Levercirrose

Inhoudsopgave

Levercirrose is een aandoening waarbij gezond leverweefsel wordt vervangen door littekenweefsel. Dit verstoort de normale functie van de lever en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandelingen van levercirrose.

Wat is levercirrose?

Levercirrose is een chronische leverziekte waarbij de normale structuur van de lever verandert. Gezond leverweefsel wordt vervangen door littekenweefsel, waardoor de lever niet meer goed functioneert. Als de aandoening voortschrijdt, neemt de kans op leverfalen en leverkanker toe.

Oorzaken van levercirrose

Er zijn verschillende oorzaken van levercirrose, waaronder:
– Chronische hepatitis B of C
– Alcoholmisbruik
– Niet-alcoholische leververvetting
– Auto-immuunziekten
– Erfelijke aandoeningen zoals hemochromatose en de ziekte van Wilson
– Galstenen
– Vernauwing of afsluiting van de leverader

Symptomen van levercirrose

In de beginfase van levercirrose zijn er vaak geen symptomen. Naarmate de ziekte voortschrijdt, kunnen de volgende symptomen optreden:
– Vermoeidheid en zwakte
– Misselijkheid en braken
– Verlies van eetlust en gewichtsverlies
– Geelzucht (gele verkleuring van de huid en ogen)
– Jeuk
– Bloedend tandvlees en blauwe plekken
– Opgezwollen buik door ophoping van vocht (ascites)
– Verwardheid en geheugenproblemen

Diagnose van levercirrose

Levercirrose kan worden gediagnosticeerd door een combinatie van medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek en testresultaten. Artsen zullen vaak bloedonderzoek uitvoeren om te controleren op afwijkingen in leverenzymen en eiwitniveaus. Beeldvormende tests zoals een echografie, CT-scan of MRI kunnen helpen bij het detecteren van littekenweefsel in de lever. Een leverbiopsie kan ook worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen.

Behandeling van levercirrose

Er is geen genezing voor levercirrose, maar er zijn behandelingen die de symptomen kunnen verlichten en de progressie van de ziekte kunnen vertragen. Behandelingsmogelijkheden zijn onder meer:
– Stoppen met alcohol drinken
– Behandeling van hepatitis B of C met medicijnen
– Veranderingen in levensstijl zoals een gezond dieet en lichaamsbeweging
– Geneesmiddelen om de symptomen van ascites en jeuk te verlichten
– Levertransplantatie

Leven met levercirrose

Leven met levercirrose kan een uitdaging zijn, maar er zijn maatregelen om uw kwaliteit van leven te verbeteren. Het is belangrijk om te stoppen met alcohol drinken en een gezonde, uitgebalanceerde voeding te volgen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen om vermoeidheid en zwakte te verminderen. Praat met uw arts over eventuele aanbevolen vaccinaties om uw immuniteit te beschermen.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt het voordat levercirrose zich ontwikkelt?

Dit is afhankelijk van de oorzaken van levercirrose en de individuele patiënt. In sommige gevallen kan de aandoening binnen enkele jaren voortschrijden, terwijl het in andere gevallen jaren kan duren voordat er ernstige symptomen optreden.

2. Kunnen mijn symptomen met de tijd verergeren?

Ja, de symptomen van levercirrose kunnen met de tijd verergeren als de ziekte voortschrijdt. Het is belangrijk om een regelmatige follow-up met uw arts te hebben om eventuele veranderingen te monitoren.

3. Kan levercirrose worden genezen?

Nee, er is geen genezing voor levercirrose. Behandelingen zijn gericht op het vertragen van de progressie van de ziekte en het verlichten van symptomen.

4. Kan levercirrose leiden tot leverkanker?

Ja, levercirrose kan de ontwikkeling van leverkanker bevorderen. Het is belangrijk om regelmatig te worden gecontroleerd op leverkanker als u levercirrose heeft.

5. Kan levercirrose worden voorkomen?

Levercirrose kan vaak worden voorkomen door een gezonde levensstijl aan te nemen en te voorkomen dat u risicofactoren voor de aandoening ontwikkelt, zoals alcoholmisbruik of hepatitisinfectie.