Groeipijn

Inhoudsopgave

Of je nu ouder bent van een actieve peuter of een tiener die nooit stil zit, groeipijn is iets wat bij vrijwel ieder kind voorkomt. Hoewel het niet gevaarlijk is voor je kind, kan het erg oncomfortabel zijn. In dit artikel gaan we dieper in op wat groeipijn nu precies is, hoe je het kunt herkennen en welke behandeling opties er zijn.

Wat zijn groeipijnen?

Groeipijnen zijn pijn die kinderen ervaren tijdens hun groeispurt. Het gaat hierbij om pijn in de botten, spieren en gewrichten, voornamelijk in de benen en soms ook in de armen. De pijn kan variëren van mild tot zeer pijnlijk. Over het algemeen begint het tijdens de late zomer of herfst, wanneer de groeispurt van het kind begint.

Welke kinderen krijgen groeipijnen?

Groeipijn is een veelvoorkomende aandoening bij kinderen tussen de 3 en 12 jaar oud. Het komt even vaak voor bij jongens als bij meisjes. Groeipijn kan zich voordoen tijdens elke groeispurt, maar het komt vaker voor tijdens de eerste en laatste groeispurt.

Hoe herken je groeipijnen?

Groeipijnen komen vaak voor in beide benen, vooral in de avond of ‘s nachts voor het slapen gaan. Kinderen ervaren meestal pijn in de dijen, kuiten of achter de knieën en soms ook in de armen. Hoewel de pijn soms ondraaglijk kan zijn, is het in de meeste gevallen van korte duur.

Wat is de oorzaak van groeipijnen?

Hoewel de oorzaak van groeipijnen niet volledig bekend is, wordt aangenomen dat het gerelateerd is aan de groei van de botten. Groeipijnen kunnen ook gekoppeld worden aan de vermoeidheid van de spieren van het kind na een dagje rennen en spelen.

Behandelingsmogelijkheden

Hoewel groeipijn ongemakkelijk kan zijn voor je kind, is het in de meeste gevallen ongevaarlijk en verdwijnt het vanzelf. Hieronder volgen enkele tips die kunnen helpen het ongemak van groeipijn te verminderen.

Leg een warme doek op de pijnlijke plek

Een warme doek kan helpen om de spieren te ontspannen en de pijn te verminderen. Leg de doek op het pijnlijke gebied gedurende 20-30 minuten.

Massage

Een zachte massage van de pijnlijke plekken kan ook helpen om de spieren te ontspannen en de pijn te verminderen.

Paracetamol

Paracetamol kan worden gebruikt om de pijn te verlichten. Raadpleeg echter altijd een arts voordat je medicatie toedient aan je kind.

Rekoefeningen

Rekoefeningen helpen de spieren te ontspannen en kunnen de pijn verminderen.

Vermijd intense fysieke activiteiten

Vermijd het doen van intensieve activiteiten die de pijn kunnen verergeren.

Nachtbraces

Nachtkousen of -braces kunnen helpen om druk op de pijnlijke plekken te verminderen en de pijn te verlichten.

Conclusie

Groeipijn is een veelvoorkomend en onschadelijk verschijnsel bij kinderen tijdens hun groeispurten. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de pijn te verminderen. Door het volgen van onze tips kun je jouw kind helpen om beter te slapen en het ongemak van de groeipijn te verlichten.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kan groeipijn duren?

Groeipijn kan duren van enkele minuten tot meerdere uren, afhankelijk van het kind en de intensiteit van de pijn.

Kan groeipijn zich voordoen tijdens rust?

Groeipijn gebeurt meestal ‘s nachts, wanneer het kind in rust is. Het kan echter ook overdag voorkomen.

Zijn er preventieve maatregelen voor groeipijn?

Helaas is er geen manier om groeipijn te voorkomen. Het komt vaak voor tijdens de groeispurten van het kind.

Moet ik naar de dokter gaan als mijn kind groeipijn heeft?

Groeipijn is meestal onschadelijk en verdwijnt vanzelf. Echter, als de pijn aanhoudt of heviger wordt, is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen.

Kunnen tieners ook groeipijn krijgen?

Hoewel groeipijn vooral voorkomt bij jongere kinderen, kan het ook voorkomen bij tieners tijdens hun groeispurten.