de symptomen zijn, […]

Het bericht Endometriose symptomen & behandeling verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
endometriose

Veel mensen zijn niet bekend met de aandoening endometriose. Toch komt de aandoening geregeld voor bij vrouwen. Zo’n zeven tot tien procent van alle vrouwen krijgt te maken met endometriose. Vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen hebben met 20% aanzienlijk meer kans op deze aandoening. In dit artikel lichten we uit wat endometriose precies is. wat de symptomen zijn, de oorzaken en wat de mogelijkheden op een eventuele behandeling zijn.

Wat is endometriose?

De aandoening is vaak pijnlijk waarbij weefsel wat gelijkenissen vertoont met de binnenzijde van de baarmoeder, buiten de baarmoeder wordt gevonden. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is dit weefsel géén baarmoederslijmvlies. De exacte reden voor het ontstaan van endometriose is helaas niet bekend.

Het weefsel zorgt na verloop van tijd voor een ontsteking omdat het stoffen produceert die irritatie veroorzaakt in omringend weefsel. Het immuunsysteem zorgt ervoor dat er een ontsteking ontstaat. Ook ontstaan er zwellingen. Dit alles doet het immuunsysteem om de infectie af te wenden. De ontsteking is pijnlijk, en zorgt voor pijn aan het bekken.

Hoewel de aandoening in het gehele lichaam kan voorkomen, vinden we de aandoening voornamelijk terug in de buikholte. Eierstokken, het kleine bekken en het buikvlies zijn plaatsen waar vaak problemen ontstaan. Deze problemen uiten zich dus als een infectie.

Oorzaken endometriose

De exacte oorzaak van deze aandoening is niet aan te wijzen. Onderstaande factoren worden vaak genoemd als oorzaak:

Retrograde menstruatie

Endometriumweefsel en bloed verlaten het lichaam via de vagina tijdens de menstruatie. Een deel hiervan vloeit via de eileiders naar de buikholte. Dit is een normaal proces wat bij vrijwel alle vrouwen voorkomt. Het lichaam ruimt het bloed en het endometriumweefsel vanzelf op. Bij vrouwen die te maken hebben met endometriose worden een soort ‘nestjes’ gevormd van endometriumcellen. Deze groeien vervolgens door aanwezige hormonen tijdens de menstruatiecyclus. Experts vinden deze theorie onwaarschijnlijk. Menstruatie is namelijk geen vereiste voor endometriose.

Metaplasie

Metaplasie is het veranderen van het ene celtype naar het andere celtype. Bepaalde cellen in de buikholte kunnen bijvoorbeeld transformeren tot endometriumcellen. Bij metaplasie is er altijd een prikkel die de transformatie in gang zet. Het is niet duidelijk welke prikkel de cellen in de buikholte hiertoe beweegd.

Verspreiding via het lymfevatenstelsel of de bloedvaten

Endometriumcellen worden mogelijk verspreid door bloedvaten of via het lymfesysteem. Endometriose kan voorkomen op andere plekken dan de buikholte. Dit fenomeen wordt verklaard doordat endometriumcellen zich waarschijnlijk via de bloedbaan kunnen verspreiden.

Littekenweefsel

Wanneer er een operatie is gedaan aan de buikholte (een keizersnede bijvoorbeeld) dan is er ook littekenweefsel aan de binnenzijde van het lichaam. Er is een mogelijkheid dat endometriumcellen zich hechten aan dit weefsel.

Opgelopen tijdens een operatie

Een operatie ondergaan is tevens een risico omdat bepaalde instrumenten die gebruikt worden misschien endometriumcellen bevatten. Vervolgens ontstaat er endometriose in het littekenweefsel.

Genetisch bepaald

Het is mogelijk dat je genetisch gezien aanleg hebt tot endometriose. Wanneer een zus de aandoening heeft, dan is de kans tot wel vijf keer zo groot dat jij deze aandoening ook krijgt.

Endometriose symptomen

Eén van de duidelijkste symptomen voor endometriose is pijn aan het bekken. Deze pijn steekt vaak de kop op tijdens de menstruatie. Hoewel de meeste vrouwen last hebben van menstruatiekramp, is de pijn veroorzaakt door endometriose aanzienlijk erger. De pijn verergerd vaak na verloop van tijd. Een aantal belangrijke symptomen naast pijn tijdens menstruatie zijn;

 • Pijn tijdens seks
 • Onvruchtbaarheid
 • Pijn met stoelgang of urineren
 • Extreem veel bloeden tijdens menstruatie

Andere symptomen die vaak voorkomen zijn obstipatie, diarree, misselijkheid en vermoeidheid.

 

Risicofactoren

Er zijn een aantal risicofactoren geformuleerd.

