Hielspoor Symptomen, Oorzaken & Behandeling

Inhoudsopgave

hielspoorWanneer je aan de onderzijde van je hiel een stekende pijn ervaart, dan kan het zijn dat je te maken hebt met hielspoor. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Veel mensen hebben hielspoor maar merken er helemaal niets van. In dit artikel lichten we uit wat hielspoor precies is, wat de symptomen zijn, de oorzaken én wat de beste behandeling is voor hielspoor.

Wat is hielspoor?


Hielspoor vind je terug aan de onderzijde van je hiel. Aan de onderkant van je voet vind je een lange pees die beter bekend staat als de peesplaat. Deze peesplaat strekt over de gehele lengte van je voet, van hiel tot teen. De peesplaat krijgt het zwaar te verduren wanneer je loopt. De pees wordt immers steeds uitgerekt waardoor de aanhechting aan het hielbot steeds wordt belast. Het bindweefsel (fascie) rondom het hielbot kan door deze constante stress gaan ontsteken. De ontsteking zorgt voor verkalking aan het hielbot waardoor er als het ware een klein bultje ontstaat wat tegen je pees aanduwt.. Dit bultje wordt dus hielspoor genoemd, vernoemd naar de sporen die cowboys vroeger droegen aan hun laarzen.

Hielspoor symptomen

Hielspoor uit zich in een vervelende, scherpe pijn aan de onderzijde van je hiel, oftewel je hak. De pijn is het ergst wanneer je je voeten een tijdje niet hebt gebruikt. Wanneer je wakker wordt of een tijd hebt stil gezeten dan is je peesplaat korter geworden. Je gebruikt deze immers niet in rust. Wanneer je gaat staan of lopen rekt de peesplaat uit wat je ervaart als pijn. Na een tijdje bewegen zal de pijn minder worden.

Het kan zijn dat je continu pijn hebt aan je hielbot waardoor je überhaupt niet kunt lopen.

Oorzaken hielspoor

Hielspoor kan goed behandeld worden. Het is wel handig om te weten wat de oorzaken zijn van hielspoor zodat je kunt voorkomen dat je deze aandoening nog een keer oploopt.

Het overbelasten van voeten zorgt voor hielspoor. Denk hierbij aan sporten zoals hardlopen, maar ook sporten waar veel gesprongen wordt zoals basketbal of volleybal. We hebben de meest voorkomende oorzaken van hielspoor voor je op een rijtje gezet:

  • Overgewicht
    Overgewicht zorgt voor overbelasting van de peesplaat. Ook wanneer je zwanger bent is het mogelijk last te krijgen van hielspoor.
  • Staand werk
    Veel zitten is niet goed, maar veel staan ook niet!
  • Overpronatie van de voeten
    Wanneer je last hebt van overpronatie, dan zijn de spieren aan de binnenzijde van je voet minder sterk. Hierdoor zakken je voeten naarbinnen waardoor er extra belasting op je voeten ontstaat.
  • Korte achillespezen
  • Stijve en korte kuitspieren
  • Sporten
    Sporten is gezond, maar je voeten kunnen niet altijd even goed omgaan met overbelasting. Wandelen, hardlopen en andere sporten waarbij je voeten veel gebruikt worden kunnen veroorzakers zijn van hielspoor. Wanneer je begint met een sport, begin dan altijd rustig zodat je voeten kunnen wennen aan de nieuwe belasting.

Harde ondergronden belasten je voeten meer dan een zachte ondergrond. Ga je hardlopen? Doe dit dan in een bos of bijvoorbeeld op een atletiekbaan. Sta je veel? Kies de juiste schoenen en kijk of het eventueel mogelijk is om op een mat te staan.

Hielspoor behandeling

De behandeling van hielspoor kan je voor een deel zelf uitvoeren. Heb je een extreme vorm van hielspoor en kan je nauwelijks lopen? Ga dan langs de huisarts!

Voeten rust geven

Probeer je voeten zo min mogelijk te belasten. Dus; niet lopen en niet sporten. Loop niet op je blote voeten, maar doe schoenen of slippers aan.

Hielspoor zooltjes

Er zijn diverse winkels (Action) die inlegzooltjes hebben die je in je schoen kunt leggen. Zo is het net iets zachter lopen en ontlast je je voeten. Je kunt eventueel ook naar de podotherapeut waar ze steunzolen maken die perfect op maat zijn voor jouw voeten.

Strassbourg sok

strassbourg sokDeze sok trek je aan voordat je gaat slapen. Met een stuk klittenband trek je je voet omhoog waardoor je peesplaat lang wordt gemaakt. Er zijn veel mensen die positieve effecten merken van het gebruik van Strassbourg sokken. Je dient de sok een geruime tijd te dragen. Denk aan twee tot drie maanden. Blijf de sok steevast gebruiken, ook wanneer er minder pijn is. Maak de volledige drie maanden vol.

Overgewicht aanpakken

Gezonder eten en meer bewegen. Kies een vorm van beweging die weinig van je voeten vraagt, zoals fietsen op een hometrainer of roeien. Krachttraining is perfect om overgewicht kwijt te raken. Lees alles over gezond afvallen.

Operatie

Het opereren van hielspoor gebeurt niet heel veel meer. Er zijn betere behandelmethoden voor handen. Daarbij is het succesratio van opereren niet heel groot.

Shockwave behandeling

Wanneer je naar de huisarts gaat, dan word je waarschijnlijk doorverwezen naar de podotherapeut. Zij zullen shockwave therapie gebruiken om je hielspoor te behandelen. Shockwave therapie is relatief nieuw en gebruikt geluidsgolven om hielspoor te behandelen.

Medicijnen

Er zijn geen medicijnen waarvan je hielspoor verdwijnt. Echter, producten als Aleve helpen bij verlichting van pijn.

Conclusie

Hielspoor is een vervelende, pijnlijke aandoening. Gelukkig zijn er meerdere methodes beschikbaar om hielspoor effectief te behandelen.