Gezondbegin.nl https://www.gezondbegin.nl Mon, 15 Oct 2018 09:58:00 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 Melatonine en beter slapenhttps://www.gezondbegin.nl/melatonine-en-beter-slapen/ https://www.gezondbegin.nl/melatonine-en-beter-slapen/#respond Mon, 15 Oct 2018 09:58:00 +0000 https://www.gezondbegin.nl/?p=82 …98, 99, 100. Is het herkenbaar? De halve nacht is voorbij gegaan en je hebt alleen nog maar schaapjes geteld. Je gedachten over de schaapjes worden gedeeld met je immens grote zorgen over werk, privé of school. Je dommelt net weg vlak voor je wekker weer rinkelt. Je krijgt enorme blauwe zakken onder de ogen […]

Het bericht Melatonine en beter slapen verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
…98, 99, 100. Is het herkenbaar? De halve nacht is voorbij gegaan en je hebt alleen nog maar schaapjes geteld. Je gedachten over de schaapjes worden gedeeld met je immens grote zorgen over werk, privé of school. Je dommelt net weg vlak voor je wekker weer rinkelt. Je krijgt enorme blauwe zakken onder de ogen en je voelt je met de dag beroerder. Je probeert je slapeloosheid te verslaan door warme melk met honing voor het slapen gaan te verorberen, vermijd alle mogelijke lichtgevende schermen van tablets die je melatonine afbreken en zelfs de lampen blijven uit in de avond. Gelukkig is er een stofje in de omloop die maakt dat jij na 3 schaapjes te hebben geteld al in dromenland bent. In de volksmond staat dit stofje ook wel bekend als de slaappil. De accuratere term hiervoor is melatonine. Het is de oplossing tegen slapeloosheid en voorkomt dat je nog urenlang ligt te woelen in je bed.

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon in de epifyse, ook wel de pijnappelklier genoemd. Melatonine wordt gemaakt vanuit de serotonine en in een met de tijd van de dag variërende hoeveelheid aan het bloed en het hersenvocht wordt afgegeven.

Dit hormoon bepaald jouw slaappatroon. Je kunt het ook wel vergelijken als de biologische klok. Bij de meeste mensen is melatonine gerelateerd aan de hoeveelheid licht die via het oog de hersenen van een persoon bereikt. Hiermee stemt jouw lichaam af wanneer het ‘avond’ is en wanneer het ‘ochtend’ wordt. Gaat het schemeren? Dan gaat jouw lichaam melatonine aanmaken, zodat je slaperig wordt. Is het licht? Dan blijft de melatonine ver uit zicht. Zo wordt je slaappatroon gereguleerd.

Wanneer je slecht slaapt en veel last van slapeloosheid hebt is het aan te raden om slaappillen (genaamd melatonine) te slikken. Deze pillen maken melatonine aan en maken je slaperig. Dit zorgt ervoor dat je veel sneller inslaapt.

Relatie tussen slaapproblemen en melatonine

Wanneer jouw lichaam te weinig melatonine aanmaakt, zal je merken dat je minder snel moe wordt, maar ook slechter slaapt. Vandaag de dag is de slapeloosheid enorm toegenomen en dat is veelal toe te wijzen aan de geringe aanmaak van melatonine. Tegenwoordig kijken we tot in de avond televisie, blijven we whatsappen op onze telefoon en doen we een spelletje op de iPad. Kortom, onze ogen blijven licht opvangen. Dit heeft als gevolg dat jouw lichaam bijna tot geen melatonine aanmaakt.

Echter is het niet erg om in de avond traditionele verlichting aan te zetten of kaarsjes te laten branden. Melatonine wordt afgebroken door fel blauw licht, en niet door het rode licht van traditionele verlichting en kaarsjes. Blauw licht is er wanneer de zon nog schijnt, maar ook de schermen van allerlei apparatuur geeft blauw licht af. Probeer daarom zoveel mogelijk blauw licht in de avond te vermijden om de aanmaak van melatonine te stimuleren.

De voordelen van melatonine

Melatonine is niet alleen een goed supplement tegen slapeloosheid. Melatonine bezit meerdere verborgen voordelen.

Melatonine is een krachtig antioxidant

Melatonine is een zeer krachtig antioxidant. Uit een onderzoek blijkt melatonine bij te dragen aan de vermindering van oxidatieve schade die het lichaam heeft opgelopen. Tevens blijkt uit diverse onderzoeken dat het hormoon verschillende organen van mensen beschermen tegen vrije radicalen. In dat opzicht draagt melatonine dus ook goed bij aan het detoxen van het lichaam.

Melatonine kan helpen in de strijd tegen obesitas

Overgewicht staat in de top welvaartsziektes. Massaal komen er diverse middelen op om zwaarlijvigheid tegen te gaan. Melatonine is daar eentje van.

Uit onderzoek blijkt melatonine te helpen bij het onderdrukken van het hongergevoel. Dit komt doordat het plasmaleptine (honger hormoon) wordt tegengehouden. Dit betekent minder honger en minder honger is minder eten!

Melatonine helpt om je beenderen te beschermen

Melatonine voorkomt niet alleen wallen onder de ogen, maar beschermt ook nog eens de beenderen. Uit onderzoek blijkt melatonine enorm goed bij te dragen aan het versterken van de beenderen en de dikte ervan. Dit komt omdat melatonine de aanmaak van osteocalcine aanstuurt. Dit is een hormoon dat meehelpt de beenderen van het lichaam op te bouwen.

Melatonine heeft ook bepaalde weldadige effecten in de strijd tegen kanker

Melatonine zorgt ervoor dat je afweersysteem beter werkt. Dit is ook één van de belangrijkste redenen waarom het slaaphormoon bepaalde kanker werende effecten bezit.