 • Nooit kinderen krijgen
 • Afwijkingen aan de baarmoeder
 • Familieleden met endometriose
 • Consumptie van alcohol
 • Menstruatie vanaf jonge leeftijd
 • Te lage BMI (bmi berekenen doe je hier)
 • Op oudere leeftijd in de overgang
 • Aandoeningen die een normale doorgang van menstruatiebloed voorkomen
 • Korte menstruatiecyclus, minder dan 27 dagen
 • Hogere oestrogeenspiegel

Behandeling endometriose

Behandeling van endometriose valt vaak uiteen in een aantal onderdelen:

Geneesmiddelen

Er is helaas geen medicijn wat endometriose verhelpt. Er wordt altijd aangeraden een pijnstiller te gebruiken om de pijn aan het bekken in te binden. Een veelgebruikte pijnstiller is een NSAID zoals Naproxen. Daarnaast zijn er de volgende middelen die veel worden ingezet:

 • Anticonceptiepil (zonder een stopweek in te lassen)
 • Progestageen anticonceptie
 • GnRH-agonisten

Deze middelen hebben allemaal als doel de menstruatiecyclus stop te zetten en zijn dus geen echte oplossing. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat chronische pijnklachten níet waren afgenomen na het gebruik van deze middelen.

Operatie

Een ingrijpende behandeling waarbij het ongewilde weefsel wordt verbrand of verdampt. Deze oplossing is helaas niet permanent. Ruim 60 procent van alle vrouwen die een operatie heeft ondergaan moet binnen 7 jaar tijd een tweede operatie ondergaan.

Dieet

Endometriose en dieet gaan hand in hand. Bij een endometriose dieet ligt de nadruk op gezonde voeding bestaand uit verse groenten en fruit. Eiwitten uit vis en vlees moeten vermeden worden, net als cafeïne, frisdranken met suiker of aspartaam. Bewerkt en gefrituurd voedsel is uit den boze.

Het bericht Endometriose symptomen & behandeling verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/endometriose-symptomen-behandeling/feed/ 0
Blaasontsteking: oorzaak, symptomen en behandelinghttps://www.gezondbegin.nl/blaasontsteking-oorzaak-symptomen/ https://www.gezondbegin.nl/blaasontsteking-oorzaak-symptomen/#respond Tue, 12 Feb 2019 10:08:27 +0000 https://www.gezondbegin.nl/?p=376 Blaasontsteking is een kwaal die voor veel ongemak kan zorgen. Wanneer de symptomen echter op tijd worden herkend, is behandeling en genezing gelukkig vrij eenvoudig. Om op tijd actie te kunnen ondernemen, is het uiteraard wel belangrijk dat de eerste signalen herkend worden. Wat is een blaasontsteking? Een blaasontsteking is een ontsteking van de blaaswand. […]

Het bericht Blaasontsteking: oorzaak, symptomen en behandeling verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
blaasontstekingBlaasontsteking is een kwaal die voor veel ongemak kan zorgen. Wanneer de symptomen echter op tijd worden herkend, is behandeling en genezing gelukkig vrij eenvoudig. Om op tijd actie te kunnen ondernemen, is het uiteraard wel belangrijk dat de eerste signalen herkend worden.

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een ontsteking van de blaaswand. Het is een ontsteking die betrekkelijk vaak voorkomt en niet besmettelijk is. Zo’n 1 op de 50 mensen heeft wel eens te maken gehad met blaasontsteking. Overigens wordt deze ontsteking ook wel lage urineweginfectie genoemd. Deze infectie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vooral zwangere vrouwen krijgen er mee te maken. Tijdens de zwangerschap zijn de symptomen vaak lastiger te herkennen, waardoor de infectie laat wordt opgemerkt. Als mannen last hebben van blaasontsteking is er vaak sprake van een ontsteking van de prostaat. Ook kinderen kunnen last hebben van lage urineweginfectie. Vaak wordt deze veroorzaakt door een afwijking van de urinewegen.

Symptomen van blaasontsteking

Een eerste duidelijk symptoom van blaasontsteking is vaak een brandende pijn tijdens het plassen. Ook aandrang voelen terwijl er geen sprake is van een volle blaas komt veel voor. Men heeft hoge nood, maar wanneer men op het toilet zit komt er weinig of geen urine. Er zijn echter ook andere symptomen, die niet altijd direct met blaasontsteking worden geassocieerd. De urine kan door de infectie bijvoorbeeld troebel worden. Soms ruikt de urine ook sterker dan normaal. Ook een zeurende pijn in de onderrug of laag in de buik kan een teken zijn van een lage urineweginfectie. In sommige gevallen zit er ook bloed in de urine. Zelf misselijkheid of braken kan een symptoom zijn van een blaasontsteking. Door die variatie aan klachten kan het lastig zijn om een dergelijke ontsteking te herkennen.

