Likdoorn

Inhoudsopgave

Heb je ooit last gehad van een pijnlijke plek onder je voet of tussen je tenen? Misschien heb je een likdoorn. Een likdoorn, ook bekend als eksteroog, is een verharde, dikke plek op de huid die ontstaat als reactie op druk, wrijving of irritatie. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over likdoorns: behandeling en preventie.

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn is een kleine, harde, ronde plek op de huid die vaak op de voet voorkomt. Het wordt veroorzaakt door druk en wrijving op de huid. Likdoorns kunnen wit, geel of grijs zijn en soms is er een zwarte stip in het midden te zien.

Wat veroorzaakt likdoorns?

Likdoorns worden meestal veroorzaakt door slecht passende schoenen, hoge hakken, hoge bogen, platte voeten, eeltvorming, overgewicht of een botgroei op de voet.

Wat zijn de symptomen van likdoorns?

De meest voorkomende symptomen van likdoorns zijn pijn, een branderig gevoel en gevoeligheid die wordt veroorzaakt door druk of wrijving.

Behandeling van likdoorns

Likdoorns zijn over het algemeen onschadelijk, maar kunnen pijnlijk zijn en interfereren met dagelijkse activiteiten. In de meeste gevallen kunnen ze thuis worden behandeld.

1. Week de likdoorn

Week de likdoorn 10 tot 15 minuten in warm, zeepachtig water om het weefsel zacht te maken. Gebruik vervolgens een puimsteen of voetvijl om de overtollige huid voorzichtig te verwijderen.

2. Bescherm de likdoorn

Bedek de likdoorn met een zacht, donzig verband om de druk en wrijving te verminderen.

3. Gebruik likdoorn pleisters

Een likdoorn pleister kan de druk verminderen en de pijn verlichten. Breng een likdoorn pleister aan die met salicylzuur is gevuld en bedek de pleister met een stevige pleister om het op zijn plaats te houden.

4. Ga naar de podotherapeut

Als de likdoorn een lange tijd pijn doet of bijzonder groot is, kan het nodig zijn om naar een podotherapeut te gaan. De podotherapeut kan de likdoorn verwijderen met een scalpel.

Preventie van likdoorns

Likdoorns kunnen worden voorkomen door het dragen van comfortabele schoenen die goed passen en geschikt zijn voor de activiteiten die je doet.

1. Kies de juiste schoenen

De juiste schoenen kiezen is belangrijk om likdoorns te voorkomen. Kies schoenen waarin je voeten comfortabel zitten en let op flexibiliteit, ondersteuning en pasvorm.

2. Draag inlegzolen

Inlegzolen kunnen helpen bij het verminderen van druk op de voeten en moeten bij het kopen van schoenen worden overwogen.

3. Vermijd strakke sokken

Strakke sokken kunnen de bloedsomloop beperken en wrijving veroorzaken. Probeer los zittende sokken te dragen om druk op de voeten te verminderen.

4. Houd je voeten droog

Houd je voeten droog om de kans op voetschimmel en likdoorns te verminderen.

Conclusie

Likdoorns zijn pijnlijke plekken die worden veroorzaakt door druk, wrijving of irritatie. Je kunt likdoorns thuis behandelen met wasbeurten, verband of likdoorn pleisters. Podotherapeuten kunnen de likdoorn operatief verwijderen. Om likdoorns te voorkomen, kies comfortabele, goed passende schoenen en vermijd strakke sokken.

Veelgestelde vragen over likdoorns

1. Wat is het verschil tussen een likdoorn en een eksteroog?

Een likdoorn en een eksteroog zijn dezelfde aandoening. Een ander woord voor likdoorn is eksteroog.

2. Kunnen likdoorns op andere delen van het lichaam voorkomen?

Ja, likdoorns kunnen ook op andere delen van het lichaam voorkomen, zoals op de handen.

3. Wat is een salicylzuur likdoorn pleister?

Een salicylzuur likdoorn pleister is een pleister die salicylzuur bevat. Salicylzuur verzacht de huid en verwijdert dode huidcellen.

4. Is het veilig om zelf een likdoorn te verwijderen?

Ja, het is veilig om een ​​likdoorn zelf te verwijderen, zolang het niet te groot is en je voorzichtig bent.

5. Kan ik met likdoorns sporten?

Als de likdoorn niet te groot of pijnlijk is, kun je waarschijnlijk blijven sporten. Vermijd echter activiteiten die extra druk op de voeten uitoefenen en zorg ervoor dat de schoenen die je draagt passen en ondersteuning bieden.