Melatonine helpt je brein beter te beschermen en te functioneren

Melatonine lijkt wel een superfood. Het stofje heeft ook weldadige invloed op de ontwikkeling en de kracht van het brein. In diverse onderzoeken is er aangetoond dat melatonine je lichaam beschermd tegen de zogenoemde beta amyloide plaque. Deze ingewikkelde term is een van de grootste veroorzakers van de ziekte van Alzheimer.

Wat is de juiste dosering melatonine voor volwassenen?

Volwassenen nemen 0,2 mg tot 20,0 mg melatonine. De hoeveelheid is uiteraard afhankelijk van de reden waarom iemand slaappillen gaat slikken en van de persoon.

Wat is de juiste dosering melatonine voor kinderen?

De dosering melatonine is per kind zeer variërend. Er wordt meestal begonnen met 2 of 3mg melatonine. Vaak is dit voldoende voor een kind. Echter wanneer de slaapproblemen aanwezig blijven kan de dosering oplopen tot wel 5 tot 10mg.

Hoe moet melatonine ingenomen worden?

Een slaappil moet je niet vlak voor het slapengaan innemen, maar meestal 1 á 2 uur van te voren innemen. Dan kan het hormoon goed haar werk doen en je langzaamaan slaperig maken. Melatonine slik je in tabletvorm met een slok water weg.

Melatonine en voeding

Melatonine zit niet alleen in supplementen. Ook bepaalde voedingsmiddelen bezitten dit gezonde hormoon. Dus als je lekker wilt slapen is het misschien verstandig om je glas melk met honing in te wisselen voor de volgende voedingsmiddelen:

 • Kersen
 • Gember
 • Zilvervliesrijst
 • Banaan
 • Walnoten
 • Ananas
 • Goji-bessen

De bijwerkingen van melatonine

Melatonine is niet geheel zonder bijwerkingen. Bijwerkingen kunnen zijn:

 • Slaperigheid
 • Lagere lichaamstemperatuur
 • Levendige dromen
 • Ochtendhumeur
 • Kleine veranderingen in de bloeddruk

De gevaren van melatonine

Melatonine slikken is niet geheel zonder gevaren. Natuurlijk zjin er wel bepaalde bijwerkingen die op kort termijn niet schadelijk zijn. Echter brengt melatonine slikken op langer termijn ook bepaalde consequenties met zich mee. Zo blijkt melatonine de symptomen van ziekten te versterken. Denk hierbij aan de ziekte van Crohn, leukemie, reuma of leverziekte, Tevens schijnt de aanmaak van je natuurlijke melatonine af te nemen wanneer je lang ‘kunstmatige’ melatonine slikt. Wil je weer terug naar je natuurlijke aanmaak van melatonine? Dan moet je ‘afkicken’ en is de kans groot dat je aantal nachten slecht zal slapen. Een ander voorkomend kenmerk is dat melatonine extra innemen ertoe kan leiden dat je juist slechter slaapt.

Het bericht Melatonine en beter slapen verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/melatonine-en-beter-slapen/feed/ 0
Krentenbaard symptomen en behandelinghttps://www.gezondbegin.nl/krentenbaard-symptomen-en-behandeling/ https://www.gezondbegin.nl/krentenbaard-symptomen-en-behandeling/#respond Fri, 28 Sep 2018 15:24:37 +0000 https://www.gezondbegin.nl/?p=77 Krentenbaard, het blijft een huidaandoening die er niet bijzonder prettig uitziet, maar in feite vrij onschuldig is. Het is een infectieziekte die erg besmettelijk is. De veroorzakers zijn bacteriën, de Staphylococcus aureus (80% van de besmettingen) en in 10% van de krentenbaard besmettingen is de  Streptococcus pyogenes de schuldige. Bij de overige 10% van de besmettingen […]

Het bericht Krentenbaard symptomen en behandeling verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
KrentenbaardKrentenbaard, het blijft een huidaandoening die er niet bijzonder prettig uitziet, maar in feite vrij onschuldig is. Het is een infectieziekte die erg besmettelijk is. De veroorzakers zijn bacteriën, de Staphylococcus aureus (80% van de besmettingen) en in 10% van de krentenbaard besmettingen is de  Streptococcus pyogenes de schuldige. Bij de overige 10% van de besmettingen betreft het een combinatie van de twee bacteriën. De incubatietijd van een krentenbaard is met 1 tot 3 dagen vrij kort.

Krentenbaard symptomen

Na de incubatietijd komen er een aantal kenmerkende symptomen naar voren. Het betreft een huiduitslag die vaak begint in de hals en op het gezicht. Echter, de uitslag kan vrijwel overal op het lichaam voorkomen. In eerste instantie ontstaan er rode bultjes, die al snel overgaan in blaasjes. Na verloop van tijd knappen deze blaasjes kapot en ontstaan er korsten. Wanneer de blaasjes knappen komt er een geelachtige vloeistof vrij. Normaalgesproken doet een krentenbaard geen pijn. De korsten zijn precies de reden waarom de huidaandoening krentenbaard heet; het lijkt immers of je een baard hebt gemaakt van krenten.

Krentenbaard is vrij besmettelijk en wordt door veel mensen bij zich gedragen, zonder dat zij er last van hebben. Zij dragen de ziekte bij zich in de keel of neusholte. Deze komt vrij door hoesten en niezen. Iemand die krentenbaard heeft is zelf een bron van besmetting. Vaak bevatten de handen sporen van bacteriën door veelvuldig krabben. Kinderen verspreiden deze onderling door bijvoorbeeld speelgoed, kleding en handdoeken.

Hoewel krentenbaard veelvuldig bij kinderen en zelfs baby’s voorkomt (daarom ook de bijnaam kinderzeer) kan je deze aandoening ook zeker oplopen als volwassene. Na een aantal besmettingen wordt de krentenbaard minder, maar volledig immuun wordt men nooit.

