Invaginatie

Inhoudsopgave

Invaginatie is een aandoening waarbij de darmen in elkaar schuiven, wat kan leiden tot verstoringen in de bloedstroom. Invaginatie komt vaker voor bij zuigelingen en kleuters, maar kan ook voorkomen bij volwassenen. In dit artikel gaan we in op de oorzaken, symptomen, behandeling en preventie van invaginatie.

Wat is invaginatie?

Invaginatie is een aandoening waarbij de darmen in zichzelf schuiven. Hierdoor wordt de bloedtoevoer belemmerd en ontstaat er vaak schade aan de darmwand. Invaginatie komt het meest voor in de dunne darm, maar kan ook in de dikke darm voorkomen.

Oorzaken van invaginatie

De oorzaken van invaginatie zijn nog niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat het vaker voorkomt bij kinderen die een infectie hebben gehad aan de darmen. De ontsteking zorgt ervoor dat de darmen tijdelijk dikker worden en daardoor gemakkelijker kunnen invagineren.

Symptomen van invaginatie

De symptomen van invaginatie zijn onder andere: buikpijn, braken, bloederige ontlasting, diarree en koorts. Bij zuigelingen zijn er vaak ook periodes van huilen en het om de buik draaien.

Diagnose van invaginatie

Een arts kan invaginatie vermoeden aan de hand van de symptomen. Maar om de diagnose zeker te stellen, kunnen er verschillende onderzoeken nodig zijn. Hierbij kan gedacht worden aan een echo, röntgenfoto, CT-scan of MRI-scan.

Behandeling van invaginatie

Invaginatie moet zo snel mogelijk behandeld worden, omdat anders de kans op blijvende schade aan de darmen groot is. De behandeling bestaat uit de volgende stappen:

1. De arts moet de invaginatie handmatig terugduwen (‘desinvaginatie’). Dit gebeurt met behulp van een klysma met contrastvloeistof.

2. Het kind of de patiënt moet voldoende vocht toegediend krijgen om uitdroging te voorkomen.

3. Als de desinvaginatie niet werkt, kan er een operatie nodig zijn.

Preventie van invaginatie

Invaginatie is niet altijd te voorkomen, omdat de oorzaken nog niet helemaal duidelijk zijn. Toch zijn er een aantal zaken die je kunnen helpen om invaginatie te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kind voldoende vaccinaties krijgt, zodat het minder vatbaar is voor infecties.

Veelgestelde vragen over invaginatie

1. Kunnen volwassenen ook invaginatie krijgen?
Ja, al is het zeldzaam bij volwassenen.
2. Is invaginatie een chronische aandoening?
Nee, invaginatie is een acute aandoening.
3. Wordt invaginatie altijd operatief behandeld?
Nee, als de desinvaginatie werkt dan is een operatie niet nodig.
4. Hoe vaak komt invaginatie voor bij zuigelingen?
Invaginatie komt relatief vaak voor bij zuigelingen, vooral tussen de drie en negen maanden oud.
5. Wat is de kans op blijvende schade aan de darmen bij invaginatie?
Als invaginatie snel genoeg wordt behandeld, is er meestal geen blijvende schade.

Conclusie

Invaginatie is een aandoening waarbij de darmen in zichzelf schuiven, wat kan leiden tot verstoringen in de bloedstroom. Invaginatie komt vaker voor bij zuigelingen en kleuters, maar kan ook voorkomen bij volwassenen. Het is belangrijk om invaginatie snel te behandelen om blijvende schade te voorkomen. Als je vermoedt dat je kind of jijzelf last heeft van invaginatie, zoek dan direct medische hulp.