Hypercholesterolemie

Inhoudsopgave

Hoge cholesterolniveaus zijn een veelvoorkomend probleem in de moderne wereld. Onregelmatige eetgewoonten en een zittende levensstijl zorgen ervoor dat ons lichaam meer cholesterol aanmaakt dan we nodig hebben. Deze stof wordt opgeslagen in onze aderen en kan leiden tot hypercholesterolemie, een aandoening die leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In dit artikel behandelen we de oorzaken en symptomen van hypercholesterolemie en hoe je deze aandoening effectief kunt behandelen.

Wat is hypercholesterolemie?

Hypercholesterolemie is een aandoening waarbij het cholesterolgehalte in het bloed hoger is dan normaal. Cholesterol is een stof die ons lichaam nodig heeft om celmembranen te maken en hormonen te produceren. Het probleem treedt op wanneer we te veel cholesterol hebben, omdat het zich ophoopt in onze aderen en bloedvaten. Dit kan leiden tot verschillende medische problemen en ziektes.

Symptomen van hypercholesterolemie

De meeste mensen met hypercholesterolemie hebben geen symptomen totdat de aandoening ernstiger wordt. Hoge levels aan LDL-cholesterol en triglyceriden kunnen leiden tot symptomen zoals:

– Rode of gele bulten op de huid rond de ogen
– Pijn op de borst
– Kortademigheid
– Vermoeidheid
– Hart- en vaatziekten

Oorzaken van hypercholesterolemie

Er zijn verschillende oorzaken van hypercholesterolemie. Hieronder bespreken we de drie belangrijkste ones:

Onvoldoende lichaamsbeweging

Een zittende levensstijl en gebrek aan lichaamsbeweging kan het cholesterolgehalte in uw bloed verhogen. Oefening kan helpen om het LDL (“slechte”) cholesterol te verlagen terwijl het HDL (“goede”) cholesterol gehalte wordt verhoogd.

Ongezonde voeding

Bepaalde voedingsmiddelen bevatten veel cholesterol en kunnen resulteren in hoge niveaus van deze stof in ons lichaam. Voedsel zoals verzadigde vetten en transvetten, vaak te vinden in fast food, kan het cholesterolgehalte laten stijgen.

Erfelijke aanleg

In sommige gevallen kan hypercholesterolemie een erfelijke aandoening zijn. Dit wordt familiaire hypercholesterolemie genoemd. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een genmutatie die ervoor zorgt dat ons lichaam LDL-cholesterol niet effectief genoeg kan afbreken en verwijderen.

Complicaties van hypercholesterolemie

Links onbehandeld, kan hypercholesterolemie leiden tot verschillende medische complicaties. Hieronder staan enkele van de grootste risico’s beschreven:

Atherosclerose

Atherosclerose is een aandoening waarbij cholesterol zich ophoopt in de aderen en bloedvaten. Dit kan leiden tot vernauwing en verstopping van de slagaders en voorkomen dat bloed zuurstof en voedingsstoffen naar vitale organen en weefsels transporteert.

Hart- en vaatziekten

Wanneer atherosclerose zich ontwikkelt, kan dit leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen en beroertes.

Perifeer arterieel vaatlijden

Perifeer arterieel vaatlijden is een aandoening waarbij cholesterol zich ophoopt in de been- en armarteriën. Dit kan pijn, vermoeidheid en krampen in de benen veroorzaken en leiden tot moeilijke genezing van wonden en infecties.

Behandeling van hypercholesterolemie

Er zijn verschillende manieren om hypercholesterolemie te behandelen. Hieronder staan enkele van de meest effectieve behandelingen:

Veranderingen in levensstijl

Een van de meest effectieve manieren om hypercholesterolemie te behandelen is door veranderingen in uw levensstijl aan te brengen. Dit kan bestaan uit regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en niet roken.

Medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar om de cholesterolgehaltes in hoge mate te verlagen. Statines, fibraat of cholesterolverlagende medicijnen zijn de meeste voorkomende medicijnen die worden gebruikt.

Conclusie

Hypercholesterolemie is een veel voorkomende aandoening die, wanneer niet behandeld, kan leiden tot verschillende medische complicaties. Voorkomende oorzaken zijn onvoldoende fysieke beweging, ongezonde voeding en aangeboren aanleg. De meest effectieve behandelingen zijn veranderingen in levensstijl en medicijnen. Door uw cholesterolgehalte regelmatig te controleren kunt u de beste behandeling op maat vinden.

Veelgestelde vragen over hypercholesterolemie

1. Doen mythes hierin geloven dat cholesterol niet slecht is?

Veel mensen speculeren dat vetrijke voeding geen probleem voor uw gezondheid is. Hoewel de meningen hierover verschillen is het belangrijk om te realiseren dat onvoldoende lichaamsbeweging, ongezonde voeding, erfelijkheid een belangrijke rol spelen in het verhogen van het cholesterolgehalte.

2. Kan hypercholesterolemie genezen worden?

Er is geen genezing voor hypercholesterolemie, maar het is gedeeltelijk te behandelen en beheersbaar door veranderingen in de levensstijl (gezond eten, regelmatig bewegen en / of afvallen).

3. Zijn statines veilig in gebruik?

Statines zijn over het algemeen veilig voor gebruik en de meeste mensen tolereren ze goed. Echter, bijwerkingen zoals spierpijn, spijsvertering stoornis en een verhoogd risico op diabetes kunnen optreden bij langdurig gebruik.

4. Hoe kan ik mijn cholesterol controleren zonder de dokter te hoeven bezoeken?

Om uw cholesterolgehalte te bestuderen, kunt u vragen aan uw apotheek voor bloedglucosetesten. Dit werkt ook effectief bij het regelmatig monitoren van je cholesterolgehaltes op afstand.

5. Kunnen natuurlijke remedies helpen om mijn cholesterolgehaltes te verlagen?

Natuurlijke remedies zoals gember, lijnzaad, kokosolie en chroomsupplementen hebben mogelijk voordelen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het behouden van een gezond hart, hoewel verder onderzoek nodig is voordat deze worden aanbevolen als aanvulling op de traditionele behandelingen.