Krentenbaard behandelen

Het allerbelangrijkste bij het tegengaan van een krentenbaard is er niet aan krabben. Aangezien een krentenbaard vaak jeukt kan dit lastig zijn, zeker voor kinderen en baby’s! Zinkzalf kan een verlichtende werking hebben wanneer het aankomt op jeuk. Ook zorgt zinkzalf ervoor dat blaasjes sneller indrogen waardoor krentenbaard niet de kans krijgt zich te ontwikkelen. Wil je de genezing van de krentenbaard versnellen? Breng dan een zalf aan waar antibiotica in zit op de plek waar de uitslag zich bevindt. Een huisarts zal in plaats van antibiotica vaak fusidinezuur of tetracycline zalf aanraden. Op die manier is de kans op besmetting weg en kunnen kinderen weer naar school, mits zij zich niet meer ziek voelen.

Het bericht Krentenbaard symptomen en behandeling verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/krentenbaard-symptomen-en-behandeling/feed/ 0
Schurft symptomen en behandelinghttps://www.gezondbegin.nl/schurft-symptomen-en-behandeling/ https://www.gezondbegin.nl/schurft-symptomen-en-behandeling/#respond Mon, 24 Sep 2018 13:26:02 +0000 https://www.gezondbegin.nl/?p=75 Iedereen heeft weleens jeuk gehad, maar mensen die schurft hebben of hebben gehad weten pas écht wat jeuk is. Schurft is een aandoening aan de huid die wordt veroorzaakt door hele kleine mijten, de schurftmijt. Ook wel Sarcoptes scabiei. De mijten zijn slechts 0.5 millimeter in lengte en graven  gangetjes in de huid. Het lichaam geeft […]

Het bericht Schurft symptomen en behandeling verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
Iedereen heeft weleens jeuk gehad, maar mensen die schurft hebben of hebben gehad weten pas écht wat jeuk is. Schurft is een aandoening aan de huid die wordt veroorzaakt door hele kleine mijten, de schurftmijt. Ook wel Sarcoptes scabiei. De mijten zijn slechts 0.5 millimeter in lengte en graven  gangetjes in de huid. Het lichaam geeft een allergische reactie op de uitwerpselen, de mijt zelf en de eitjes die worden gelegd.

Schurft symptomen

Schurft is in eerste instantie te herkennen aan JEUK. Daarnaast kan een schurftinfectie vaak met het blote oog gezien worden doordat er kleine rode bultjes zichtbaar zijn en soms zelfs kleine witte tunneltjes. Bij kinderen manifesteert schurft zich meestal enkel in de vorm van rode bultjes.

 • tussen de vingers
 • polsen
 • oksels
 • billen
 • penis

In het gezicht of op het hoofd komt schurft eigenlijk nagenoeg niet voor. De jeuk is de gehele dag aanwezig, maar verhevigt in de avond/nacht, wat het moeilijk maakt om in slaap te komen. Ook na een warme douche verergert de jeuk.

Hoe wordt schurft veroorzaakt?

Schurft wordt veroorzaak door intensief lichamelijk contact tussen 1 of meerdere personen die reeds besmet zijn met schurft. Het kan dan ook wel beschouwd worden als een SOA, een seksueel overdraagbare aandoening. Het komt dan ook weleens voor dat er een schurft uitbraak is onder studenten.

Schurft vaststellen

Vaak is schurft gewoon met het oog vast te stellen. De bultjes en gangetjes kunnen namelijk vrij duidelijk zijn. Een andere manier is om een gangetje gegraven door de schurftmijt als het ware ‘leeg te schrapen’.

Schurft behandelen

In tegenstelling tot wat veel websites je willen doen geloven zijn er slechts een paar behandelmethoden die echt werken. Aan de gang met azijn en dergelijke heeft geen zin. Ga naar de dokter! Tegen de jeuk kan je antihistamine slikken. De oorzaak van de jeuk (schurft) wordt hierdoor helaas niet verholpen.

De meest gebruikte oplossing is een permetrine crème (ook wel Loxazol). Andere effectieve behandelinngen zijn benzylbenzoaat crèmes en pillen met ivermectine.

De behandeling met Loxazol is vrij eenvoudig en bestaat uit zes stappen. Iedereen binnen het gezin moet behandeld worden met de permetrine crème, zelfs wanneer ze geen uitslag of jeuk hebben. Iedereen dient de behandeling op hetzelfde moment te ondergaan.

 1. Crème smeren
  Het gehele lichaam moet ingesmeerd worden met de loxazol crème. Dit betekent vaak dat je een halve tube gebruikt, maar lees de bijsluiter voor de zekerheid door! Tenen, nagels, balzak en schaamlippen.. allemaal insmeren. Huidplooien zijn de favoriete plekken van deze kleine jeukbeestjes. Gezicht en hoofdhuid hoeven bij volwassenen niet ingesmeerd te worden. Wanneer kinderen 2 jaar zijn of jonger, dan wordt ook het gezicht en het hoofd ingesmeerd. De handen mogen niet gewassen worden na het smeren van de crème. Ook kan je van tevoren beter niet douchen.
 2. Douchen
  De Loxazol crème moet 8 tot 12 uur intrekken. Het is dan misschien ook goed om de crème in de avond op te smeren, zodat je gelijk in de ochtend kunt douchen. Was het gehele lichaam GRONDIG. Trek daarna schone kleding aan (van tevoren wassen) en gebruik een schone handdoek.
 3. Kleding wassen
  Alle kleding die in de wasmand zit waar kleding bij zit die in de afgelopen drie dagen is gedragen, wassen! Hetzelfde geldt voor beddengoed. Schurftmijt wordt gedood bij 50 graden Celcius of meer. Was alleen kleding en beddengoed wat deze temperatuur aan kan. Kleding wat niet gewassen kan worden op 60 graden kan je in een afgesloten zak doen, en minimaal drie dagen in deze zak laten zitten.
 4. Beddengoed verschonen
  Aangezien je vrij intensief lichamelijk contact hebt met je beddengoed dient ook dit verschoond te worden. Matras en kussens hoeven niet gewassen te worden. Deze kan je simpelweg onopgemaakt laten liggen met het raam open.
 5. Na de behandeling
  De crème hoef je slechts éénmalig te gebruiken. Het wordt zelfs aangeraden de crème maar 1 keer te gebruiken. Je kunt tot wel 14 dagen na de behandeling nog last hebben van de jeuk, en soms wordt de jeuk zelfs even erger.
 6. Tweede behandeling
  Vaak is één behandeling met permetrine crème ruim voldoende. Mocht je na 10 dagen merken dat de jeuk niet afneemt en er alleen maar meer huidafwijkingen zijn bijgekomen? Herhaal het complete proces dan nog een keer. Als de loxazol crème haar werk dan nóg niet heeft gedaan is het raadzaam met de huisarts samen te kijken naar vervolgstappen.

