Galgangatresie

Inhoudsopgave

Als ouder wil je altijd het beste voor je kind en dat geldt ook in het geval van ziektes en aandoeningen. Een van de aandoeningen waar de ouders mee te maken kunnen krijgen is Galgangatresie. Het is een zeldzame ziekte die voornamelijk baby’s treft en het kan mogelijk fataal zijn als het niet snel wordt ontdekt. In dit artikel zullen we alles behandelen – van de symptomen tot de behandeling – wat je moet weten over Galgangatresie.

1. Wat is Galgangatresie?

Galgangatresie is een levensbedreigende aandoening waarbij de leverkanalen van een pasgeborene ontstoken raken en afgesloten worden. Dit houdt in dat er geen gal meer uit de lever kan stromen en dit veroorzaakt ernstige leverbeschadigingen.

2. Hoe vaak komt Galgangatresie voor?

Het is een zeldzame aandoening en komt ongeveer bij 1 op de 15.000 baby’s voor.

3. Waarom wordt het ook wel de ‘neonatale cholestase’ genoemd?

Galgangatresie wordt ook wel de ‘neonatale cholestase’ genoemd, omdat het obstructie van de galstroom veroorzaakt en dit resulteert in de ophoping van bilirubine in de bloedbaan.

4. Wat zijn de symptomen van Galgangatresie?

De symptomen van Galgangatresie zijn dezelfde als van geelzucht, een aanhoudende gele verkleuring van de huid en ogen. Andere symptomen zijn donkere urine, lichte kleur van de ontlasting, gewichtsverlies, verminderde eetlust en slechte groei.

5. Hoe wordt Galgangatresie vastgesteld?

Galgangatresie kan worden vastgesteld door middel van een bloedonderzoek, leverfunctietest, echografie en een leverbiopsie.

6. Wat zijn de oorzaken van Galgangatresie?

De exacte oorzaak van Galgangatresie is onbekend, maar onderzoek wijst uit dat het een auto-immuunziekte, genetische factoren of virale infecties kan zijn.

7. Hoe wordt Galgangatresie behandeld?

Galgangatresie kan alleen definitief worden genezen door middel van een levertransplantatie. Tot die tijd kan een behandeling bestaan uit het aanleggen van galwegdrainage, het nemen van medicatie om de ontsteking te verminderen of het voeden via een sonde.

8. Hoe snel moet Galgangatresie worden behandeld?

Een snelle diagnose en behandeling is van cruciaal belang bij Galgangatresie, omdat vertraging kan leiden tot een permanent beschadigde lever. Daarom is het belangrijk dat als ouders bij hun baby symptomen van geelzucht zien, om direct medische hulp te zoeken.

9. Kunnen baby’s zich volledig herstellen van Galgangatresie?

Na een succesvolle levertransplantatie kunnen baby’s zich volledig herstellen van Galgangatresie. In gevallen waarin levertransplantatie niet mogelijk is, is het belangrijk om de baby’s pijn en ongemak te verzachten.

10. Hoe kan Galgangatresie worden voorkomen?

Er is momenteel geen manier om Galgangatresie te voorkomen, maar het is belangrijk om het bewustzijn van de aandoening te vergroten en de ouders te leren hoe ze symptomen van Galgangatresie kunnen herkennen, zodat een snelle diagnose en behandeling mogelijk is.

Galangatresie is een levensbedreigende ziekte, maar snelle diagnose en behandeling kan het leven van uw baby redden. Het is ook belangrijk om meer bewustzijn te creëren over deze aandoening, zodat ouders op de hoogte zijn van de symptomen en snel hulp kunnen zoeken. Als jouw baby symptomen van geelzucht vertoont, wacht dan niet en zoek medische hulp.

Veelgestelde vragen:

Q1. Is Galgangatresie een erfelijke ziekte?

A1. Hoewel Galgangatresie een genetische component kan hebben, is het geen erfelijke ziekte.

Q2. Kan Galgangatresie bij kinderen en volwassenen voorkomen?

A2. Galgangatresie komt uitsluitend voor bij baby’s en bij volwassenen is het zeer zeldzaam.

Q3. Hoe lang duurt het herstel na een succesvolle levertransplantatie?

A3. Het herstel van de baby’s hangt af van hun algehele gezondheid en complexiteit van de transplantatie, maar kan variëren van enkele weken tot maanden.

Q4. Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die galgangatresie kunnen verergeren?

A4. Er zijn geen specifieke voedingsmiddelen die de ziekte verergeren, maar het is belangrijk om te vermijden om alle soorten van het niet-voorgeschreven medicijn aan de baby te geven.

Q5. Kan galgangatresie spontaan verdwijnen?

A5. Galgangatresie is een progressieve ziekte en kan niet spontaan verdwijnen. Een snelle diagnose en behandeling zijn van essentieel belang om de lever van de baby te beschermen.