Lewy body dementie

Inhoudsopgave

Lewy Body Dementie (LBD) is een degeneratieve hersenziekte die wordt veroorzaakt door de ophoping van eiwitten genaamd Lewy-lichaampjes in de hersenen. Het is een veel voorkomende vorm van dementie, maar wordt toch vaak verkeerd gediagnosticeerd als de ziekte van Alzheimer of de ziekte van Parkinson omdat de symptomen overlappen. In dit artikel bespreken we wat LBD is, de symptomen, diagnose, behandeling en zorgopties.

Symptomen van Lewy Body Dementie

De symptomen van LBD variëren van persoon tot persoon, maar kunnen onder meer zijn:

Visuele Hallucinaties

Een van de meest voorkomende symptomen van LBD zijn visuele hallucinaties, zoals het zien van mensen of dieren die er niet zijn.

Stoornissen in Beweging

Sommige mensen met LBD hebben problemen met bewegen, waaronder traagheid, stijfheid en/of trillen.

Veranderingen in Gedrag

LBD kan veranderingen in gedrag veroorzaken, zoals depressie, angst, woede en agressie.

Slaapstoornissen

Slaapstoornissen, zoals slaapwandelen, nachtmerries en REM-slaapgedragsstoornis komen vaak voor bij mensen met LBD.

Geheugenstoornissen

Hoewel LBD voornamelijk bekend staat om zijn symptomen op het gebied van beweging en gedrag, kunnen geheugenstoornissen ook voorkomen.

Diagnose van Lewy Body Dementie

Omdat Lewy Body Dementie vaak wordt verward met andere vormen van dementie, kan de diagnose moeilijk zijn. Om LBD te diagnosticeren, kan een arts verschillende tests uitvoeren, waaronder:

Neurologisch Onderzoek

Een neurologisch onderzoek omvat verschillende tests om de hersenfunctie te controleren, waaronder reflexen, coördinatie en beweging.

MRI Scan

Een MRI-scan kan veranderingen in de hersenen onthullen die kunnen duiden op LBD.

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek kan helpen om andere oorzaken van de symptomen uit te sluiten.

Behandeling van Lewy Body Dementie

Er is momenteel geen remedie voor Lewy Body Dementie, maar er zijn wel behandelingen beschikbaar om de symptomen te helpen beheren, waaronder:

Medicijnen

Medicijnen zoals cholinesteraseremmers en carbidopa-levodopa kunnen worden voorgeschreven om de symptomen te onderdrukken.

Therapie

Fysiotherapie en / of spraaktherapie kunnen worden aanbevolen om bewegingsproblemen en spraakproblemen te helpen beheersen.

Zorg

Afhankelijk van de ernst van de symptomen kan een persoon met LBD mogelijk extra zorg nodig hebben, zoals thuiszorg of verpleeghuiszorg.

Caring for Someone with Lewy Body Dementie

Zorgen voor iemand met LBD kan een uitdaging zijn. Hier zijn enkele tips om het leven gemakkelijker te maken:

Zorg voor een Dagelijks Schema

Een dagelijks schema kan helpen om aandoeningen zoals slaapstoornissen te beheren.

Creëer een Veilige Omgeving

Zorg ervoor dat de omgeving veilig is door struikelgevaren te verwijderen en anti-slipmatten in de badkamer te plaatsen.

Zorg voor Ondersteuning

Het kan nuttig zijn om ondersteuning te zoeken bij familieleden of professionals.

Wees Geduldig

Geduld is belangrijk bij de zorg voor iemand met LBD.

Conclusie

Lewy Body Dementie is een ernstige ziekte waarvan de symptomen kunnen worden verward met andere vormen van dementie en Parkinson. Het is belangrijk om te begrijpen wat de symptomen zijn en hoe ze moeten worden behandeld. Hoewel er geen remedie is, zijn er behandelingen en zorgopties beschikbaar om de symptomen te helpen beheren en het leven gemakkelijker te maken voor de patiënt en hun verzorgers.

Veelgestelde Vragen

Wat is Lewy-lichaam?

Lewy-lichaam is een term die wordt gebruikt om de ophoping van een specifiek eiwit in de hersenen te beschrijven die het gevolg is van Lewy Body Dementie.

Kan Lewy Body Dementie worden genezen?

Er is nog geen remedie voor Lewy Body Dementie, maar behandelingen kunnen worden gegeven om de symptomen te helpen beheren.

Hoe lang duurt het voordat de symptomen van Lewy Body Dementie zich ontwikkelen?

De snelheid waarmee de symptomen zich ontwikkelen, varieert van patiënt tot patiënt en kan afhangen van factoren zoals leeftijd en algemene gezondheid.

Is Lewy Body Dementia erfelijk?

Er wordt gedacht dat genen soms een rol spelen bij het ontwikkelen van Lewy Body Dementie, maar er is nog geen duidelijkheid over.

Wat is de prognose van Lewy Body Dementie?

De prognose voor LBD is afhankelijk van een verscheidenheid aan factoren, waaronder de leeftijd en algemene gezondheid van de patiënt. Het kan variëren van enkele jaren tot meer dan een decennium.