Schurft voorkomen

Het voorkomen van schurft is lastig. Je weet immers niet of in iemand zijn ongeslapen bed wellicht een aantal schurftmijten zich ophouden. Mocht iemand schurft hebben, slaap dan beslist niet in zijn of haar bed. Intensief lichamelijk contact is uit den boze om een schurft besmetting te voorkomen.

Het bericht Schurft symptomen en behandeling verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/schurft-symptomen-en-behandeling/feed/ 0
Gezond afvallen; snel en verantwoordhttps://www.gezondbegin.nl/gezond-afvallen-snel-en-verantwoord/ https://www.gezondbegin.nl/gezond-afvallen-snel-en-verantwoord/#respond Thu, 30 Aug 2018 09:18:15 +0000 https://www.gezondbegin.nl/?p=63 Afvallen, we willen het allemaal en het liefst zo snel mogelijk. En het is spijtig om te zien, maar steeds meer Nederlanders móeten afvallen. Het percentage overgewicht lag in 2017 op 48,7% voor mannen en vrouwen boven de 18 jaar. Het percentage obesitas (extreem overgewicht) ligt op 13,9%. Kortom, we gaan met z’n allen compleet de verkeerde […]

Het bericht Gezond afvallen; snel en verantwoord verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
Afvallen, we willen het allemaal en het liefst zo snel mogelijk. En het is spijtig om te zien, maar steeds meer Nederlanders móeten afvallen. Het percentage overgewicht lag in 2017 op 48,7% voor mannen en vrouwen boven de 18 jaar. Het percentage obesitas (extreem overgewicht) ligt op 13,9%. Kortom, we gaan met z’n allen compleet de verkeerde kant op. En dat zou je niet verwachten gezien het aantal YouTube fitness gurus, de strakke dames op Instagram en de vele boeken over afvallen die ieder jaar op de markt verschijnen. In dit artikel wil ik een aantal fundamentele beginselen van gewichtverlies uiteen zetten, zodat ook jij verantwoord kunt afvallen op een gezonde manier. Daarnaast een aantal solide tips die je helpen met afvallen en op gewicht blijven. Is dit de meest snelle manier om af te vallen? Op de langere termijn: ja. Koolhydraatarme diëten of afvallen met shakes zijn op de lange termijn niet praktisch en zorgen voor het welbekende jojo effect wat veel mensen ervaren wanneer ze veel zijn afgevallen.

Afvallen, de basis

Het begint allemaal met de energiebalans van je lichaam. Je lichaam verbruikt op een dagelijkse basis een bepaalde hoeveelheid energie en er komt een bepaalde hoeveelheid energie binnen. Deze energiewaarden kan je uitdrukken in calorieën. Dagelijks verbruikt je lichaam sowieso een x aantal calorieën; je basal metabolic rate. Oftewel je basale energiebehoefte/caloriebehoefte die je nodig hebt om in leven te blijven al zou je de gehele dag niets doen. Je caloriebehoefte berekenen doe je eenvoudig met onderstaande rekentool.

Bijbehorende formules:

 • Voor mannen: BMR = 10 x gewicht (kg) + 6.25 x lengte (cm) – 5 x leeftijd (jaren) + 5
 • Voor vrouwen: BMR = 10 xgewicht (kg) + 6.25 x lengte (cm) – 5 x leeftijd (jaren) – 161

Je basale caloriebehoefte kan je vermenigvuldigen met een activiteitsfactor. De kans dat je de hele dag alleen maar op de bank zit is natuurlijk niet heel groot.

Activiteit

 • Geen / Voornamelijk zitten: caloriebehoefte x 1.2
 • Licht actief / sporten 1-3 dagen/week: caloriebehoefte x 1.375
 • Gem. actief / sporten 3-5 dagen/week: caloriebehoefte x 1.55
 • Zeer actief / sporten 6-7 dagen/week: caloriebehoefte x 1.725
 • Extra actief / sporten 2 keer per dag: caloriebehoefte x 1.9

Voorbeeld: je bent 180 centimeter lang, weegt 95 kilo en bent 30 jaar. Je basale caloriebehoefte is 2064 calorieën per dag. Zit je voornamelijk op kantoor? Dan vermenigvuldig je dit getal met 1.2. Dus: 2064 x 1.2 = 2476. Dit is de hoeveelheid energie die je ruwweg moet consumeren om in balans te blijven. Niet aankomen, niet afvallen. Om af te vallen dient deze balans dus verstoord te worden en mikken we op het creëren van een calorietekort. Door dit tekort aan calorieën zal je lichaam beginnen met het aanspreken van je opgeslagen energiereserves; vet.