Veroorzaker blaasontsteking

Een van de belangrijkste oorzaken van een lage urineweginfectie is een bacterie. In de darmen zit een bacterie met de naam Escherichia coli (kortweg e.coli). In de darmen kan deze bacterie geen kwaad, maar in de blaas wel. Besmetting komt vaak doordat de bacterie vanuit de anus, via de plasbuis, de blaas binnenkomt. Zo gauw de bacterie in de blaas is, hecht deze zich aan de wand van de blaas. Daar ontstaat dan een ontsteking. De hierboven genoemde symptomen zijn daarvan het gevolg. Er zijn ook andere bacteriën die een dergelijke ontsteking kunnen veroorzaken. Dit gebeurt echter minder frequent.

Oorzaken van lage urineweginfectie

Er zijn een aantal oorzaken die de kans op het krijgen van de e.coli bacterie in de blaas vergroten. Ten eerste is dat het dragen van kleding en ondergoed die te strak zit en/of gemaakt is van synthetisch materiaal. Onder de kleding wordt het dan broeierig. Die warmte is aantrekkelijk voor schimmels en bacteriën. Ook verkeerd afvegen na het toiletbezoek vergroot de kans op blaasontsteking. Wanneer men zich van achteren naar voren afveegt, worden de bacteriën uit de darmen richting blaas geveegd. Er is dan dus een grotere kans op ontstekingen. Een derde oorzaak van een lage urineweginfectie is seks. Vooral vrouwen hebben hier snel last van. Tijdens de seks vergroot de beweging de kans dat bacteriën bij de blaas terecht komen. Doordat de urinewegen van de vrouw korter zijn dan die van de man, hebben vrouwen over het algemeen meer kans op ontsteking van de blaas.

Minder vaak voorkomende oorzaken

Naast bovengenoemde oorzaken zijn er nog andere oorzaken voor een blaasontsteking. Zo kunnen blaasstenen veel leed veroorzaken. Dit is gruis dat in de blaas achterblijft en daardoor kan zorgen voor opstoppingen. Wanneer er hierdoor restjes urine achterblijven, vormen deze restjes een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Dit geldt ook wanneer er sprake is van te weinig drinken. Wanneer de blaas niet frequent genoeg en volledig geleegd wordt, blijft de urine te lang in de blaas zitten. Zo wordt een ideaal klimaat voor bacteriën gecreëerd. Ook hormonale schommelingen in het lichaam kunnen de kans op een urineweginfectie vergroten. Niet alleen tijdens een zwangerschap, maar ook tijdens de overgang kunnen vrouwen hierdoor vaker last hebben van deze aandoening. Ook plaatsing van een spiraaltje (met of zonder hormonen) kan de klacht doen toenemen. Wanneer de organen geïrriteerd raken door het lichaamsvreemde voorwerp, vergroot dit het risico op ontstekingen.

Medische aandoeningen als oorzaak blaasontsteking

In sommige gevallen is blaasontsteking slechts een symptoom van een achterliggend probleem. Mannen die regelmatig last hebben van deze kwalen, hebben vaak ook prostaatklachten. Een vergrote prostaat kan het urineren bemoeilijken, met alle gevolgen van dien. Ook bij vrouwen kan een medische aandoening een oorzaak zijn van de klachten. Door een blaasverzakking kan het volledig leeg plassen van de blaas bemoeilijkt worden. In de achterblijvende restjes urine kunnen bacteriën goed groeien. Een derde achterliggende medische aandoening kan suikerziekte zijn. Te veel suikers in de urine kunnen een ideale voedingsbodem vormen voor bacteriën. Is er sprake van een achterliggende medische aandoening? Dan is het belangrijk om hierop actie te ondernemen. Het richten op het verhelpen van de blaasontsteking zal het achterliggende probleem namelijk niet wegnemen.

Behandeling van blaasontsteking

Vermoedt men een blaasontsteking? Dan is het aan te raden om urine in te leveren bij de huisarts. De meeste huisartsen hebben hier speciale urinepotjes voor, maar het is ook mogelijk om hiervoor een goed schoongemaakte glazen potje met deksel voor te gebruiken. Het heeft de voorkeur om ochtendurine op te vangen. Deze urine is namelijk het sterkst geconcentreerd en heeft langdurig in de blaas gezeten. Het opmerken van schadelijke bacteriën wordt hierdoor vergemakkelijkt. De huisarts kan met een eenvoudige test vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van een lage urineweginfectie. Daarnaast zal hij of zij vragen naar de exacte klachten. Op basis van de ernst van de infectie zal daarna het behandelplan vastgesteld worden.

