Matcha thee

Inhoudsopgave

matcha theeIk ben een groot fan van thee. Gemberthee, groene thee, darjeeling.. you name it, I’ll drink it. Via een podcast ontdekte ik Matcha thee, een unieke thee soort met diverse gezondheidsvoordelen. Sinds het ontdekken van Matcha thee heb ik al enkele liters weggewerkt, en wil ik jou ook overtuigen waarom je deze thee een kans moet geven.

Wat is matcha thee?


Matcha thee, ook wel bekend als gewoon ‘Matcha’, is een Japanse theesoort die gemaakt wordt van groene theebladeren. De thee wordt geproduceerd door de bladeren te vermalen tot een zeer fijn heldergroen poeder; matcha poeder. Wat de thee zo speciaal maakt is het productieproces én het groeiproces. De groente thee planten worden drie weken voor het oogsten in de schaduw gezet. Op die manier produceert de groene thee plant Camellia Sinensis meer cafeïne en theïne. Tijdens het productieproces worden steeltjes uit de theebladeren verwijderd alvorens deze te vermalen. De thee is verkrijgbaar in de felgroene poedervorm of in theezakjes.

In Japan is de thee mateloos populair. Het wordt gedronken tijdens speciale Japanse thee ceremonies maar vind ook steeds meer zijn weg in andere producten. Zo heeft KitKat een speciale lijn Matcha KitKats verkocht waar daadwerkelijk theebladeren in waren verwerkt.

Waarom is matcha thee gezond?

Matcha thee bevat veel antioxidanten

Matcha thee is rijk aan catechine, en dan voornamelijk EGCg. Deze stof komt van nature veel voor in cacao, wijn en.. groene thee! Antioxidanten helpen bij het inperken van vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen zorgen voor chronische ziektes en schade aan cellen.

Matcha thee help bij afvallen

Veel afslanksupplementen bevatten groene thee extract. Dat is niet zonder reden! Uit diverse studies is gebleken er tot wel 15% meer calorieën worden verbrandt tijdens het sporten wanneer er een groene thee extract wordt gebruikt. Groene thee zorgt voor een metabolisme boost. Nu is een groene thee extract anders dan Matcha thee, maar Matcha poeder komt uit exact dezelfde plant en bevat dus grotendeels dezelfde stoffen.

De thee bevat mineralen en vitamines

Matcha is rijk aan vitamines en mineralen. Vitamin C, selenium, chromium, zink én magnesium.

Krijg een energie boost

De oude samurais wisten het al; Matcha thee geeft extra energie. De combinatie van cafeïne en L-Theanine zorgen voor een opgewekt en energiek gevoel. Je kan de thee daarom ook prima drinken voor het sporten.

Meer focus

Cafeuine en L-Theanine zorgen tevens voor meer focus. Een energy drink zoals Red Bull kan dit ook doen, maar ik word van deze drankjes vaak een beetje ‘jittery’, nerveus. Bij Matcha heb ik dat probleem beslist niet en beschik ik over pure focus.

Betere cholesterol balans

We hebben slechte (LDL) en goede cholesterol (HDL). Uit een aantal studies is gebleken dat mensen die Matcha consumeren méér goede cholesterol (HDL) hebben dan slechte cholesterol. Je zou dus kunnen stellen dat het drinken van deze thee ook helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Er zijn diverse andere gezondheidsvoordelen die worden toegedicht aan Matcha.

Matcha thee kopen

Matcha poeder is verkrijgbaar bij diverse gespecialiseerde thee winkels en natuurlijk online. Maar als je Matcha thee poeder gaat kopen, waar moet je dan op letten? Ten eerste: echte Japanse Matcha thee is beslist niet goedkoop. Voor 50 gram Matcha poeder betaal je al snel 20 euro of meer. Echte Matcha poeder is felgroen en beslist niet droog. Daarnaast is de geur van Matcha redelijk fris. De thee dient beslist níet bitter te smaken.