Fontanel

Inhoudsopgave

Als ouder kan het soms lastig zijn om alle termen en onderdelen van de anatomie van je baby te begrijpen. Een van die termen is de fontanel. Misschien heb je wel eens gehoord van de term ‘’zachte plek’’, maar wat is de fontanel nu precies en waarom is het belangrijk voor de gezondheid van je baby? In dit artikel leggen we alles uit over de fontanel.

Wat is de fontanel?

De fontanel is een opening tussen de schedelbeenderen van een baby en het is zichtbaar als een zachte, ronde plek op de bovenkant van het hoofd. Er zijn twee soorten fontanellen:

De anterior fontanel

De anterior fontanel bevindt zich op de plek waar de twee frontale botten en de twee pariëtale botten bij elkaar komen. Deze fontanel is de grootste en wordt daarom ook wel de ‘’grote fontanel’’ genoemd.

De posterior fontanel

De posterior fontanel bevindt zich aan de achterkant van het hoofd en is veel kleiner dan de anterior fontanel.

Beide fontanellen bestaan uit een membraan dat de hersenen beschermt.

Waarom is de fontanel belangrijk voor de gezondheid van je baby?

De fontanel is belangrijk voor de gezondheid van je baby omdat hij ervoor zorgt dat de schedel van je baby kan groeien en zich kan ontwikkelen. De opening tussen de schedelbeenderen zorgt ervoor dat de hersenen van je baby kunnen groeien zonder dat er druk op de hersenen wordt uitgeoefend. De fontanel sluit zich geleidelijk aan naarmate je baby ouder wordt en de schedelbeenderen met elkaar vergroeien.

Wanneer sluit de fontanel?

De anterior fontanel sluit zich meestal tussen de 12 en 18 maanden na de geboorte. De posterior fontanel sluit zich echter veel sneller en is vaak al na enkele maanden na de geboorte gesloten.

Zorg voor de fontanel

Hoewel het normaal is dat de fontanel op het hoofd van je baby klopt, moet je de fontanel wel goed in de gaten houden om er zeker van te zijn dat hij goed functioneert en er geen problemen zijn. Dit geldt met name voor de anterior fontanel, die groter en kwetsbaarder is dan de posterior fontanel.

Wat zijn de problemen met de fontanel?

Er zijn verschillende problemen die kunnen optreden met de fontanel, zoals:

Een ingedeukte fontanel

Een ingedeukte fontanel kan wijzen op uitdroging en moet onmiddellijk worden behandeld.

Een bollende of uitpuilende fontanel

Een bollende of uitpuilende fontanel kan worden veroorzaakt door verhoogde druk in het hoofdje van je baby en moet onmiddellijk worden behandeld.

Een fontanel die te snel sluit

Een fontanel die te snel sluit kan problemen veroorzaken met de groei en ontwikkeling van de hersenen en moet ook onmiddellijk worden behandeld.

Conclusie

De fontanel is een belangrijk onderdeel van de anatomie van je baby dat ervoor zorgt dat de schedel kan groeien en zich kan ontwikkelen. Het is belangrijk om de fontanel goed in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat er geen problemen zijn en dat de schedel van je baby zich normaal kan ontwikkelen. Als je merkt dat er problemen zijn met de fontanel van je baby, neem dan onmiddellijk contact op met je arts.

Veelgestelde vragen

1. Wat is de fontanel?
2. Waarom is de fontanel belangrijk voor de gezondheid van mijn baby?
3. Wanneer sluit de fontanel?
4. Wat zijn de problemen met de fontanel?
5. Doet het controleren van de fontanel pijn bij mijn baby?

Wat is de fontanel?

De fontanel is een opening tussen de schedelbeenderen van een baby en het is zichtbaar als een zachte, ronde plek op de bovenkant van het hoofd.

Waarom is de fontanel belangrijk voor de gezondheid van mijn baby?

De fontanel is belangrijk voor de gezondheid van je baby omdat hij ervoor zorgt dat de schedel van je baby kan groeien en zich kan ontwikkelen.

Wanneer sluit de fontanel?

De anterior fontanel sluit zich meestal tussen de 12 en 18 maanden na de geboorte. De posterior fontanel sluit zich echter veel sneller en is vaak al na enkele maanden na de geboorte gesloten.

Wat zijn de problemen met de fontanel?

Er zijn verschillende problemen die kunnen optreden met de fontanel, zoals: een ingedeukte fontanel, een bollende of uitpuilende fontanel en een fontanel die te snel sluit.

Doet het controleren van de fontanel pijn bij mijn baby?

Nee, het controleren van de fontanel doet geen pijn bij je baby. Het kan echter wel vervelend zijn als je baby niet stil wil blijven liggen tijdens het controleren van de fontanel.