Gember is een specerij wat veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken. Al sinds 3000 jaar voor Christus zijn er gevallen van deze specerij bekend. Het is de lichtbruine wortel van de gemberplant die we terugvinden in de supermarkt. Naast het feit dat gember een fantastische smaakmaker is voor een divers aantal gerechten en dranken heeft gember ook een groot aantal gezondheidsvoordelen.

Een gezegde uit India luidt dan ook: “Alles wat goed is vind je in gember”. Op de vraag of gember gezond is, kunnen we dan ook volmondig antwoorden: JA. De eenvoudigste manier om gember binnen te krijgen is door gemberthee te maken. In dit artikel beschrijven we de vele gezondheidsvoordelen van gember en hoe gemberthee maken in een handomdraai is gebeurd én of gemberthee echt gevaarlijk kan zijn om te drinken.

Gezondheidsvoordelen van gember

Gember helpt met het absorberen van voedingsstoffen. Het helpt met de spijsvertering én wekt speeksel op. Een kopje gemberthee tijdens het eten is dus lang geen slecht idee.

Waneer je buikpijn hebt dan kan gemberthee een verlichtende werking hebben.

Gember helpt bij het afvallen. Gember onderdrukt namelijk hongergevoel en speelt een rol bij het verbranden van vet.

Voor de diabetici onder ons kan deze wortel helpen bij hun aandoening. Het antidiabetische effect van gember is aangetoond in diverse studies. Insulinegevoeligheid verbeterde, net als afgifte van insuline en zelfs de werking ervan.

Gemberthee kan helpen bij de bestrijding tegen kanker. Er zijn onderzoeken die aantonen dat gember kan helpen bij de strijd tegen borstkanker en eierstokkanker.

Net als voorgaande claim is de volgende een vrij zware: gemberthee beschermt tegen de ziekte van alzheimer.

Thee van deze wortel gaat misselijkheid tegen. Bij zwangerschap kan gember een echte uitkomst zijn. Men raadt echter aan niet meer dan 1.5 gram per dag te consumeren tijdens een zwangerschap. Experts hebben hun zorgen geuit met betrekking tot miskramen en een te hoge consumptie aan gember. De meningen zijn echter verdeeld over dit onderwerp. Better be safe than sorry!

Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen die naar voren komen bij bijvoorbeeld verkoudheid. Verstopping van de neus, hoesten en pijn in de keel worden sterk verminderd door het drinken van gemberthee.

Daaropvolgend; gemberthee versterkt tevens het immuunsysteem waardoor je dus minder snel ziek wordt.

Gember bevat een organische verbinding, zingeron. Deze zorgt voor de scherpe smaak van de gemberwortel én bindt bacteriën aan zich die diarree kunnen veroorzaken. Gemberthee kan dan ook helpen bij prikkelbare darm syndroom.

Je adem ruikt frisser door het drinken van gemberthee. Niemand houdt van die vieze koffieadem. Gember helpt!

Diverse vormen van pijn nemen af door de consumptie van gember. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, spierpijn en menstruatiepijn.

Gemberthee maken, het recept

Gemberthee recept

Gemberthee is erg eenvoudig te maken. Schillen, raspen/snijden, heet water erbij en klaar!
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd5 min
Gang: Drankjes
Keuken: Indiaas
Porties: 4 personen
Cost: 1

Equipment

  • Waterkoker

Ingrediënten

  • 1 teentje Gember
  • 1 liter water

Instructies

  • Breng een liter water aan de kook
  • Snijd een stuk gember af ter grote van een duim
  • Snijd de gember in plakken van ongeveer 2 millimeter dik
  • Doe de gember in een theepot
  • Voeg kokend water toe aan de gember
  • Even laten trekken, en klaar!

Zoals eerder gezegd, thee van gember maken is de makkelijkste manier om de gezondheidsvoordelen van gember te genieten. Je kan gebruik maken van een zakje thee met gedroogde gember, maar deze is bij lange na niet zo krachtig als verse gemberthee én een stuk duurder. Om zelf gemberthee te maken heb je enkel een snijplank, een mes en een stuk verse gember nodig. Kies in de supermarkt voor een goed stuk gember wat stevig aanvoelt en er niet uitgedroogd uitziet.

De hoeveelheid gember die je gebruikt kan variëren. Het is maar net wat je lekker vindt. Ik hou er wel van om een goede hoeveelheid gember te gebruiken. Ik snijd bij wijze van spreken een stuk gember af ter grootte van een duim, en maak hier plakken van. In een kop, heet water erover en laten trekken maar. Je kan de gember ook in heel kleine stukjes snijden, raspen of zelfs in een vijzel doen. Deze substantie doe je in een theezeef en laat je even trekken, Deze gemberthee kan behoorlijk sterk zijn!

Zoals je met de hoeveelheid gember kan variëren voor smaak, kan dit ook met andere toevoegingen. De scherpe smaak die gemberthee kan hebben kan je wat zachter maken door bijvoorbeeld honing aan de thee toe te voegen. Ook kaneel (in poedervorm of als kaneelstokje), limoen of citroen kunnen zorgen voor een ware smaakexplosie. Een beetje verse munt door je thee en je hebt weer een compleet andere sensatie.

Gemberthee gevaarlijk?

Ach, gevaarlijk is natuurlijk relatief. Toch kan het verstandig zijn om rekening te houden met je theeconsumptie wanneer je diabeet bent en gebruik maakt van medicijnen die de bloedsuikerspiegel verlagen. Gember kan de bloedsuikerspiegel namelijk verlagen.

Bij het drinken van gemberthee stolt het bloed minder snel. Medicatie die tevens bloedstolling tegenhoudt kan in combinatie zorgen voor bloeduitstortingen en bloedingen. Gemberthee gevaarlijk? Niet echt dus.