Loopband onderhouden, hoe doe je dat?

Inhoudsopgave

Een loopband is een uitstekende manier om thuis aan je conditie te werken. Je werkt aan je conditie, zonder last te krijgen van bijvoorbeeld regenachtige of koude weersomstandigheden. Je hebt als het ware je eigen sportschool aan huis! Wist je dat het onderhouden van je loopband van groot belang is? Dit artikel geeft uitleg over het onderhouden van je loopband.

Waarom onderhoud je een loopband precies?


Door je loopband te onderhouden verleng je de levensduur aanzienlijk. Je kan op deze manier veel langer plezier hebben van je loopband en het scheelt ook nog eens veel geld.

Ook zorgt een goed onderhoud van je loopband voor minder belasting van je lijf. Als je regelmatig gaat hardlopen, weet je dat dit vrij zwaar kan zijn. Zodra je voet plaats neemt op de band, komt er een dosis kracht vrij. De kracht kan enorm zijn en deze moet door de loopband worden opgevangen. Door de loopband van goed onderhoud te voorzien blijven de vering en andere cruciale onderdelen goed functioneren.

De loopmat onderhouden

Een groot onderdeel van de loopband, is de loopmat. Deze mat bestaat uit een brede band en is een uniform geheel. Deze mat draait als het ware om twee rollen heen een rol voor en achter.

Eens per drie maanden is het een goed idee om de mat te smeren met siliconen-spray of siliconen-olie, speciaal voor een loopmat. De spray wordt in het midden en onder de mat toegepast. Dit proces zorgt voor een soepel verloop van de loopmat en de bijbehorende rollen. Om dit voor elkaar te krijgen, klap je de loopband omhoog en deze behandel je in het midden van de mat de siliconen-spray of siliconen-olie. Laat de middelen inwerken en zet de loopband weer terug in zijn originele positie. Nu kan je even kort lopen op de loopband, zodat het middel zich goed en effectief kan verspreiden.

De rollen onderhouden

De loopmat rolt over de rollen heen. Het is belangrijk dat de juiste spanning tussen de loopmat en de rollen aanwezig is. De mat mag niet slap of scheef staan. Aan de kopse kant van de loopband, bevindt zich een stelschroef. Deze schroeven draai je aan en dit zorgt ervoor dat de rollen dichter naar elkaar toe kunnen komen. De spanning kan je eens per week, of eens per maand controleren.

Het bijstellen moet echter geleidelijk plaatsvinden. Bij elke slag met de schroevendraaier, controleer je tussentijds de spanning. Dit proces gaat door net zolang tot de juiste spanning is bereikt.

De motor onderhouden

De motor vormt het hart van de loopband. Deze moet hard werken en het is van belang dat je een paar punten in gedachten houdt. De motor start vanuit ongeveer 0.8 km. Dit houdt in dat de rollen vanuit volledige stilstand op gang moeten komen. Dit zorgt ervoor dat de motor hard moet werken om te starten. Om dit proces minder intensief voor de motor te maken, kun je starten door op de rand van de loopband te gaan staan.(niet op de mat). Je schakelt de loopband in, en als 0.8 km is bereikt, neem je plaats op de loopband en je mag hierbij de snelheid geleidelijk opvoeren. Dit zorgt ervoor dat de motor niet onder hoge druk komt te staan bij het starten van de loopband.

Ten slotte

Een loopband kan veel zweet opvangen en het is goed om na ieder gebruik, het scherm af te nemen met bijvoorbeeld een microvezeldoek. De overige delen kunnen met een licht vochtige doek inclusief allesreiniger worden schoongemaakt.
Ten slotte kun je wekelijks de kap verwijderen aan de voorkant en dit gedeelte voorzichtig stofzuigen.