Krentenbaard symptomen en behandeling

KrentenbaardKrentenbaard, het blijft een huidaandoening die er niet bijzonder prettig uitziet, maar in feite vrij onschuldig is. Het is een infectieziekte die erg besmettelijk is. De veroorzakers zijn bacteriën, de Staphylococcus aureus (80% van de besmettingen) en in 10% van de krentenbaard besmettingen is de  Streptococcus pyogenes de schuldige. Bij de overige 10% van de besmettingen betreft het een combinatie van de twee bacteriën. De incubatietijd van een krentenbaard is met 1 tot 3 dagen vrij kort.

Krentenbaard symptomen

Na de incubatietijd komen er een aantal kenmerkende symptomen naar voren. Het betreft een huiduitslag die vaak begint in de hals en op het gezicht. Echter, de uitslag kan vrijwel overal op het lichaam voorkomen. In eerste instantie ontstaan er rode bultjes, die al snel overgaan in blaasjes. Na verloop van tijd knappen deze blaasjes kapot en ontstaan er korsten. Wanneer de blaasjes knappen komt er een geelachtige vloeistof vrij. Normaalgesproken doet een krentenbaard geen pijn. De korsten zijn precies de reden waarom de huidaandoening krentenbaard heet; het lijkt immers of je een baard hebt gemaakt van krenten.

Krentenbaard is vrij besmettelijk en wordt door veel mensen bij zich gedragen, zonder dat zij er last van hebben. Zij dragen de ziekte bij zich in de keel of neusholte. Deze komt vrij door hoesten en niezen. Iemand die krentenbaard heeft is zelf een bron van besmetting. Vaak bevatten de handen sporen van bacteriën door veelvuldig krabben. Kinderen verspreiden deze onderling door bijvoorbeeld speelgoed, kleding en handdoeken.

Hoewel krentenbaard veelvuldig bij kinderen en zelfs baby’s voorkomt (daarom ook de bijnaam kinderzeer) kan je deze aandoening ook zeker oplopen als volwassene. Na een aantal besmettingen wordt de krentenbaard minder, maar volledig immuun wordt men nooit.

Krentenbaard behandelen

Het allerbelangrijkste bij het tegengaan van een krentenbaard is er niet aan krabben. Aangezien een krentenbaard vaak jeukt kan dit lastig zijn, zeker voor kinderen en baby’s! Zinkzalf kan een verlichtende werking hebben wanneer het aankomt op jeuk. Ook zorgt zinkzalf ervoor dat blaasjes sneller indrogen waardoor krentenbaard niet de kans krijgt zich te ontwikkelen. Wil je de genezing van de krentenbaard versnellen? Breng dan een zalf aan waar antibiotica in zit op de plek waar de uitslag zich bevindt. Een huisarts zal in plaats van antibiotica vaak fusidinezuur of tetracycline zalf aanraden. Op die manier is de kans op besmetting weg en kunnen kinderen weer naar school, mits zij zich niet meer ziek voelen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>