Ileus

Inhoudsopgave

Als u last heeft van een opgeblazen gevoel dat gepaard gaat met het uitblijven van darmbewegingen, dan kan het zijn dat u lijdt aan de darmziekte ileus. Ileus is een aandoening die het spijsverteringssysteem beïnvloedt en het darmkanaal blokkeert. Deze aandoening kan levensbedreigend zijn en kan leiden tot ernstige complicaties, dus het is belangrijk om de symptomen te herkennen en snel actie te ondernemen. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken, symptomen en behandelingen van ileus.

Oorzaken van ileus

Ileus kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals:

Chirurgie

Darmobstructie kan het gevolg zijn van buikoperaties, zoals een buikwandbreuk, darmresectie of chirurgie aan de appendix.

Medicatie

Bepaalde medicijnen kunnen ileus veroorzaken, zoals sterke pijnstillers of bloeddrukverlagende middelen.

Ziekte

Er zijn ziekten die ileus kunnen veroorzaken, zoals inflammatoire darmaandoeningen, Crohn of diverticulitis.

Symptomen van ileus

De symptomen van ileus kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak van de aandoening en de ernst ervan. Typische symptomen zijn onder andere:

Gezwollen buik

Een opgezette buik kan wijzen op mechanische obstructie in de darmen.

Kramp

Krampen die optreden in de buik of maag, zijn een veelvoorkomend symptoom van een beperkte darmmotoriek.

Moeite met poepen

Mensen die lijden aan ileus hebben vaak moeite met het uitvoeren van een stoelgang.

Misselijkheid en braken

Misselijkheid en braken kunnen voorkomen bij personen met ileus.

Behandeling van ileus

De behandeling van ileus hangt af van de oorzaak van de aandoening. In sommige gevallen kan eenzijdige behandeling voldoende zijn, terwijl in andere gevallen een operatie nodig kan zijn. De meest voorkomende behandelingen voor ileus zijn:

Decompressie

Het verlichten van druk door middel van nasogastrische intubatie, darmspoeling of rectale buisbehandeling, zodat verdere darmmotoriek mogelijk wordt.

Dieet of medicatie

Afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de ileus, kan een speciaal dieet of medicatie helpen om de stoelgang te bevorderen.

Operatie

Als de ileus een mechanisch probleem veroorzaakt, kan een operatie nodig zijn om de obstructie te verwijderen.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen ileus en obstipatie?

Ileus is een aandoening die de darmen beïnvloedt en blokkeert, terwijl obstipatie een veel voorkomende aandoening is waardoor mensen moeite hebben om te poepen.

Hoe snel moet ik medische hulp inschakelen bij ileus?

Als u symptomen van ileus ervaart, moet u onmiddellijk medische hulp zoeken om ernstige complicaties te voorkomen.

Welke complicaties kunnen optreden bij ileus?

Onbehandelde ileus kan leiden tot een ontstoken darm, een scheur in de darmwand, sepsis of zelfs de dood.

Kan ik ileus voorkomen?

Er zijn geen specifieke maatregelen die ileus kunnen voorkomen, maar het beoefenen van een gezonde levensstijl kan helpen bij het voorkomen van sommige oorzaken van ileus.

Kan ileus terugkeren?

Ja, in sommige gevallen kan ileus terugkeren, vooral als de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt. Het is belangrijk om de behandeling voort te zetten en regelmatig medische controle te krijgen.

Conclusie

Ileus is een aandoening die het darmkanaal blokkeert en ernstige complicaties kan veroorzaken. Als u symptomen van ileus ervaart, moet u onmiddellijk medische hulp zoeken. De behandeling van ileus hangt af van de oorzaak van de aandoening, en kan variëren van eenzijdige behandelingen tot operaties. Het is belangrijk om regelmatige medische controle krijgen om te voorkomen dat ileus terugkeert en verdere complicaties te vermijden.