Een calorietekort creëren is eenvoudig: eet 300 tot 400 calorieën minder dan je basale caloriebehoefte.

De meest eenvoudige manier om dit te doen is door je calorieën te tellen. Tegenwoordig zijn hier apps voor die je in staat stellen het product te scannen wat je gaat eten en hoeveel je ervan gaat eten. Het aantal calorieën wordt per dag bij elkaar opgeteld. Heb je het aantal calorieën voor de dag bereikt? Dan geeft de app dat aan.

Een andere manier die voor mij erg effectief is, is het maken van een voedingsschema. Je bepaalt vooraf wát je eet, wanneer je het eet en hoeveel je er van eet. Ultieme controle, en de kans dat je iets eet wat niet in je schema staat is klein.

Afvallen zonder sporten

Een veel gestelde vraag; hoe kan ik afvallen zonder te sporten? Als je om wat voor reden dan ook niet kunt sporten maar wel wilt afvallen, dan is bovenstaande methode perfect voor jou. Zolang je er maar voor zorgt dat je een calorietekort creëert.

Afvallen zonder dieet

Technisch gezien is bovenstaande methode een manier om af te vallen zonder gebruik te maken van een traditioneel dieet zoals Sonja Bakker. In plaats van te eten wat een bepaalde dieet guru aan je voorschrijft kies je zelf wat je eet. Het belangrijkste in deze is wederom dat je een calorietekort creëert. Dit kan je ook voor elkaar krijgen door meer energie te verbruiken. Dus; sporten!

Krachttraining om af te vallen

Ik zie enorm veel mensen in de sportschool, die enkel en alleen cardio training doen met een hometrainer of crosstrainer. Stop. Hier. Mee. of je nu 40 kilo overgewicht hebt of die laatste 5 kilo wilt kwijtraken; krachttraining is de meest effectieve en efficiënte methode om af te vallen. Daarnaast biedt het een aantal andere geweldige voordelen.

Wanneer je je in een calorietekort bevindt raak je naast vet ook een deel spieren kwijt. Krachttraining helpt bij het behouden van je spiermassa. Voor degene die bang zijn er als een bodybuilder uit te zien (voornamelijk vrouwen), dat gaat niet gebeuren. Krachttraining zorgt voor een strakker lichaam.

Je verbranding is na het doen van krachttraining verhoogd. Je lichaam verbruikt méér calorieën tot wel 36 uur na je krachttraining. Ook verhoogt krachttraining je verbranding buiten de sportschool om. Meer spieren vergen namelijk meer energie. Voor iedere halve kilo spieren die je weet te winnen verbruikt je lichaam 30 tot 50 calorieën extra per dag.

En dan zijn er nog een paar andere voordelen. Je ziet er naakt geweldig uit. Sterk zijn maakt het dagelijks leven zoveel eenvoudiger. Boodschappen tassen tillen? Geen probleem. Wasmachine naar de zolder? Wanneer beginnen we!? Last but not least; krachttraining gaat Sarcopenie. Sarcopenie betekent letterlijk ‘verwijdend vlees’ en staat voor de spiermassa die je verliest wanneer je ouder wordt. Krachttraining gaat dit proces deels tegen en zorgt ervoor dat je ook op latere leeftijd zelfstandig kunt blijven leven.

Wat voor krachttraining je moet doen

De basis moet bestaan uit zogenaamde compound oefeningen:

 • Squat
 • Deadlift
 • Bankdrukken
 • Military press
 • Pull up/pull down
 • Barbell row

Op basis van deze oefeningen zou je al een heel aardig fitnessschema in elkaar kunnen zetten. Begin eens met dit schema om de basis onder de knie te krijgen.

Afvallen lukt niet? Probeer het volgende

Wanneer het afvallen niet lukt, ga dan geen drastische maatregelen nemen zoals het schrappen van koolhydraten of een dag niets eten. Begin eerst met het stellen van realistische verwachtingen. Een kilo vet staat gelijk aan 7700 calorieën. Met een calorietekort van 400-500 calorieën per dag val je een kilo af per twee weken. Onthoud; dit is een verantwoorde en gezonde manier van afvallen.

Ga precies na wat je hebt gegeten én gedronken. Soms krijg je toch meer calorieën binnen dan in eerste instantie de bedoeling was. Als dit structureel voorkomt dan zal je niet of minder snel afvallen.

Afvallen tips

 • Begin met wandelen

Deze eenvoudige cardio oefening wordt enorm onderschat. Je kunt wel 150 tot 200 calorieën verbranden per uurtje wat je wandelt.

 • Probeer te vasten (intermittent fasting)

Geef je lichaam meer ruimte om je reserves te verbranden door je calorieën in een bepaald segment van de dag te eten. Bijvoorbeeld: je eet van 12.00 tot 20.00. Van 20.01 tot 11.59 de volgende dag eet je niets.

 • Meer water drinken

Het drinken van meer water helpt met afvallen. Het verhoogt je basal metabolic rate.

 

Het bericht Gezond afvallen; snel en verantwoord verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/gezond-afvallen-snel-en-verantwoord/feed/ 0
Gezonde tussendoortjes maken om mee af te vallenhttps://www.gezondbegin.nl/gezonde-tussendoortjes-maken-om-mee-af-te-vallen/ https://www.gezondbegin.nl/gezonde-tussendoortjes-maken-om-mee-af-te-vallen/#respond Thu, 16 Aug 2018 13:31:55 +0000 https://www.gezondbegin.nl/?p=54 Je wordt in Nederland doodgegooid met tussendoortjes. Overal kan je wel lekkere tussendoortjes kopen. In de supermarkt, op het werk en op school. Maar zijn deze snacks niet ongezond? In dit artikel geven we je een aantal gezonde tussendoortjes die je zelf kunt maken of kunt kopen in de supermarkt. Deze tussendoortjes zijn geschikt om […]

Het bericht Gezonde tussendoortjes maken om mee af te vallen verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
Gezonde tussendoortjesJe wordt in Nederland doodgegooid met tussendoortjes. Overal kan je wel lekkere tussendoortjes kopen. In de supermarkt, op het werk en op school. Maar zijn deze snacks niet ongezond? In dit artikel geven we je een aantal gezonde tussendoortjes die je zelf kunt maken of kunt kopen in de supermarkt. Deze tussendoortjes zijn geschikt om de honger te stillen, helpen je met afvallen en zijn geschikt voor kinderen om mee naar school te nemen.

