Miconazol

Inhoudsopgave

Miconazol is een antischimmelmiddel dat bij diverse aandoeningen en klachten kan worden ingezet. Schimmelinfecties en gisten kunnen worden bestreden door miconazolcrème of -zalf aan te brengen op de aangedane huid, maar ook problemen als acne, putjeszolen en schimmelnagels zullen verminderen na behandeling met deze werkzame stof. Er is geen recept van de huisarts vereist om crème, zalf, poeder of tinctuur met miconazol te verkrijgen. Voorbeelden van producten met miconazol als werkend bestanddeel zijn Acnecare crème, Daktarin en Antischimmelcrème HTP miconazolnitraat.

Hoe ontstaat een schimmelinfectie?


Op ieder mensenlichaam komen schimmels en gisten voor. Bij normale omstandigheden wordt hier geen hinder van ondervonden. Pas wanneer de schimmels en gisten een gunstig leefklimaat hebben, zullen ze gaan groeien en klachten veroorzaken. Schimmels groeien het best in een warme en vochtige omgeving. Op de huid zullen dat doorgaans plaatsen zijn waar je wat meer transpireert en waar het vocht niet goed kan worden afgevoerd. Schimmelinfecties hebben ook een grotere kans bij een beschadigde huid en bij mensen met een verlaagde weerstand.

Huidschimmel herkennen

Een schimmelinfectie aan de huid kun je herkennen aan een schilferige, jeukende en eventueel roodgekleurde huid. De meest voorkomende plaatsen waar schimmels en gisten groeien, zijn de plaatsen van de huid die vochtig en/of beschadigd zijn. Denk aan het bekende zwemmerseczeem dat zich tussen de tenen manifesteert of aan geïrriteerde huid in de liezen of onder de borsten. Ook kunnen nagels worden aangedaan door schimmels. Dit kun je herkennen aan een geelbruinachtige verkleuring van de nagels en een afwijkende structuur.

Hoe kun je een schimmelinfectie behandelen?

Een infectie aan de huid of aan de nagels is eenvoudig te behandelen door enkele malen per dag miconazolzalf of -crème op de besmette huid of nagel aan te brengen. Houd er bij het aanbrengen wel rekening mee dat schimmeldraden onder de huid verder doorlopen dan dat de infectie aan de buitenkant zichtbaar is. Behandel dus ook het gebied rondom de schimmelplek met het smeersel. Je kunt hierbij ongeveer twee centimeter buiten de zichtbare plek aanhouden. Hoe lang je het middel moet blijven gebruiken, is afhankelijk van de aandoening. Zo kan zwemmerseczeem als binnen enkele weken genezen zijn, terwijl het behandelen van een infectie aan een nagel meerdere maanden in beslag kan nemen. Lees voor gebruik de bijsluiter en raadpleeg bij twijfel of vragen altijd een arts of apotheker. Ook is het belangrijk om te realiseren dat het gebruik van dergelijke geneesmiddelen een kuur betreft. Maak de kuur af, ook al zijn de klachten verdwenen. Als je voortijdig stopt, dan loop je het risico dat de infectie terugkeert.

Het gebruik van miconazol houdende producten bij kinderen

Producten met miconazol als werkzaam bestanddeel kunnen ook zeer jonge kinderen verlichting geven bij klachten. Bij de allerjongsten is het aan te raden om een of twee keer per dag de geïnfecteerde huid te behandelen. Naast huidinfecties en schimmels aan nagels, kan miconazol verlichting geven bij luieruitslag. Ook hierbij geldt dat je nog ongeveer een week door dient te gaan met smeren, nadat de uitslag is verdwenen. Voor klachten in de mond kan de huisarts ervoor kiezen om een orale gel voor te schrijven. Veel jonge kinderen krijgen last van spruw, veroorzaakt door het Candida-gist. Vaak gaat deze aandoening vanzelf weer over, maar als je kind er erg veel last van heeft, dan kun je deze gel overwegen.

Miconazol bij vaginale schimmelinfecties

Bij vaginale schimmel werkt het schimmel- en gistdodende bestanddeel miconazol ook. Miconazol bij vaginale klachten is te verkrijgen in capsulevorm en in schimmeldodende crèmes onder de namen Gyno-Daktarin en Gyno-Miconazolnitraat. Er zijn ook merkloze varianten op de markt. Belangrijk op te weten, is dat deze middelen bij vaginale schimmel het rubber van een condoom kunnen aantasten. Dit kan zelfs drie dagen na het laatste gebruik van de capsule of crème nog het geval zijn. Tijdens de menstruatieperiode kan het zijn dat de werking van de genoemde producten minder is.

Bijwerkingen van miconazol

Bij overgevoeligheid van een van de bestanddelen kunnen er jeuk, galbulten en roodgekleurde plekken ontstaan. Ook kan de huid geïrriteerd raken, wat zich mogelijk uit in een warm aanvoelende huid en een branderig gevoel. In uiterst zeldzame gevallen kunnen er zwellingen in de mond, keel en tong ontstaan, waardoor de ademhaling wordt bemoeilijkt. Ook komen bijwerking als flauwvallen en duizelingen slechts zelden voor. Neem bij bewerkingen die voor jouw gevoel extremer zijn dan ze zouden moeten zijn direct contact met je arts. Het gebruik van miconazol in combinatie met antistollingsmiddelen als acenocoumarol en fenprocoumon dient altijd vooraf te worden besproken met een arts.