Wanneer je lekker thuis wilt sporten in plaats van in de sportschool, maar niet alleen cardio wilt trainen maar ook kracht, dan is het goed om een homegym aan te schaffen. Homegyms of krachtstation zijn apparaten waar je veel verschillende soorten kracht oefeningen op kunt doen. Wanneer je af wilt vallen is het zelfs extra goed om krachttraining te doen, wanneer je namelijk een hogere spiermassa hebt, verbrand je ook automatisch meer calorie├źn in rust. Een homegym neemt wel wat plaats in je huis in beslag en is vaak wat duurder in aanschaf, mede daarom is het goed om vooraf te bedenken waar je allemaal op moet letten wanneer je er een aan wilt gaan schaffen. In dit artikel geven we je enkele tips waar je op kunt letten wanneer je van plan bent om een homegym aan te gaan schaffen.

Wat zijn de afmetingen?

Een gemiddelde homegym neemt redelijk wat ruimte in beslag. Verder zijn homegyms te zwaar om te verplaatsen of even snel in een hoekje te zetten, dus kijk vooraf goed naar de ruimte waar je hem in gaat zetten. Wanneer je een homegym koopt staat er altijd bij wat de maat is wanneer hij in elkaar gezet is. Wanneer je niet voldoende ruimte hebt voor een complete homegym, kan je ook beginnen met een los bankje en een los gewichten rek. Er zijn ook homegyms die later uitgebreid kunnen worden met extra onderdelen zoals bijvoorbeeld extra gewicht of een leg extension.

Hoeveel gewichten heb je nodig?

Wanneer je net begint met krachttraining, is een gewicht van maximaal 100 kilo vaak ruim voldoende. Wanneer je meer ervaring hebt of wilt bodybuilden moet er natuurlijk wel meer gewicht in de homegym zitten. Verder kan je nog kiezen tussen verschillende soorten gewichten, je hebt namelijk steekgewichten of losse halterschijven waarmee je kan trainen. Steekgewichten zijn makkelijker in te stellen, je kan zo snel wisselen van gewicht door alleen een pin van gewicht te veranderen. Bij een losse halterschijf kost het meer moeite om van gewicht te veranderen, wel is het hierbij mogelijk om op een hoger gewicht te trainen. Sommige homegyms kunnen ook later nog uitgebreid worden wanneer je zwaardere training nodig hebt. Wanneer je een homegym gaat aanschaffen is het dus handig om te weten of je later het gewicht nog aan kan passen wanneer dit nodig is, een los gewicht bij kopen is natuurlijk vele malen goedkoper dan wanneer je een nieuwe homegym aan zou moeten schaffen.

Tot hoeveel gewicht is de homegym belastbaar?

Als een homegym van betere kwaliteit is heeft hij een hoger belastbaar gewicht. Gemiddeld kan een homegym een maximale belasting aan van 130 kilo, maar wanneer je zwaarder wilt gaan trainen is het natuurlijk handig om er een aan te schaffen die een hogere belastbaarheid aan kan.

Hoe ziet de zitting er uit?

Op homegyms kunnen verschillende soorten zittingen zitten. De duurdere varianten zijn vaak bekleed met echt leer, de goedkopere met kunst leer. Kunst leer gaat vaak sneller slijten maar is wel goedkoper in aanschaf. Beiden zijn wel makkelijk schoon te houden.

Wat voor extra attributen zijn handig bij een homegym?

Een homegym is een vrij compleet toestel om veel verschillende spiergroepen te trainen echter is het soms handig om er nog wat hulpmiddelen bij aan te schaffen. Bij sommige homegyms is het handig ook nog een los bankje er bij te hebben en wat losse gewichten, zo kan je nog meer verschillende kracht oefeningen thuis doen. Veelal is het ook handig om een spiegel bij je homegym te kunnen hangen, zodat je extra op de uitvoering van je oefeningen kan letten.