Antibiotica bij blaasontsteking

Constateert de huisarts dat er inderdaad sprake is van een ontsteking van de blaas? In de meeste gevallen zal er dan een antibioticum voorgeschreven worden. Antibiotica wordt gebruikt om bacteriële infecties te bestrijden. Hoe lang de antibiotica geslikt moet worden hangt af van de soort, de dosis en de klachten. Normaal gesproken treedt er binnen enkele dagen verbetering op, maar moet de medicatie nog wel een aantal dagen lager geslikt worden. Enkele dagen na afronding van de kuur kan er nogmaals ochtendurine gecontroleerd worden. Zijn er toch nog schadelijke bacteriën te vinden? Dan kan de huisarts besluiten om de kuur nog wat langer voort te zetten of om een ander antibioticum te proberen. Blijven de klachten bestaan, of is er sprake van regelmatig terugkerende blaasontsteking? Dan zal de huisarts vaak doorverwijzen naar een specialist. Een uroloog neemt het onderzoek en behandeling dan verder op zich. Daarbij zal onder meer gecontroleerd worden of er sprake is van afwijkingen die de kans op infectie vergroten.

Zelf doen tegen blaasontsteking

Het is belangrijk om op tijd actie te ondernemen bij klachten die wijzen op blaasontsteking. Een verwaarloosde blaasontsteking kan namelijk leiden tot andere infecties, zoals een urineweginfectie. Zwangere vrouwen lopen een vergroot risico op een dergelijke infectie, omdat bij hen de symptomen van blaasontsteking niet altijd even duidelijk zijn. Vermoed men een (beginnende) blaasontsteking, bij kind of volwassene? Dan zijn er een aantal zaken die men zelf kan doen om de klachten te verminderen of te voorkomen:

 • Ga op tijd naar het toilet. Dit betekent dat je bij lichte aandrang al gaat plassen en niet wacht tot er sprake is van zeer sterke aandrang. Het is namelijk belangrijk dat de urine niet te lang in de blaas blijft;
 • Drink voldoende. Dit zorgt ervoor dat de aanmaak van urine blijft doorlopen en dat men regelmatig aandrang voelt. Voor volwassenen wordt een hoeveelheid van zo’n 2 tot 2,5 liter vocht per dag aangeraden;
 • Zorg voor een goede hygiëne. Dit zit in kleine zaken: verschoon ondergoed op tijd, douche regelmatig en was je handen na ieder toiletbezoek. Dergelijke kleine gedragingen verlagen het risico op verkeerde bacteriën in de blaas aanzienlijk;
 • Bezoek het toilet voorafgaand aan het vrijen en plas ook na het vrijen goed uit. Eventuele bacteriën worden hierdoor zoveel mogelijk direct weer uitgeplast;
 • Een verhoogde zuurgraad in de blaas kan ervoor zorgen dat het klimaat voor schadelijke bacteriën minder gunstig wordt. Water drinken met citroensap kan een goed alternatief zijn. Ook cranberry’s lijken in sommige gevallen soelaas te bieden.

Let er wel op dat dergelijke natuurlijke middelen geen een-op-een vervanging zijn van een doktersbezoek. Is er sprake van klachten die wijzen op een blaasontsteking? Wacht dan niet te lang en laat de urine controleren.

Het bericht Blaasontsteking: oorzaak, symptomen en behandeling verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/blaasontsteking-oorzaak-symptomen/feed/ 0
Kurkuma gezondheidsvoordelenhttps://www.gezondbegin.nl/kurkuma-gezondheidsvoordelen/ https://www.gezondbegin.nl/kurkuma-gezondheidsvoordelen/#respond Fri, 08 Feb 2019 15:40:00 +0000 https://www.gezondbegin.nl/?p=363 Kurkuma is een kruid wat we veel terugvinden in de Indiase keuken. Ook in de Surinaamse en Nederlands-Indische keuken wordt het kruid veel gebruikt maar staat het bekend als koenier of koenjit. Wat veel mensen zich niet beseffen is dat naast de fantastische smaak kurkuma ook een hoop gezondheidsvoordelen biedt. Met dit artikel willen we […]

Het bericht Kurkuma gezondheidsvoordelen verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
kurkumaKurkuma is een kruid wat we veel terugvinden in de Indiase keuken. Ook in de Surinaamse en Nederlands-Indische keuken wordt het kruid veel gebruikt maar staat het bekend als koenier of koenjit. Wat veel mensen zich niet beseffen is dat naast de fantastische smaak kurkuma ook een hoop gezondheidsvoordelen biedt. Met dit artikel willen we je overtuigen ook meer kurkuma toe te voegen aan je eten!

Wat is kurkuma?

Kurkuma kennen wij voornamelijk als het kruid wat we in poedervorm terugvinden in de supermarkt. Kurkuma wordt echter gemaakt van de wortel van de Curcuma longa. De plant is verwant aan de gemberplant. India is veruit de grootste producent van Kurkuma ter wereld. Het gedroogde poeder wat we kopen in de supermarkt wordt gemaakt door de gedroogde kurkuma wortel te vermalen. In India wordt het kruid al eeuwen gebruikt vanwege de diverse gezondheidsvoordelen die het met zich mee zou brengen.

