Flat iron steak bakken

Inhoudsopgave

flat iron steakRundvlees is een van de meest veelzijdige en gezonde soorten vlees. Je kunt er tal van gerechten mee maken en daarnaast zijn er ook verschillende stukken vlees met verschillende namen. Elk soort vlees heeft zijn eigen bereiding en daarnaast ook eigenschappen waarmee je het ene stuk vlees van het andere kan onderscheiden. Een van de meest bekende stukjes vlees gemaakt van rundvlees is sukade. Een andere naam voor dit stukje vlees is ook wel Flat Iron Steak. Je kunt er de meest lekkere gerechten mee maken en Flat Iron Steak heeft de eigenschap dat de bereiding ervan niet al te lang duurt. Door de veelzijdigheid van het vlees kun je er ook de meest lekkere combinaties mee maken. Je kunt het ook op verschillende manieren bereiden. Zo kun je het bijvoorbeeld bakken en grillen. Een belangrijke reden waarom mensen ook vaak kiezen voor dit stukje vlees is omdat het vrij goedkoop is. De naam Flat Iron Steak komt vanuit het Amerikaans. Het is een vrij plat stukje vlees, daarom de naam. Als je de naam blade steak wel eens tegenkomt dan is dit ook dezelfde naam voor de sukade. Een eigenschap van de sukade is dat het bijna net zo mals is als de ossenhaas, maar dat het in tegenstelling tot de ossenhaas veel goedkoper is.

Hoe maak je een lekkere sukade?


Doordat er sprake is van vermarmering heeft een sukade een heerlijke vlezige en rijke smaak. Daarom is het een prima stukje vlees dat geen marinade behoeft. Natuurlijk kan je er altijd wel voor kiezen om het stukje vlees alsnog te voorzien van een eigen marinademix. Ook dan zullen de smaken van het vlees goed tot zijn recht komen en is het heerlijk om te eten met allerlei andere gerechten. Het is aan te raden om een sukade medium rare te eten. Dan is de smaak het allerlekkerst en is het vlees ook veel minder taai. Als je hoger gaat dan de graad medium dan zul je al snel merken dat het vlees al snel wat moeilijker te eten is en ook taaier is.

Voordat je de sukade gaat bereiden, leg je het vlees buiten de koelkast. Hier kan je afdeppen met keukenpapier. Bestrooi het vervolgens met zout en laat het vlees op kamertemperatuur komen. De reden dat je het zo lang van tevoren buiten de koelkast moet leggen is omdat het dan kan wennen aan de kamertemperatuur.

Vervolgens is het de hoogte tijd om het vlees te gaan bakken. Dit wordt gedaan in de pan en ook in de oven. Dit gebeurd in stappen. We beginnen het stuk vlees eerst te bakken in de pan voordat het langzaam gegaard wordt in de oven.

  1. Verwarm de oven op 80 graden. Dit klink misschien wat laag, maar het is de bedoeling dat het vlees straks rustig gaat garen. We hebben de over niet nodig om het stuk vlees te laten bakken.
  2. Smelt een beetje boter in de pan of gebruik olie als je daar liever in bakt. Bak de sukade aan beide zijden voor een paar minuutjes totdat deze een mooie bruine kleur heeft
  3. Daarna is het tijd om het vlees te laten garen. Dit is waar je de over voor nodig hebt. Zet het vlees in de oven en laat het een kerntemperatuur van rond de 50 graden krijgen.
  4. Vervolgens haal je het vlees uit de oven en dek je het een beetje losjes af met aluminiumfolie. Hierdoor is het mogelijk dat de sappen zich goed in het vlees kunnen verspreiden.
  5. Wat altijd aan te raden is om het vlees vervolgens nog wat na te zouten en te peperen voor wat extra smaak.