Kalknagels

Inhoudsopgave

Kalknagels zijn een veelvoorkomend probleem dat optreedt wanneer de nagelplaat geïnfecteerd raakt met schimmels of andere micro-organismen. Het probleem kan vervelend zijn en kan zelfs leiden tot pijnlijke, dikke nagels die broos zijn en gemakkelijk afbreken. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over kalknagels, waaronder de oorzaken, symptomen en behandelingen.

Oorzaken van kalknagels

Kalknagels kunnen worden veroorzaakt door schimmelinfecties, bacteriële infecties en andere soorten micro-organismen, waaronder virussen. De meest voorkomende oorzaak van kalknagels is een schimmelinfectie, die meestal begint op de teen nagels en zich verspreidt naar andere nagels. Factoren die de kans op kalknagels vergroten zijn onder andere overmatig zweten, wondjes of beschadigingen aan de huid of nagels, slechte hygiëne en het dragen van strakke of oncomfortabele schoenen.

Symptomen van kalknagels

Als je last hebt van kalknagels, zul je merken dat je nagels dikker worden en dat er verkleuringen en veranderingen van de vorm optreden. In sommige gevallen kunnen de nagels zelfs geel of bruin worden. Andere symptomen van kalknagels zijn jeuk, irritatie en een slechte geur. Als de infectie niet wordt behandeld, kan deze zich verspreiden naar andere delen van je lichaam.

Behandeling van kalknagels

Er zijn verschillende behandelingen voor kalknagels, waaronder topische medicijnen, orale medicijnen en in sommige gevallen invasieve procedures zoals nagelverwijdering. Topische medicijnen zijn crèmes en nagellakken die op de nagelplaat worden aangebracht. Ze zijn effectief bij milde tot matige gevallen van kalknagels. Orale medicijnen worden voorgeschreven door een arts en hebben doorgaans een hogere dosis werkzame stof dan topische medicijnen. Invasieve procedures, zoals nagelverwijdering, worden alleen overwogen in ernstige gevallen waarin andere behandelingen niet effectief blijken.

Topische medicijnen

Topische medicijnen zijn crèmes en nagellakken die kunnen worden gekocht bij de drogist of op recept verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Ze bevatten antischimmel- of antibacteriële middelen die de schimmelinfectie op de nagelplaat doden. Breng de crème of lak twee keer per dag aan en volg de instructies in de bijsluiter om de beste resultaten te behalen.

Orale medicijnen

Orale medicijnen worden voorgeschreven door een arts en hebben doorgaans een hogere dosis werkzame stof dan topische medicijnen. Ze zijn effectief bij meer ernstige infecties en worden meestal gedurende enkele weken ingenomen. De bijwerkingen van orale medicijnen kunnen zijn: misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en diarree.

Invasieve procedures

Invasieve procedures, zoals nagelverwijdering, worden alleen overwogen in ernstige gevallen waarin andere behandelingen niet effectief blijken. Nagelverwijdering kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, waaronder operatieve verwijdering van de nagelplaat of het gebruik van antischimmelchemicaliën die de nagelplaat langzaam laten weken.

Preventie van kalknagels

Je kunt de kans op kalknagels verminderen door slechte gewoonten te vermijden die de kans op infecties vergroten, zoals het dragen van strakke schoenen, zwemmen in openbare zwembaden en slechte hygiëne. Was je voeten dagelijks, droog ze goed af en draag ademende schoenen en sokken.

Natuurlijke remedies voor kalknagels

Er zijn enkele alternatieve behandelingen die je kunt proberen als je niet wilt kiezen voor traditionele medicijnen of als aanvulling op de behandelingen. Sommige populaire remedies zijn tea tree olie, azijn, knoflook en appelazijn. Deze middelen zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar kunnen de conditie van je nagels verbeteren en verdere verspreiding van de schimmelinfectie voorkomen.

Tea tree olie

Tea tree olie is een natuurlijk product met antischimmel- en antibacteriële eigenschappen. De olie kan rechtstreeks op de nagel worden aangebracht met behulp van een wattenstaafje. Pas deze methode twee keer per dag toe om de schimmelinfectie te bestrijden.

Azijn

Azijn is een natuurlijk antischimmelmiddel dat kan worden gebruikt om kalknagels te behandelen. Meng gelijke delen water en azijn en dompel je voeten of handen gedurende 30 minuten in het mengsel. Voer deze methode dagelijks uit om de nagelinfectie te behandelen.

Conclusie

Kalknagels kunnen vervelend en ongemakkelijk zijn, maar gelukkig zijn er verschillende effectieve behandelingen om de infectie te bestrijden. Als je last hebt van kalknagels, zorg er dan voor dat je de symptomen begrijpt en de behandeling zoekt die het beste bij jou past.

Veelgestelde vragen over kalknagels

1. Kan ik kalknagels voorkomen?

Ja, door goede hygiëne en het vermijden van risicogedragingen kunt u de kans op kalknagels verminderen.

2. Moet ik hulp zoeken als ik kalknagels heb?

Ja, het wordt aanbevolen dat u hulp zoekt bij een gekwalificeerde arts of een podotherapeut om een effectieve behandeling te vinden.

3. Zijn er huismiddeltjes die ik kan gebruiken om kalknagels te behandelen?

Ja, er zijn verschillende alternatieve methoden beschikbaar om kalknagels te behandelen, zoals tea tree olie, azijn en knoflook.

4. Is het mogelijk om kalknagels natuurlijk te genezen?

Het is mogelijk om kalknagels natuurlijk te behandelen, maar de behandeling kan langer duren en minder effectief zijn dan een medische behandeling.

5. Hoe kan ik de verspreiding van kalknagels voorkomen?

Je kunt de verspreiding van kalknagels voorkomen door goede hygiëne te handhaven en onnodige risicogedragingen te vermijden, zoals het zwemmen in openbare zwembaden.