Kwark (mager)

Misschien niet het meest lekkere tussendoortje wat je je kunt voorstellen. Echter, kwark bevat veel eiwit, weinig koolhydraten én weinig calorieën. Per 100 gram zitten er slechts 43 calorieën in deze witte snack. Geen fan van de ietwat zure smaak? Geen probleem! Met wat bevroren bosvruchten maak je de kwark al een stuk lekkerder. Bevroren bosvruchten van de Lidl bevatten slechts 55 calorieën per 100 gram. Je hebt dus een behoorlijk groot gezond tussendoortje wat laag in calorieën is. Gooi er een beetje stevia en wat kaneel doorheen en de smaak is ronduit perfect. Gebruik je whey poeder? Gooi eens 10-20 gram whey door 100 gram kwark en je hebt een lekker gezonde snack met een proteïne boost.

Gekookte eieren

Ideaal om mee te nemen onderweg. Je hoeft ze slechts te pellen en je kunt ze direct opeten. Vergeet niet om zout mee te nemen! Wil je eieren iets spannender maken? Maak een eiersalade en doe de salade op een gezonde cracker. Of maak gevulde eieren. Als je een beetje handig bent met een oven kan je een fritatta maken.

Whey

Eerder al genoemd, whey. Ook wel eiwitpoeder genoemd. Whey bevat veel proteïne en is perfect om de honger te stillen. Naast dat je whey gewoon kunt drinken kan je nog veel meer met deze substantie. Zo maak je met een beetje melk, wat whey isolaat (zeer belangrijk dat het isolaat is) en bevroren fruit een romige, zoete substantie die bekend staat als ‘protein fluff’. Gooi alles in de blender, even blenden en klaar. Proteïne fluff vult extreem goed.

Noten

Een tussendoortje wat relatief veel vet bevat. Eenvoudig mee te nemen én goedkoop. Check bijvoorbeeld de noten van de Lidl. Kies altijd voor ongebrande, ongezouten noten. Let ook zeker op het aantal calorieën per 100 gram, want je eet al snel teveel. Ben je praktisch ingesteld? Hou je van pindakaas? Perfect! Neem dan gewoon een schep pindakaas van ongeveer 30 gram, en eet die op. Heerlijk voor tussendoor. Let wel op dat je géén pindakaas hebt met toegevoegde suikers. Enkel 100% pure pindakaas dus.

Hüttenkäse

Oké, hier moet je echt van houden, de structuur kán even wennen zijn. Bij de Lidl hebben ze handige bakjes Hüttenkäse van 200 gram die je overal mee naartoe kunt nemen. Dit tussendoortje is erg flexibel en kan je ‘gewoon zo’ eten, door de salade doen óf als zoete variant eten met bijvoorbeeld rozijnen.

Fruit

Ik vind bevroren fruit erg lekker en het aantal calorieën per 100 gram is verbazingwekkend laag. Ook appels, bessen of meloen zijn perfect.

Groente

Je vindt tegenwoordig een heel scala aan mini groente in de supermarkt. Kleine komkommers, kleine paprika’s.. allemaal ideaal voor tussendoor. Je kunt zelfs een kleine salade maken door wat verschillende groentes samen te voegen. Voor kinderen die naar school gaan is een tussendoortje op een spies leuk en praktisch.

Dit zijn mijn favoriete gezonde tussendoortjes die perfect zijn voor afvallen en het stillen van de honger. Echter, uiteindelijk draait het allemaal om hoe je deze snacks inpast in het dagelijks leven en ook hoeveel je ervan eet. Afvallen is voor 99% van de mensen niets anders dan calorieën erin versus calorieën eruit.

Het bericht Gezonde tussendoortjes maken om mee af te vallen verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/gezonde-tussendoortjes-maken-om-mee-af-te-vallen/feed/ 0
Kies jij voor een hometrainer of een crosstrainer?https://www.gezondbegin.nl/kies-jij-voor-een-hometrainer-of-een-crosstrainer/ https://www.gezondbegin.nl/kies-jij-voor-een-hometrainer-of-een-crosstrainer/#respond Mon, 05 Mar 2018 09:43:03 +0000 http://www.gezondbegin.nl/?p=49 Als je een eerste fitnessapparaat voor thuis wilt gaan kopen, dan is een voor de hand liggende keus een hometrainer of een crosstrainer. Op fitnessapparaat.nl zijn zowel de crosstrainer als de hometrainer verkrijgbaar maar voor veel mensen is het onduidelijk wat nou precies de verschillen tussen die twee zijn. Hier vind je de voor-, nadelen […]

Het bericht Kies jij voor een hometrainer of een crosstrainer? verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
Als je een eerste fitnessapparaat voor thuis wilt gaan kopen, dan is een voor de hand liggende keus een hometrainer of een crosstrainer. Op fitnessapparaat.nl zijn zowel de crosstrainer als de hometrainer verkrijgbaar maar voor veel mensen is het onduidelijk wat nou precies de verschillen tussen die twee zijn. Hier vind je de voor-, nadelen en verschillen op één plek.

