Gastroschisis

Inhoudsopgave

Gastroschisis is een aangeboren afwijking waarbij de buikwand van een baby niet goed sluit, waardoor de darmen, en in sommige gevallen andere organen, buiten de buikholte uitsteken.

Oorzaken van gastroschisis

Hoewel de exacte oorzaak van gastroschisis onbekend is, zijn er een aantal factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan. Deze omvatten genetische, omgevings- en leefstijlfactoren.

Genetische factoren

Gastroschisis kan ontstaan als gevolg van genetische mutaties of afwijkingen. Dit betekent dat als een baby geboren wordt met deze aandoening, er een verhoogd risico is dat toekomstige kinderen ook gastroschisis ontwikkelen.

Omgevingsfactoren

Omgevingsfactoren die gastroschisis kunnen veroorzaken zijn blootstelling aan bepaalde stoffen en infecties tijdens de zwangerschap.

Leefstijlfactoren

Sommige leefstijlfactoren, zoals drugsgebruik en roken tijdens de zwangerschap, kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van gastroschisis.

Symptomen van gastroschisis

Symptomen van gastroschisis zijn onder meer een uitpuiling van de buikwand die zich meestal aan de rechterkant van de navel bevindt. Andere mogelijke symptomen zijn spijsverteringsproblemen en voedingsproblemen.

Diagnose van gastroschisis

Een diagnose van gastroschisis kan worden gesteld tijdens een prenatale echografie. Na de bevalling kan een arts de diagnose bevestigen door een lichamelijk onderzoek van de baby uit te voeren.

Behandeling van gastroschisis

De behandeling van gastroschisis bestaat meestal uit een operatie om de darmen terug te brengen naar de buikholte en de opening in de buikwand te sluiten. In sommige gevallen kan een zeer geleidelijke terugplaatsing nodig zijn.

Risico’s en complicaties van gastroschisis

Er kunnen complicaties optreden na de operatie voor gastroschisis. Deze kunnen zijn: infecties, ademhalingsproblemen en problemen met de spijsvertering.

Vooruitzichten voor baby’s met gastroschisis

Met een vroege diagnose en een snelle behandeling hebben baby’s met gastroschisis goede vooruitzichten voor een functioneel leven. Na de operatie moeten ze meestal wel worden gevolgd door artsen om ervoor te zorgen dat er geen complicaties optreden.

Preventie van gastroschisis

Hoewel de oorzaak van gastroschisis onbekend is, zijn er een aantal stappen die zwangere vrouwen kunnen nemen om het risico op het ontwikkelen van deze aandoening te verminderen. Deze omvatten gezonde leefstijlkeuzes maken en blootstelling aan risicofactoren vermijden.

Prognose voor baby’s met gastroschisis

Baby’s met gastroschisis hebben een hoge overlevingskans na de behandeling. Veel lopen echter risico op spijsverteringsproblemen of andere problemen na de operatie.

Veelgestelde vragen over gastroschisis

1. Hoe wordt gastroschisis behandeld?

Gastroschisis wordt meestal behandeld met een operatie om de darmen terug te brengen naar de buikholte en de opening in de buikwand af te sluiten.

2. Is gastroschisis levensbedreigend?

Gastroschisis is over het algemeen niet levensbedreigend en kan worden behandeld met een operatie.

3. Kunnen baby’s met gastroschisis normaal eten na de operatie?

Ja, na de operatie kunnen baby’s met gastroschisis meestal normaal eten.

4. Is gastroschisis te voorkomen?

Hoewel de oorzaak van gastroschisis onbekend is, kunnen zwangere vrouwen stappen ondernemen om het risico van deze aandoening te verlagen, zoals gezonde leefstijlkeuzes maken en blootstelling aan risicofactoren vermijden.

5. Heeft gastroschisis invloed op de ontwikkeling van baby’s?

Gastroschisis kan leiden tot een vertraagde ontwikkeling bij sommige baby’s, afhankelijk van de ernst van hun aandoening en de complicaties die erbij komen kijken. Het is echter vaak mogelijk om deze ontwikkelingsachterstand bij te halen met de juiste zorg en medische behandeling.