Metoprolol informatie 2024

Inhoudsopgave

Het medicijn Metoprolol staat al jaren in de top 10 van meest gebruikte medicijnen uit het basispakket (bron: data en feiten 2018, uitgave SFK). Het kan worden voorgeschreven als er sprake is van bepaalde problematiek die ontstaat door een hoge bloeddruk, hartproblemen, migraine en verstoring van de werking van de schildklier.

Achtergrondinformatie over Metoprolol


Sinds 1975 is het verkrijgbaar op de internationale markt en Metoprolol is de (of een) werkzame stof in verschillende hartmedicatie. Het wordt op de markt gebracht door het bedrijf AstraZeneca. Dit multinationale bedrijf is in 1999 ontstaan door een fusie tussen Astra AB (een bedrijf uit Zweden) en het Britse bedrijf Zeneca Group PLC. Sindsdien heeft het bedrijf ook andere chemische en biotech bedrijven onder zich genomen. Inmiddels is AstraZeneca één van de belangrijkste farmaceutische bedrijven van de wereld.

Wat is Metoprolol?

Er zijn twee soorten Metoprolol op de markt. Metoprolol Tartraat en Metoprolol Succinaat. De twee soorten zijn niet helemaal hetzelfde maar er zijn wel overeenkomsten in gebruik. Zo worden ze bijvoorbeeld beide ingezet om hartproblemen aan te pakken (het zijn allebei bètablokkers). Ook is de werkzame stof (Metoprolol) in beide medicijnen aanwezig. Echter, de andere bestanddelen in de medicijnen verschillen en daardoor ook de toepassing. Zo wordt Metoprolol Tartraat voornamelijk toegepast bij hoge bloeddruk, pijn op de borst door hartaandoeningen (zoals angina pectoris) of een hartaanval. Het wordt ook voorgeschreven om te voorkomen dat iemand een hartaanval krijgt wanneer dit in het verleden is voorgekomen of als iemand een hartaandoening heeft.

Metoprolol Succinaat daarentegen wordt minder toegepast ter voorkoming van een hartaanval. Het is tevens het medicijn die de voorkeur heeft als men hartritme storingen wil behandelen. Tot slot, Metoprolol Tartraat wordt uitgegeven in tabletvorm en in injectabele vloeistof. Metoprolol Succinaat is verkrijgbaar in tabletvorm met gereguleerde afgifte met (bron: Healthline.com, US National Library of Medicine). Ter behandeling voor aandoeningen als migraine of een te snelle schildklierwerking worden beide vormen Metoprolol voorgeschreven, maar wel in verschillende doseringen i.v.m. het uitgifte patroon.

Hoe werkt Metoprolol en wanneer wordt het voorgeschreven?

Metoprolol is wat men noemt een selectieve bètablokker. Dit houdt – globaal – in dat de bèta 1-receptoren (een receptor zorgt ervoor dat o.a. stresshormonen zich kunnen binden met een cel) die zich in het hartspierweefsel bevinden (wat door bèta 1 wordt aangeduid), niet worden bereikt. Doordat stresshormonen worden geblokkeerd, ontspannen de bloedvaten in het hartspierweefsel waardoor het hart langzamer gaat kloppen en de bloeddruk afneemt.

Metoprolol wordt ter preventie voorgeschreven als er risico is op hartproblemen door een hoge bloeddruk. Bij een verminderde toevoer van bloed naar de hartspier (waardoor het hart minder zuurstof krijgt en men hierdoor (pijn)klachten ervaart) wordt Metoprolol ook voorgeschreven. In geval van hartritmestoringen of een te snel werkende schildklier zorgt Metoprolol ervoor dat het hart rustiger gaat kloppen, waardoor de negatieve gevolgen van een onregelmatige of te snelle hartslagfrequentie afnemen. In geval van episodische migraine (dus niet chronisch) wordt Metoprolol als startmedicatie voorgeschreven.

Wat zijn de voordelen & nadelen van Metoprolol?

Zoals ieder medicijn kent Metoprolol ook bijwerkingen. Deze gaan meestal na een paar weken weg of worden minder. Maar dit hoeft niet. Een bijwerking die vaak gemeld is, is vermoeidheid. Ook hartkloppingen, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en koude handen en voeten komen vaak voor. Het is verstandig om veranderingen die je waarneemt in je lichaam of psyche, na of tijdens gebruik van Metoprolol, te melden bij je arts.

Wanneer moet je extra voorzichtig zijn met Metoprolol?

Meld gebruik van medicijnen of homeopathische middelen aan de voorschrijvende arts. Dit geldt ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het kan zijn dat hij jouw kindje dan vaker wil controleren. Omdat het gebruik van Metoprolol vermoeidheid en duizeligheid kan veroorzaken, moet extra worden opgepast tijdens deelname in het verkeer of het bedienen van machines. Tot slot is het van belang om te weten dat Metoprolol lactose bevat en dat het de verschijnselen van een hypo (te laag bloedsuikerspiegel bij diabetici) kan verdoezelen waardoor deze niet wordt opgemerkt. Spreek dit soort gevallen dus altijd uitvoerig met je arts.