Is kurkuma gezond?

Zeker, kurkuma is gezond! Dat komt omdat het kruid rijk is aan curcumine. Curcumine is een antioxidant en remt ontstekingen. Men vermoed tevens dat curcumine uitzaaiing van kwaadaardige gezwellen een halt toe roept. Daarnaast bindt curcumine zich aan zware metalen en maakt deze onschadelijk. Er moet wel gemeld worden dat kurkuma slechts drie procent curcumine bevat. Je zult dus een behoorlijke hoeveelheid kurkuma moeten eten om iets van de gezondheidsvoordelen te merken. Gelukkig kan curcumine tegenwoordig synthetisch bereid worden waardoor het mogelijk is om véél meer van de stof binnen te krijgen. Diverse winkels bieden dan ook curcumine capsules aan.

Gezondheidsvoordelen curcumine

Regelmatig curcumine tot je nemen is dus gezond! Maar op welke vlakken helpt het dan precies?

Ontstekingsremmend

We eten iedere dag een hoop rotzooi, veelal in de vorm van bewerkt voedsel. Deze slechte voeding kan zorgen voor (kleine) ontstekingen in het lichaam die vrijwel nooit aan het licht komen. Dat betekent echter niet dat ze geen schade aan kunnen richten! Wetenschappers vermoeden dat het ontstekingsremmende effect van curcumine de belangrijkste eigenschap is die helpt bij het voorkomen van chronische ziektes.

Beschermd de hersenen

Curcumine helpt bij het gezond houden van de hersenen. Diverse neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer worden veroorzaakt door een afname van het eiwit BDNF. Curcumine kán helpen bij het verhogen van de hoeveelheid BDNF waardoor bepaalde hersenziektes kunnen worden vertraagd.

Voorkomt hart & vaatziekten

Curcumine helpt bij het voorkomen van hart & vaatziekten door de endotheel functie te verbeteren. Dit is een laagje wat je terugvindt aan de binnenzijde van bloedvaten en het hart. Het endotheel reguleert bloeddruk en voorkomt stolling van het bloed. Een beschadiging aan het endotheel kan bijvoorbeeld zorgen voor een beroerte.

Voorkomt kanker

Dit zijn de claims die je altijd met een korreltje zout moet nemen. Dat gezegd hebbende, er zijn een aantal studies die wijzen op positieve effecten van curcumine bij het voorkomen en zelfs genezen van kanker.

Kurkuma thee

Kurkuma thee maken is het eenvoudigst met verse kurkuma wortels. Deze kan je vinden bij de toko, maar de Lidl heeft ze soms ook in het schap liggen. De bereiding van kurkuma thee is erg eenvoudig:

 • Neem een stuk kurkuma ter grootte van een duim
 • Rasp de kurkuma, of snijd deze heel erg fijn als je geen rasp hebt
 • Doe de geraspte kurkuma in een theezeef of thee ei
 • Kokend water erbij, en even goed laten trekken!

Je kan de kurkuma thee voorzien van een schijfje citroen of wat honing om het geheel iets smakelijker te maken.

Kurkuma & curcumine capsules

Zoals eerder vermeld bevat kurkuma curcumine. Dit is de belangrijkste stof voor het voorkomen van allerlei gezondheidsproblemen. Kurkuma zelf bevat helaas maar 3% curcumine. Je zou dus een behoorlijke hoeveelheid kurkuma moeten eten om de aanbevolen dosering van 500-2000 milligram binnen te krijgen. Gelukkig zijn er kurkuma capsules, of eigenlijk; curcumine capsules. Deze bevatten gesynthetiseerde curcumine zodat je eenvoudig je aanbevolen hoeveelheid binnen krijgt.

Het bericht Kurkuma gezondheidsvoordelen verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/kurkuma-gezondheidsvoordelen/feed/ 0
Fruitvliegjes vangenhttps://www.gezondbegin.nl/fruitvliegjes-vangen/ https://www.gezondbegin.nl/fruitvliegjes-vangen/#respond Thu, 07 Feb 2019 17:30:36 +0000 https://www.gezondbegin.nl/?p=370 Wat te doen tegen fruitvliegjes? De kleine fruitvliegjes bestrijden is in de zomer vrijwel altijd noodzakelijk. Fruit, wijn en andere zoetigheid is onweerstaanbaar voor de kleine vliegende plaaggeesten en voordat je het weet heb je een hele plaag in huis. Maar hoe kan je fruitvliegjes vangen? In dit artikel proberen we een duidelijk beeld te […]

Het bericht Fruitvliegjes vangen verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
Wat te doen tegen fruitvliegjes? De kleine fruitvliegjes bestrijden is in de zomer vrijwel altijd noodzakelijk. Fruit, wijn en andere zoetigheid is onweerstaanbaar voor de kleine vliegende plaaggeesten en voordat je het weet heb je een hele plaag in huis. Maar hoe kan je fruitvliegjes vangen? In dit artikel proberen we een duidelijk beeld te geven hoe fruitvliegjes ontstaan en hoe je ze effectief kunt bestrijden.