Waar je bij een hometrainer een zittende fietsbeweging maakt, is dat bij een crosstrainer een staande langlaufbeweging, ieder heeft zo zijn voorkeur. Voor aanschaf is het belangrijk om te kijken naar je trainingsdoelen en naar welke manier van bewegen jij prettig vindt. ZO is een hometrainer een aanrader als je dol bent op fietsen, als je niet zo van fietsen houdt, dan is de crosstrainer misschien een betere optie. Bij een crosstrainer maak je een soepele en vloeiende beweging die eigenlijk een combinatie is tussen lopen en fietsen. Een voordeel van de crosstrainer ten opzichte van een hometrainer is dat je niet alleen uithoudingsvermogen traint, maar ook kracht en dus twee vliegen in één klap slaat.

Bij fitnessapparaat.nl is er voor beide apparaten ruime keus en kun je gemakkelijk vinden wel apparaat het beste bij je past.

Het bericht Kies jij voor een hometrainer of een crosstrainer? verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/kies-jij-voor-een-hometrainer-of-een-crosstrainer/feed/ 0
De beste crosstrainerhttps://www.gezondbegin.nl/de-beste-crosstrainer/ https://www.gezondbegin.nl/de-beste-crosstrainer/#respond Wed, 02 Aug 2017 12:50:40 +0000 http://www.gezondbegin.nl/?p=46 De beste crosstrainer kun je vinden op de website van FitWinkel. Je vindt hier veel verschillende modellen in alle prijsklassen. Zowel beginners als professionele kunnen hier terecht voor het kopen van de beste crosstrainer! Ontdek ook wel model het meest geschikt voor jou is. Dit is helemaal verschillend per persoon. De ene persoon zal een […]

Het bericht De beste crosstrainer verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
De beste crosstrainer kun je vinden op de website van FitWinkel. Je vindt hier veel verschillende modellen in alle prijsklassen. Zowel beginners als professionele kunnen hier terecht voor het kopen van de beste crosstrainer! Ontdek ook wel model het meest geschikt voor jou is. Dit is helemaal verschillend per persoon. De ene persoon zal een goedkoop model net zo goed vinden als een duurder model. Dit is helemaal afhankelijk van de persoon zelf. Voor weinig geld kun je al een crosstrainer bestellen op FitWinkel. Je moet hier zeker eens een kijkje nemen als je op zoek bent naar een goede crosstrainer. Ontdek ook wel model het meest geschikt is voor jou. Iedereen kan zich een goede crosstrainer veroorloven.

Ontdek ook welke crosstrainer het beste voor jou is. Je kan eenvoudig een model vinden dat goed bij jou past. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de website te bezoeken en naar de rubriek: “Crosstrainers” toe te gaan. Koop ook jouw eigen crosstrainer voordelig online. Je kan veel geld besparen op andere winkels. Dit is mogelijk omdat FitWinkel levert uit een groot magazijn en geen winkel hoeft te huren. De prijzen zijn hierdoor een stuk goedkoper als bij andere winkels. Vergelijk ook gerust de prijzen en ontdek hoe groot het verschil is. Het geld wat je kunt besparen kan oplopen tot maar liefst enkele honderden euro’s. Sowieso vind je hier de beste goedkoopste crosstrainers! Neem dus gerust een kijkje en kies voor het beste model voor jou persoonlijk.

Het bericht De beste crosstrainer verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/de-beste-crosstrainer/feed/ 0
Kleinsman Dental Center: een mooie glimlach zegt alleshttps://www.gezondbegin.nl/kleinsman-dental-center-een-mooie-glimlach-zegt-alles/ https://www.gezondbegin.nl/kleinsman-dental-center-een-mooie-glimlach-zegt-alles/#respond Thu, 26 Nov 2015 11:59:10 +0000 http://www.gezondbegin.nl/?p=42 Uw glimlach is het eerste wat mensen van u zien en het laatste wat ze zich van u herinneren. Daarom is een mooi gebit zo belangrijk: het is uw visitekaartje. Voor een gezond en gaaf gebit kunt u via vidareal.nl terecht bij Kleinsman Dental Center. Bij Kleinsman Dental Center werken specialisten die tandheelkunde tot een […]

Het bericht Kleinsman Dental Center: een mooie glimlach zegt alles verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
Uw glimlach is het eerste wat mensen van u zien en het laatste wat ze zich van u herinneren. Daarom is een mooi gebit zo belangrijk: het is uw visitekaartje. Voor een gezond en gaaf gebit kunt u via vidareal.nl terecht bij Kleinsman Dental Center. Bij Kleinsman Dental Center werken specialisten die tandheelkunde tot een werkelijke kunst verheffen. Uw gebit is bij Kleinsman in uitstekende handen.

Kleinsman Dental Center heeft expertise in alle behandelingen op het gebied van tandheelkunde, zowel cosmetisch als estetisch. Voor veel patiënten liggen er mogelijkheden voor facings. Een facing is vaak van porselein en wordt over de orginele tand heen geplaatst. Zijn bijvoorbeeld uw voortanden ernstig verkleurd, afgeknarst of asymetrisch, dan kunnen facings uw gebit omtoveren zonder ernstige ingreep. De ervaren specialisten denken graag met u mee over wat het beste bij de vorm van uw mond past. Ook om uw tanden te bleken kunt u terecht bij Kleinsman Dental Center.

Als u behoefte hebt aan orthodontie, bent u bij Kleinsman Dental Center aan het goede adres. Door middel van innovatieve nieuwe technieken kan Kleinsman u een onzichtbare beugel bieden. Uiteraard staat Kleinsman Dental Center ook voor u klaar voor de kleinere behandelingen, zoals op het gebied van mondhygiëne.

U wordt bij Kleinsman Dental Center altijd efficiënt geholpen en voelt dat u als patiënt centraal staat. Samen met u stelt Kleinsman vast wat uw wensen zijn voor uw gebit en wat de meest duurzame optie daarin is, want uw gebit moet een leven lang mee gaan.

