Hernia diafragmatica

Inhoudsopgave

Hernia diafragmatica is een aandoening waarbij een deel van de buikinhoud door het middenrif in de borstholte terechtkomt. In dit artikel bespreken we het mechanisme achter het ontstaan van deze aandoening, de symptomen, de diagnose en de behandelingsopties.

Wat is de oorzaak van hernia diafragmatica?

Hernia diafragmatica komt meestal voor als gevolg van een verzwakking of opening in het middenrif. Dit kan het gevolg zijn van aangeboren afwijkingen, trauma of zwakke plekken in het diafragma. Bij volwassenen kan het ontstaan van deze aandoening te wijten zijn aan overgewicht, zwangerschap of een verhoogde druk in de buikholte.

Wat zijn de symptomen van hernia diafragmatica?

De symptomen van hernia diafragmatica zijn afhankelijk van de grootte van de hernia. In sommige gevallen zijn er geen symptomen en wordt de aandoening bij toeval ontdekt. Als er wel symptomen zijn, kunnen deze zijn:

– Kortademigheid
– Buikpijn
– Het gevoel van druk in de borst
– Moeite met slikken
– Brandend maagzuur

Hoe wordt hernia diafragmatica gediagnosticeerd?

Een hernia diafragmatica kan worden vastgesteld door middel van medische beeldvormingstechnieken, zoals een röntgenfoto, een CT-scan of een MRI-scan. Een gastroscopie kan je arts helpen bij het uitsluiten van andere aandoeningen die dezelfde symptomen kunnen veroorzaken.

Welke behandelingsopties zijn er beschikbaar?

De behandeling van hernia diafragmatica hangt af van de grootte en de ernst van de aandoening. In sommige gevallen kan een hernia klein zijn en geen symptomen veroorzaken, waardoor er geen medische behandeling nodig is. Als een hernia echter wel symptomen veroorzaakt, zijn er verschillende behandelingsopties, waaronder:

Dieetwijziging

Een dieetwijziging kan helpen bij het verminderen van de symptomen van hernia diafragmatica, zoals brandend maagzuur. Het wordt aanbevolen om kleine maaltijden te eten en voldoende tijd te nemen om te kauwen en te slikken.

Medicatie

Medicatie kan worden voorgeschreven om de symptomen van hernia diafragmatica te verminderen. Antacida kunnen worden gebruikt om brandend maagzuur te behandelen en prokinetica kunnen worden voorgeschreven om de beweging van de spijsvertering te verbeteren.

Chirurgie

Voor ernstige gevallen van hernia diafragmatica kan een operatie nodig zijn. Een chirurgische ingreep omvat het plaatsen van de organen terug in de buikholte en het sluiten van het diafragmatische defect.

Hoe kan hernia diafragmatica worden voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om het risico op het ontwikkelen van hernia diafragmatica te verminderen. Dit omvat het vermijden van overmatig eten, overgewicht, en het stoppen met roken.

Kan hernia diafragmatica zonder behandeling verdwijnen?

Kleine hernia diafragmatica’s kunnen verdwijnen zonder behandeling. Het is echter belangrijk om dit te laten controleren door een arts om verdere complicaties te voorkomen.

Hoe lang duurt de herstelperiode na chirurgische ingreep voor hernia diafragmatica?

De herstelperiode na een chirurgische ingreep voor hernia diafragmatica kan variëren van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van de grootte van de hernia en de algemene gezondheidstoestand van de patiënt. Je arts zal je adviseren over hoe je het beste kunt herstellen na de operatie.

Is het mogelijk om hernia diafragmatica te krijgen tijdens de zwangerschap?

Ja, zwangerschap kan de kans op het ontwikkelen van hernia diafragmatica vergroten. Dit komt doordat de druk op de buik en het middenrif toeneemt tijdens de zwangerschap, waardoor het risico op een hernia toeneemt.

Kan hernia diafragmatica leiden tot andere gezondheidsproblemen?

Ja, hernia diafragmatica kan leiden tot andere gezondheidsproblemen als het niet op tijd wordt behandeld. Deze kunnen zijn: maagzweren, refluxziekte en kortademigheid.

Wanneer moet ik een arts raadplegen als ik denk dat ik hernia diafragmatica heb?

Je moet onmiddellijk contact opnemen met een arts als je symptomen ervaart zoals buikpijn, kortademigheid, brandend maagzuur, of als je vermoedt dat je een hernia hebt. Een vroege diagnose en behandeling kunnen verdere complicaties voorkomen.

Conclusie

Hernia diafragmatica is een aandoening waarbij de organen uit de buikholte in de borstholte terechtkomen door een opening in het middenrif. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, maar het hangt af van de grootte en de ernst van de hernia. Het is belangrijk om op tijd een arts te raadplegen en de aanbevolen behandeling te volgen om verdere complicaties te voorkomen.

Veelgestelde vragen

1. Wat is een hiatus hernia?
– Een hiathernia is een type hernia diafragmatica waarbij een deel van de maag in de borstholte terechtkomt.

2. Hoe wordt een hiathernia behandeld?
– Een hiathernia kan worden behandeld met medicatie en dieetwijzigingen. Chirurgie is alleen nodig bij ernstige gevallen.

3. Kan hernia diafragmatica worden voorkomen?
– Het is mogelijk om het risico op hernia diafragmatica te verminderen door het vermijden van overgewicht, overmatig eten, en het stoppen met roken.

4. Heeft leeftijd invloed op de kans om hernia diafragmatica te krijgen?
– Ja, hernia diafragmatica komt vaker voor bij oudere volwassenen.

5. Wat zijn de complicaties van onbehandelde hernia diafragmatica?
– Onbehandelde hernia diafragmatica kan leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals maagzweren, refluxziekte en kortademigheid.