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Ineens zijn ze er: fruitvliegjes. Je hebt geen idee waar deze ongenode gasten precies vandaan komen, maar je wilt ze het liefst zo snel mogelijk de deur uit hebben. Fruitvliegjes komen vaak als volwassen exemplaren je woning binnen. Aangezien ze zo klein zijn vinden ze altijd wel een gaatje om je huis binnen te dringen. Het is dus niet zo dat er eitjes op of in je fruit zitten. Eenmaal binnen beginnen ze met het leggen van eitjes op een vochtige plaats, tot wel 500 eitjes per keer. Je vuilnisbak is een uitzonderlijk goede plaats aangezien hier altijd wel voedingsmiddelen liggen die fermenteren. Daarbij is het ook vrij vochtig in je vuilnisbak.

Fruitvliegjes voorkomen

Het aloude credo ‘voorkomen is beter dan genezen’ is ook bij deze vervelende vliegjes van toepassing. Aangezien fruitvliegjes worden aangetrokken door fermenterend fruit is het van belang fruit niet te lang te laten liggen of in de koelkast te bewaren. Ik heb echter ook weleens gezien dat fruitvliegjes worden aangetrokken door andere voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan tomaten. Pastasaus kan daarom ook zeker aantrekkelijk zijn voor fruitvliegjes. Maak je aanrecht regelmatig schoon en vervang je vuilniszak regelmatig. Persoonlijk vervang ik mijn vuilniszak vaak buiten zodat eventuele ontsnappende vliegjes buiten belanden.

Fruitvliegjes vangen

Als je echt van fruitvliegjes af wilt komen dan is er maar één echte oplossing: fruitvliegjes vangen met een fruitvliegjes vanger. Een fruitvliegjes vanger kan je op diverse manieren maken, maar het basisprincipe is altijd hetzelfde. Je maakt een funnel, een soort van trechter. Je kan dit bijvoorbeeld doen met een lege plastic fles zoals onderstaand.

fruitvliegjesvanger

Je legt onderin je fruitvliegjesval iets wat de vliegjes niet kunnen weerstaan. Rode wijn werkt goed, net als een stukje bananenschil. Ook heb ik veel succes gehad met balsamicoazijn. Wat je ook kunt doen is een glas aan de bovenzijde voorzien van een een laagje vershoudfolie. In het vershoudfolie prik je een klein gaatje waar de fruitvliegjes door naar binnen kunnen wandelen. De funnel/trechter zorgt er dus voor dat fruitvliegjes gevangen raken. Vervolgens kan je de fruitvliegjes verdrinken of je op een andere manier van deze plaaggeesten ontdoen.

Het bericht Fruitvliegjes vangen verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/fruitvliegjes-vangen/feed/ 0
Slecht slapen & slapeloosheidhttps://www.gezondbegin.nl/slecht-slapen-slapeloosheid/ https://www.gezondbegin.nl/slecht-slapen-slapeloosheid/#respond Tue, 05 Feb 2019 18:46:20 +0000 https://www.gezondbegin.nl/?p=365 Voldoende slaap is één van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan een goede gezondheid. Toch kampen veel mensen met slapeloosheid en slaapproblemen. Iedereen die weleens een nachtje heeft liggen woelen onder de dekens weet hoe verschrikkelijk het kan zijn om niet in slaap te kunnen vallen. In dit artikel behandelen we slapeloosheid en geven we […]

Het bericht Slecht slapen & slapeloosheid verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
slaapproblemen verhelpen

Voldoende slaap is één van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan een goede gezondheid. Toch kampen veel mensen met slapeloosheid en slaapproblemen. Iedereen die weleens een nachtje heeft liggen woelen onder de dekens weet hoe verschrikkelijk het kan zijn om niet in slaap te kunnen vallen. In dit artikel behandelen we slapeloosheid en geven we je een aantal goede tips die je helpen bij inslapen en langer doorslapen.

Symptomen van slapeloosheid & slecht slapen

Een nacht slecht slapen kan een keer gebeuren. Als dit meerdere keren achter elkaar gebeurt kunnen we spreken van slapeloosheid. Slaapproblemen gaan gepaard met een aantal symptomen die we eigenlijk allemaal wel kennen:

 • Moeite met concentreren
  Naast moeite met concentreren zijn we simpelweg minder goed in staat bepaalde taken in te voeren. Uit onderzoek is gebleken dat slapeloosheid gelijk staat aan het drinken van alcohol. Het besturen van een auto is in principe gevaarlijk!
 • Kwaliteit van slaap is onvoldoende
  Kwalitatieve slaap; wat is dat precies? Je kan spreken van kwalitatieve slaap wanneer je niet meer dan één keer per nacht wakker wordt en binnen 30 minuten in slaap valt. Daarnaast slaap je 85% van de tijd die je in bed doorbrengt.
 • Niet kunnen inslapen
  Een vrij duidelijk symptoom is het niet kunnen inslapen.
 • Vroeger wakker worden dan normaal
  Je hebt ongeveer 8 uur per nacht nodig. Vroeger wakker worden is dus een symptoom van slecht slapen.