Het bericht Kleinsman Dental Center: een mooie glimlach zegt alles verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/kleinsman-dental-center-een-mooie-glimlach-zegt-alles/feed/ 0
Gorillawear.com reviewhttps://www.gezondbegin.nl/gorillawear-com-review/ https://www.gezondbegin.nl/gorillawear-com-review/#respond Fri, 19 Dec 2014 10:03:28 +0000 http://www.gezondbegin.nl/?p=35 Al een aantal jaar ben ik fanatiek aan het trainen en bodybuilden. Dit is ook te zien aan mijn uiterlijk. Omdat de gemiddelde kleding mij niet meer goed past ben ik op zoek gegaan naar een alternatief. Via één van mijn trainingsbuddys kwam ik uit op de website www.gorillawear.com. Op de website kan je veel […]

Het bericht Gorillawear.com review verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
Al een aantal jaar ben ik fanatiek aan het trainen en bodybuilden. Dit is ook te zien aan mijn uiterlijk. Omdat de gemiddelde kleding mij niet meer goed past ben ik op zoek gegaan naar een alternatief. Via één van mijn trainingsbuddys kwam ik uit op de website www.gorillawear.com. Op de website kan je veel producten kopen voor bodybuilders. Natuurlijk vond ik daar heel veel kleding die ik wel paste. Ik kocht bijvoorbeeld een T-shirt, Longsleeve en een broek. Omdat Gorillawear zich uitsluitend bezig houdt met kleding voor atleten en bodybuilders heb je altijd de juiste maat te pakken. Het bestellen en bezorgen ging erg makkelijk.

Hoewel het een Amerikaans bedrijf is kon ik gewoon de kleding naar Nederland laten verschepen. Op de website wordt duidelijk aangegeven wat de actuele levertijd is en het pakketje werd ook netjes binnen deze tijd geleverd. Ik ben erg blij met de producten van Gorillawear en ook met de service en levering. In de sportschool heb ik het mijn trainingsbuddys ook aangeraden aangezien zij met hetzelfde probleem als ik zaten. Wat ook heel handig is, is dat de kleding niet extreem duur is, iets wat je wel zou verwachten van zo’n gespecialiseerd merk. Al met al ben ik erg blij met mijn ontdekking: Gorillawear.

Het bericht Gorillawear.com review verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/gorillawear-com-review/feed/ 0
Life Fitness: kwalitatieve fitnessapparatuur voor fitnesscentra en enthousiaste (top)sportershttps://www.gezondbegin.nl/life-fitness-kwalitatieve-fitnessapparatuur-voor-fitnesscentra-en-enthousiaste-topsporters/ https://www.gezondbegin.nl/life-fitness-kwalitatieve-fitnessapparatuur-voor-fitnesscentra-en-enthousiaste-topsporters/#respond Mon, 08 Dec 2014 09:14:47 +0000 http://www.gezondbegin.nl/?p=31 Al meer dan veertig jaar fitnessapparatuur Energiek en gezond door het leven gaan, dat is wat iedereen het liefste wil. Life Fitness, de wereldwijd bekende Amerikaanse producent van fitnessapparaten, levert daar graag een bijdrage aan. Het is begonnen met de elektronische Lifecycle; deze innovatieve fitnessfiets werd meer dan veertig jaar geleden door Life Fitness ontwikkeld. […]

Het bericht Life Fitness: kwalitatieve fitnessapparatuur voor fitnesscentra en enthousiaste (top)sporters verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
Al meer dan veertig jaar fitnessapparatuur
Energiek en gezond door het leven gaan, dat is wat iedereen het liefste wil. Life Fitness, de wereldwijd bekende Amerikaanse producent van fitnessapparaten, levert daar graag een bijdrage aan. Het is begonnen met de elektronische Lifecycle; deze innovatieve fitnessfiets werd meer dan veertig jaar geleden door Life Fitness ontwikkeld. Door de jaren heen is het bedrijf steeds meer gegroeid en komen er voortdurend weer nieuwe ontwerpen op de markt. Life Fitness telt inmiddels, verspreid over meer dan 120 landen (waaronder Nederland), ruim 185 officiële dealers.

Life Fitness overal op de wereld
Bij Life Fitness vind je kwalitatief hoogstaande producten die gemaakt zijn van uitstekende materialen. Daarnaast zijn deze onderhoudsvriendelijk en uiterst stevig zodat je er altijd van op aan kunt, of je nu de eigenaar van een fitnessinstituut bent of de sporter zelf. Geen wonder dat je bij zoveel fitnesscentra in allerlei landen de befaamde fitnesstoestellen tegenkomt.

Cardiofitness en krachttraining
De fraai ontworpen Life Fitness apparatuur bestaat uit een professionele lijn en een lijn bedoeld voor privégebruik. Bewegen wordt nog aangenamer wanneer ondersteuning geboden wordt door middel van efficiënte fitnesstoestellen. Life Fitness levert deze in de gewenste formaten en kleuren. Cardioapparaten als loopbanden, fietsen en cross- en hometrainers zijn enkele voorbeelden van geliefde toppers. Wat betreft producten op het gebied van krachttraining kun je denken aan onder meer gewichtsschijven, verschillende soorten ‘presses’ voor afzonderlijke lichaamsdelen en steekgewichten. Met jouw conditie zal niks mis zijn!

Het bericht Life Fitness: kwalitatieve fitnessapparatuur voor fitnesscentra en enthousiaste (top)sporters verscheen eerst op Gezondbegin.nl.

]]>
https://www.gezondbegin.nl/life-fitness-kwalitatieve-fitnessapparatuur-voor-fitnesscentra-en-enthousiaste-topsporters/feed/ 0