Als je moet revalideren, is dat natuurlijk al vervelend genoeg. Het is daarom belangrijk om een hometrainer uit te zoeken, die specifiek geschikt is voor revalidatie, want niet elke hometrainer is daar geschikt voor. Sommige hometrainers zijn namelijk meer voor fitnessdoeleinden. Wij vertellen je waar je op moet letten, zodat je de juiste hometrainer uitzoekt en je revalidatie succesvol wordt.

Kun je revalideren met een hometrainer?

Als je moet revalideren, dan is een hometrainer daarvoor een goede keuze. Het maakt niet uit of je geblesseerd bent aan je arm, knie of rug. Bij een blessure is rust allereerst het belangrijkst, maar dat geldt alleen in het begin.

Het is belangrijk zo snel mogelijk weer te gaan bewegen, maar de belasting van je spieren moet langzaam weer opgebouwd worden. Zo voorkom je stijve spieren. Stijve spieren vergroten namelijk weer de kans op nieuwe blessures. Daarnaast voorkom je door te bewegen, dat je spiermassa verliest en dat je aankomt in vet. Het proces van revalidatie duurt vaak lang, maar het is belangrijk om het goed te doen om je gezondheid te verbeteren.

Hoe helpt een hometrainer bij je herstel?

Hardlopen is niet geschikt om te revalideren, omdat dit te belastend. Ook andere vormen van beweging kunnen te belastend zijn. Trainen op de hometrainer zorgt er echter voor, dat je geen schokken hoeft op te vangen, zoals bij hardlopen, wat de belasting van je spieren, gewrichten en pezen vermindert. Op deze manier is revalideren erg veilig.

Revalidatie van de knie op de hometrainer

Een knieblessures kan langdurig zijn en geeft van veel pijn. Bovendien is het lastig om te sporten zonder je knie veel te belasten. Wandelen en hardlopen zorgen namelijk voor te veel belasting van de knie. Hierdoor kan een bijna herstelde blessure er ook weer inschieten. Ook op een hometrainer blijft het oppassen met je knie. Maar doordat je de kracht goed kan instellen en een gecontroleerde beweging maakt, is de kans op blessures wel klein.

Revalidatie aan de rug en bovenlichaam met de hometrainer

Ook met revalidatie bij problemen met de onderrug of het bovenlichaam kan een hometrainer behulpzaam zijn. Het is dan echter wel belangrijk om geen risico’s te nemen, waardoor je weer helemaal terug bij af bent. Fysiotherapeuten adviseren vaak een hometrainer bij revalidatie en hebben in hun praktijk hiervoor over het algemeen een geschikte hometrainer staan. Door zelf ook zo’n hometrainer aan te schaffen kun je de revalidatie thuis voortzetten.

Waaraan moet een hometrainer voor revalidatie voldoen?

Een hometrainer om thuis te revalideren hoeft aan minder hoge standaarden te voldoen dan een hometrainer voor een fysiotherapeut. Voor thuisgebruik is het belangrijk, dat je de weerstand goed in kan stellen en dat de hometrainer bedoeld is om thuis te gebruiken.
Een hometrainer voor in de praktijk van een fysiotherapeut moet van professionele kwaliteit zijn, omdat deze veel intensiever belast zal worden. Hierdoor moet de hometrainer aan strengere standaarden voldoen.

Welke soorten hometrainers zijn geschikt voor revalidatie?

Om te revalideren zijn twee soorten hometrainers het meest geschikt, namelijk de recumbent bike en de ergometer hometrainer.

Wat is een Recumbent bike

Een recumbent bike is een hometrainer met een grote zitting en een rugleuning. Hierdoor zit je in een zit/lig positie. Dat is vooral prettig als je met lage rugklachten kampt. Doordat je kun bewegen in een comfortabelere houding is het makkelijker de beweging vol te houden en gaat de revalidatie voorspoediger. Geen wonder dat dit type hometrainer steeds populairder wordt.

Wat is een Ergometer hometrainer?

Bij ergometer hometrainers kun je eenvoudig van tevoren de weerstand instellen. De weerstand wordt gemeten in wattage. Hierdoor kun je heel licht beginnen met trainen en dit langzaam steeds verder opbouwen. Door de nauwkeurig instelling krijg je bovendien goed inzicht in de kracht, die jouw benen tijdens de training hebben geleverd. Door de ingestelde weerstanden goed bij te houden krijg je een duidelijk beeld van je herstel. Het is dan ook niet voor niets, dat dit type hometrainers het meest gebruikt wordt voor revalidatie.

Wat is een Ergometer armfiets

Als je je benen helemaal nog niet mag belasten, dan kan een ergometer armfiets iets voor jou zijn. Want bij deze armfietsen gebruik je niet je benen, maar je armen om te pedalen in beweging te zetten. Op dit manier kun je toch in beweging blijven, ook als je je benen nog niet mag gebruiken. Zo voorkom je krachtverlies in je armen.

Welke alternatieven zijn er voor revalideren met een hometrainer?

Welk alternatief voor een hometrainer voor jou het meest geschikt is hangt af van welke blessure jij hebt. Bij rugblessures kan zwemmen een goed alternatief zijn. Natuurlijk kun je ook fietsen op een gewone fiets.
Als je last hebt van je knie of je rug, dan is een crosstrainer ook een mogelijkheid. Op een crosstrainer is de belasting namelijk ook minimaal, omdat je geen schokken op hoeft te vangen. Kijk, voordat je een crosstrainer aanschaft, wel goed welk apparaat het meest geschikt is voor jou. Dat geldt zowel voor thuisgebruik als voor gebruik in een fysiopraktijk.

Is er ook een goedkoper alternatief voor een hometrainer?

Als de aanschaf van een hometrainer of crosstrainer niet in je budget past, of je hoeft maar kort te revalideren, waardoor de aanschaf niet loont, dan zijn er ook andere opties. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een hometrainer te huren voor de periode van je revalidatie. Als je geen plek hebt voor een hometrainer, dan neem je een mini hometrainer. Dat is een klein apparaat met trappers, dat op de grond staat, waarmee je vanuit je eigen stoel kunt fietsen.