Oorzaken van slaapproblemen

De oorzaken van slapeloosheid lopen erg uiteen. Vaak is er geen eenduidige oorzaak aan te wijzen. Wij hebben een aantal oorzaken voor je op een rijtje gezet:

 • Stress
  Om goed te kunnen slapen is ontspanning nodig. Het kan lastig zijn om problemen achter je te laten voordat je gaat slapen. Probeer daarom een aantal van onze methodes om slaapproblemen te verhelpen.
 • Problemen met ademen
  Slaapapneu komt voor wanneer de luchtwegen zijn versperd. Dit kan voorkomen bij mensen met overgewicht, maar ook bij sporters die een zeer gespierde nek hebben.
 • Overactieve schildklier
  Een overactieve schildklier stimuleert het centrale zenuwstelsel dermate erg dat het lastig is om in slaap te vallen.
 • Jeuk of pijn
  Pijn aan het hart of jeuk door schurft kunnen ervoor zorgen dat je niet in slaap kunt komen. Ook maagzuur kan een probleem vormen wanneer je in bed ligt.

Gevolgen van slaapproblemen

Slecht slapen heeft een aardige impact op je gezondheid. Naast het feit dat je vermoeid raakt zijn er ook op langere termijn gevolgen. Wij hebben de belangrijkste gevolgen voor je op een rijtje gezet:

 • Kans om eerder dood te gaan
  Uit diverse onderzoeken is gebleken dat slaap en levensverwachting een sterke connectie met elkaar hebben. Mensen zeggen wel eens: “Slapen kan als je dood bent”, daarmee implicerend dat minder slaap zorgt voor meer tijd. Het tegenovergestelde is waar; mensen die minder slapen gaan eerder dood.
 • Slecht kunnen concentreren
  Zoals eerder genoemd staat slecht slapen gelijk aan het nuttigen van enkele glazen alcohol. Je bent minder goed in staat om te studeren of te werken. Ook is je reactievermogen aanzienlijk verminderd.
 • Depressief
  Eén of meerdere dagen achter elkaar niet kunnen slapen kan ervoor zorgen dat je serieus neerslachtig wordt, depressief zelfs.
 • Verminderde weerstand
  Slaap is van groot belang om je weerstand op peil te houden. Minder slaap zorgt ervoor dat je eerder een verkoudheid of een griepje te pakken hebt.
 • Snel geërgerd
  Uit persoonlijke ervaring weet ik dat je sneller geërgerd bent bij te weinig slaap. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn voor jezelf, maar wel voor je directe omgeving.
 • Grotere kans op diverse ziektes
  Diabetes, obesitas, hartproblemen en zelfs een hogere bloeddruk kunnen veroorzaakt worden door te weinig slaap.

Slaapproblemen verhelpen

Wij hebben diverse tips die je kunnen helpen beter te slapen.

Geen scherm een half uur voor het slapen

Social media is één van de oorzaken waarom jongeren slecht slapen. Stel als regel voor jezelf dat je een half uur voor het slapen gaan geen interactie meer hebt met een scherm. Computer, telefoon en TV gaan minimaal een half uur van tevoren UIT.

Telefoon uit de slaapkamer

De mobiele telefoon is inmiddels een serieuze verslaving geworden voor de meeste mensen. Een groot aantal mensen slaapt minder goed door de aanwezigheid van de smartphone. Telefoon verwijderen uit de slaapkamer dus! Het argument dat je je smartphone gebruikt als wekker is complete onzin. Bij de action koop je voor een paar euro een wekker

Neem een warm bad of een warme douche

Naast het feit dat een bad ontspannend werkt is het ook een truc om ervoor te zorgen dat je beter kunt slapen. Vroeg op de avond een warm bad of een warme douche zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt. Het afkoelen van het lichaam speelt een belangrijke rol bij het biologische ritme wat we hebben; het zorgt er namelijk voor dat we slaperig worden. Ken je dat ‘rozige’ gevoel na een heet bad en de daarbij horende vermoeidheid? Dit wordt niet zozeer ingegeven door de warmte maar door het afkoelen van het lichaam.

