Fluconazol

Inhoudsopgave

Fluconazol is een antischimmelmiddel en werkt tegen zowel schimmels als gisten. Een schimmel of gistinfectie kun je op heel veel verschillende plekken krijgen, denk aan de vagina, mond en keel. Hierna lees je alles over Fluconazol. Wat is de werking van het middel, wat zijn mogelijke bijwerkingen en je krijgt een stukje geschiedenis over het geneesmiddel.

De geschiedenis van Fluconazol


In 1988 is Fluconazol op de markt gebracht door het farmaceutische bedrijf Pfizer. Pfizer zit gevestigd in New York en is zo ongeveer het grootste farmaceutische bedrijf. Het bedrijf is in 1849 opgericht door de neven Charles Pfizer en Charles F. Erhart. Vandaag de dag is Fluconazol vrijwel overal verkrijgbaar, ook internationaal, en staat het zelfs bij de Werelgezondheidsorganisatie (WHO) op de lijst van essentiële geneesmiddelen. Dit betekent dat het een geneesmiddel is dat behoort binnen de basis van ons gezondheidssysteem.

Waar helpt het tegen?

Fluconazol wordt door de arts voorgeschreven wanneer je last hebt van een gist- of schimmelinfectie. Je kunt vrijwel overal last krijgen van zo’n infectie, maar de meest voorkomende zijn:

  • Op de huid, bijvoorbeeld voetschimmel of ringworm.
  • Op de nagels. Dit kan zowel op de voeten als op de handen, je hebt dan last van schimmelnagels.
  • Op slijmvliezen, waaronder de vagina, de slokdarm of zelfs de mond.

Je kunt het geneesmiddel op recept krijgen. Het middel is er in drie verschillende vormen: capsules, infusen en in drankvorm.

Wat is een schimmel- of gistinfectie precies?

Als je een schimmel- of gistinfectie hebt, heb je afhankelijk van de plek vaak last van jeuk, schilfers, een rode huid en/of witte vlekjes. Schimmelnagels zijn te herkennen aan nagels die wit, geelachtig zijn. De nagels zijn daarnaast ook vaak dik. Bij een infectie is er een verstoord evenwicht tussen gisten, schimmels en bacteriën. Door dit verstoorde evenwicht kunnen sommige schimmels en gisteren gaan groeien en dat heeft een infectie tot gevolg. Dit verstoorde evenwicht kan verschillende oorzaken hebben. Een vaginale schimmelinfectie komt bijvoorbeeld vaak voor tijdens de zwangerschap of door het gebruik van tampons. Met name wanneer je een verminderde weerstand hebt, ben je vatbaar voor zo’n infectie. Bij mensen die een heel slechte weerstand hebben, kan de arts ook preventief Fluconazol voorschrijven. Op die manier kunnen schimmelinfecties voorkomen worden.

De werking van het Fluconazol

Het geneesmiddel Fluconazol remt de werkzame enzymen van een schimmel. Doordat deze enzymen geremd worden, wordt voorkomen dat er een ander belangrijk element van de schimmel omgezet wordt. Hierbij gaat het om een deel van het celmembraan. Dankzij Fluconazol loopt de cel als het ware dus leeg. Fluconazol wordt gegeven in een kuur. Hoelang zo’n kuur duurt, is afhankelijk van de plek waar de infectie zich genesteld heeft en de grootte van de infectie. Dit kan variëren van slechts enkele dagen tot maar liefst meerdere maanden. Bij voetschimmel duurt een kuur vaak minimaal twee tot maximaal zes weken, een kuur voor schimmelnagels duurt gemiddeld drie tot 12 maanden en bij een vaginale infectie is vaak één capsule genoeg.

Voordelen & nadelen van Fluconazol

Wanneer je last hebt van een schimmel kun je meerdere antischimmelmiddelen gebruiken. Het grote voordeel van Fluconazol is de prijs. Het is relatief goedkoop en daarnaast is het bewezen effectief. Heel veel mensen gingen je voor en hebben er baat bij gehad. Dankzij Fluconazol worden de symptomen snel minder. De jeuk verdwijnt bijvoorbeeld vaak snel. Toch zijn er bij dit geneesmiddel ook bijwerkingen, waaronder:

  • Hoofdpijn
  • Huiduitslag. Dit kun je krijgen wanneer je overgevoelig bent voor Fluconazol.
  • Maag- of darmklachten, waaronder misselijkheid, diarree en buikpijn.
  • Duizeligheid of vermoeidheid
  • Spierpijn of trillerigheid
  • Haaruitval

De eerste drie symptomen komen zelden voor, ofwel bij één tot tien op de 100 personen en de laatste drie symptomen bij minder dan één op de 100 personen.