Metronidazol

Inhoudsopgave

Metronidazol … de naam zegt u misschien niet zoveel, toch is dit een heel belangrijk en veel gebruikt medicijn. Het is al meer dan 50 jaar in de handel en wordt gebruikt bij infecties. Het is een antibioticum en bij de ontdekking ervan kwam er een doorbraak in de bestrijding van ziektekiemen. Vroeger sprak men ook wel over het ‘wondermiddel’. Mensen werden beter zonder al te veel bijwerkingen. Er zijn veel verschillende soorten antibiotica. In dit artikel leest u meer over het soort Metronidazol.

Wat is Metronidazol?


Het gaat hier om een antibioticum welke op recept verkrijgbaar is in tabletvorm of in een drankje. Het werkt al binnen een paar dagen en doodt bepaalde bacteriën en parasieten. Het middel kan ingezet worden bij tal van infecties. Enkele voorbeelden zijn: infecties aan het maagdarmkanaal, infecties aan de geslachtsorganen en infecties in de mond, keel of aan de huid. Het wordt aangeraden de tabletten met water in te nemen. Voor een drankje is het handig de dosis af te meten met een maatlepel of maatbeker. Meestal duurt een kuur een week tot tien dagen. Het is wel verstandig deze helemaal af te maken. Als de klachten verdwijnen, zijn mensen nog wel eens geneigd te stoppen met het innemen van dit medicijn. Echter kunnen er altijd nog wat bacteriën of parasieten over zijn. Klachten zullen dan snel weer terugkomen.

Bijwerkingen Metronidazol

Uiteraard is het prachtig; een medicijn die klachten en pijn laat verdwijnen. Echter heeft Metronidazol, net als ieder ander medicijn, ook een aantal nadelen. Het is mogelijk dat de patiënt tijdens een kuur wat last krijgt van hoofdpijn of misselijkheid. Sommige mensen worden er ook duizelig van of krijgen een hinderlijke metaalsmaak in hun mond. Ook komt het voor dat er een gebrek aan eetlust ontstaat. Het advies is wel om te proberen gewoon te blijven eten en drinken. Hier is alleen alcohol een grote uitzondering op. Het wordt afgeraden dit te gebruiken tijdens de kuur en tot twee dagen erna. Alcohol in combinatie met Metronidazol kan heel vervelende bijwerkingen geven. De standaard bijwerkingen komen gelukkig niet bij iedereen voor en worden ook onderverdeeld in categorieën: soms, zelden of zeer zelden. Toch blijft het belangrijk om tijdens het gebruik hiervan op de hoogte te zijn.

Veiligheid medicijn

Het medicijn heeft veel wisselwerkingen met andere medicijnen. Dit houdt in dat de werking van dit medicijn, of een ander medicijn dat u gebruikt, verstoord raakt. Tevens kunnen er gevaarlijke combinaties ontstaan. Het is verstandig de apotheker uw medicijnen te laten controleren. Ook de medicijnen die u zonder recept heeft gekocht. Een apotheker kan altijd adviseren welke er samen gebruikt mogen worden en welke niet. U voorkomt hiermee een hoop ellende. Wie zwanger is of borstvoeding geeft kan Metronidazol gewoon gebruiken. Al jarenlang zijn er geen nadelige gevolgen bekend voor het kind. Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap zal een arts iets voorzichtiger zijn en een eenmalige dosis voorschrijven. Ook bij borstvoeding wordt dit aanbevolen. Het medicijn komt immers in de moedermelk terecht en kan voor een vervelende smaak bij de baby zorgen. Wie langer Metronidazol moet gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoedingsperiode doet er goed aan om dit eerst te overleggen met een arts.