Ontspannen

Ontspanning is key wanneer het aankomt op een goede nachtrust. Zoals eerder al gezegd, geen schermen in de slaapkamer. Ga een boek lezen of luister wat ontspannende muziek. Yoga of meditatie kan ook helpen om te ontspannen. Hoewel sporten als ontspanning geldt raad ik je aan niet al te laat te gaan sporten. Probeer voor 20.00 te sporten.

Werk aan je ritme

Het is belangrijk een ritme te ‘kweken’. Probeer iedere dag op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op hetzelfde tijdstip op te staan.

Ademhalingsoefeningen

Veel slaapproblemen kunnen de kop in gedrukt worden met goede ademhalingsoefeningen. De volgende ademhalingsoefening is er eentje die helpt bij ontspannen.

 1. Adem volledig uit door de mond en maak hierbij een ‘blazend’ geluid; hooooooh
 2. Sluit je mond en inhaleer via de neus en tel in je hoofd tot 4
 3. Houd je adem 7 seconden in
 4. Blaas alle lucht uit in 8 seconden, en maak hetzelfde geluid
 5. Herhalen, herhalen

Deze oefening staat ook wel bekend als de 4-7-8 methode.

CBD olie

Ik ben een groot fan van deze olie. De diverse gezondheidsvoordelen maken CBD olie één van mijn vaste supplementen. Erg prettig aan CBD olie is dat het helpt bij het krijgen van meer kwalitatieve slaap.

Wiet

Het roken van wiet of hash kan helpen met inslapen. Geen roker? Dan kan je eventueel wiet olie maken waar het THC component in zit. Google is your friend! Bereid je wel goed voor wanneer je THC consumeert. Maak jezelf helemaal gereed om te gaan slapen, THC tot je nemen en liggen maar.

Cafeïne inname beperken

Wie heeft er niet eens te laat een kopje koffie of een blikje Red Bull gedronken. Cafeïne zorgt ervoor dat je wakker blijft, en lang ook. Probeer cafeïne en andere stimulerende middelen na 20.00 te vermijden.

Magnesium

Magnesium is een vrij onschuldig supplement wat voor mij werkt om beter te kunnen slapen.

Slaapmedicatie

Er bestaan diverse soorten slaapmedicatie. Gebruik deze enkel wanneer het écht niet anders kan. Deze medicatie is vrijwel altijd overkill voor slaapproblemen. Probeer eerst bovenstaande tips voor betere slaap. Kan je nog steeds niet slapen? Overleg dan met een huisarts wat de eventuele vervolgstappen zijn.

Hoeveel slaap heb ik nodig?

De hoeveelheid benodigde slaap bepalen kan lastig zijn. Gemiddeld genomen gokken we op 7 tot 9 uur slaap per nacht, maar is dat voldoende? Er is een handigheidje wat je kan gebruiken om te bepalen hoeveel uur slaap je nodig hebt. Ga naar bed wanneer je moe bent en laat jezelf wakker worden op natuurlijke wijze, zonder wekker. Dat is niet voor iedereen even handig, aangezien vrijwel iedereen vroeg uit bed moet iedere dag. Probeer daarom eens 7.5 uur terug te tellen van het moment dat je opstaat. Stel je staat om 7 uur in de ochtend op, dan is de uiterlijke tijd om naar bed te gaan 23.00. Op die manier heb je nog 30 minuten om in te slapen.

Moeite met uit bed komen na deze 7.5 uur slaap? Tel dan een kwartier bij die 7.5 uur op, en doe dit net zo lang totdat je het perfecte aantal uur benodigde slaap hebt gevonden per nacht.

Benodigde slaap per leeftijdscategorie

Kinderen, jongeren en volwassenen zijn anders in hun slaapbehoefte. Wij hebben de richtlijnen op een rijtje gezet die van toepassing zijn per leeftijdscategorie.

 • Pas geboren kinderen (0 tot 3 maanden) – 14 tot 17 uur slaap
 • Baby’s (4 tot 11 maanden) – 12 tot 15 uur slaap
 • Peuters (1 tot 2 jaar) – 11 tot 14 uur slaap
 • Kleuters (3 tot 5 jaar) – 10 tot 13 uur slaap
 • Schoolgaande kinderen (6 tot 13 jaar) – 9 tot 11 uur slaap
 • Tieners (14 tot 17 jaar) – 8 tot 10 uur slaap
 • Volwassenen (18 tot 64 jaar) – 7 tot 9 uur slaap
 • Vijfenzestigplussers (65+) – 7 tot 8 uur slaap

Conclusie

Slaap is van groot belang voor je gezondheid. Probeer daarom iedere nacht tussen de 7 en 9 uur slaap te krijgen. De onzinnige kreten als ‘slapen is voor mietjes’ moet je negeren. Slapen is heerlijk!

Het bericht Slecht slapen & slapeloosheid verscheen eerst op Gezondbegin.nl - Alles over Gezondheid & Meer.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/slecht-slapen-slapeloosheid/feed/ 0