Meningokokkeninfectie

Inhoudsopgave

Meningokokkeninfectie is een potentieel dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria meningitidis. Hoewel de ziekte relatief zeldzaam is, kan deze zeer snel toeslaan en leiden tot ernstige complicaties zoals hersenbeschadiging en bloedvergiftiging. In dit artikel zullen we ingaan op de oorzaken, symptomen en behandeling van meningokokkeninfectie.

Oorzaken

De Neisseria meningitidis-bacterie leeft in de bovenste luchtwegen van ongeveer 10% van de bevolking zonder problemen te veroorzaken. In sommige gevallen kan deze bacterie echter het lichaam binnendringen en leiden tot een infectie. Meningokokkeninfectie wordt van persoon op persoon overgedragen door hoesten, niezen en andere vormen van nauw contact.

Risicofactoren

Hoewel meningokokkeninfecties zeldzaam zijn, zijn er wel bepaalde risicofactoren die het risico verhogen. Mensen die in nauw contact staan met iemand die het bacterie bij zich draagt hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een infectie. Personen met een verzwakt immuunsysteem, zoals mensen met hiv, zijn ook extra vatbaar voor meningokokkeninfecties.

Symptomen

De eerste symptomen van meningokokkeninfectie lijken vaak op de symptomen van griep. Denk hierbij aan koorts, spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Naarmate de ziekte vordert, kunnen echter ook ernstigere symptomen optreden, zoals een stijve nek, verwardheid en in sommige gevallen zelfs bewusteloosheid.

Diagnose

Een meningokokkeninfectie kan worden vastgesteld aan de hand van een bloedonderzoek en een lumbaalpunctie. Bij een lumbaalpunctie wordt een naald tussen twee wervels in de rug geplaatst en een beetje hersenvocht afgenomen. Hiermee kan worden vastgesteld of er sprake is van een bacteriële infectie in de hersenen.

Behandeling

Een meningokokkeninfectie kan snel en agressief zijn en vereist daarom prompte medische hulp. De behandeling bestaat vaak uit een antibioticakuur. In ernstige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn voor continue intraveneuze toediening van antibiotica en vochttoediening via een infuus. Soms kan zuurstoftherapie en andere vormen van ondersteunende zorg nodig zijn.

Preventie

Er zijn vaccins beschikbaar die beschermen tegen enkele typen meningokokkenbacteriën. Deze worden meestal aanbevolen voor jonge kinderen en reizigers naar gebieden met een hoog risico op meningokokkeninfecties.

Veelgestelde vragen

Kan iedereen meningokokkeninfectie krijgen?

Ja, in principe kan iedereen meningokokkeninfectie krijgen. Sommige groepen mensen, zoals jonge kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem, lopen echter een hoger risico op een infectie.

Hoe gevaarlijk is meningokokkeninfectie?

Meningokokkeninfectie kan leiden tot levensbedreigende complicaties, zoals hersenbeschadiging en bloedvergiftiging. Het is daarom van cruciaal belang om zo snel mogelijk een behandeling te starten.

Hoe wordt meningokokkeninfectie behandeld?

De behandeling van meningokokkeninfectie bestaat vaak uit antibiotica. In ernstige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn waarbij continue intraveneuze toediening van antibiotica en vochttoediening via een infuus plaatsvindt.

Zijn er beschikbare vaccins tegen meningokokkeninfecties?

Ja, er zijn vaccins beschikbaar die beschermen tegen enkele typen meningokokkenbacteriën. Deze worden meestal aanbevolen voor jonge kinderen en reizigers naar gebieden met een hoog risico op meningokokkeninfecties.

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen meningokokkeninfectie?

Het risico op meningokokkeninfectie kan worden verminderd door goede hygiënepraktijken te volgen, zoals handen wassen en beddengoed en kleding regelmatig wassen. Een vaccin kan verder je risico op een infectie verminderen.