Netelroos, ook wel bekend als urticaria of galbulten is een kenmerkende huiduitslag. De kenmerken zijn vrij duidelijk: rode zwellingen (galbulten) en een vervelende jeuk. De jeuk komt overeen met het gevoel wat je krijgt wanneer je bent gestoken door een brandnetel. Netelroos verdwijnt binnen een dag weer. Het kán zijn dat netelroos slechts eenmalig is óf dat deze huidaandoening meerdere malen de kop op steekt.

Handige producten

Urtical crème (netelroos

Bekijk de prijs bij bol.com
Er zijn nog geen beoordelingen voor dit product.

Netelroos oorzaak

Voor netelroos is geen echte duidelijke oorzaak aan te wijzen. Bij ongeveer 90% van alle gevallen is het onbekend waarom netelroos ontstaat. Netelroos wordt bijna altijd veroorzaakt door een allergische reactie waarbij histamine een belangrijke functie heeft. Deze stof zorgt er namelijk voor dat bloedvaten open gaan staan. Doordat de bloedvaten open gaan staan lekt er vloeistof in de huid wat er dus uitziet als een zwelling, de welbekende galbulten. Een aantal veroorzakers van allergische reacties zijn onder andere:

 • Medicijnen
  De medicijnen die het vaakst zorgen voor een allergische reactie zijn de zogenaamde NSAID pijnstillers. Ook antibiotica en ACE-remmers worden vaak aangewezen als veroorzakers van galbulten.
 • Contact met chemische stoffen
  Tijdens het schoonmaken komt je huid dikwijls in aanraking met bijvoorbeeld bleek of ammoniak. Deze stoffen zijn vrij heftig en kunnen dan ook zorgen voor een reactie. Ook een wasmiddel kan voor galbulten zorgen wanneer dit via je kleding op je huid terecht komt.
 • Bepaalde voeding
  Eieren, schaaldieren, pinda’s.. allemaal kunnen deze een allergische reactie veroorzaken. Kijk dan ook kritisch naar je voedingspatroon.
 • Stress
  Stress is een veroorzaker van enorm veel aandoeningen, zo ook netelroos.
 • Insectenbeten
  De één reageert heftiger dan de ander op het steken of bijten door insecten. Netelroos kan getriggerd worden door insecten.
 • Planten
  Sommige planten kunnen zorgen voor een allergische reactie op de huid. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk de brandnetel.
 • Infectie

Zoals je aan bovenstaande lijst kunt zien lopen de oorzaken van netelroos nogal uiteen.

Netelroos symptomen

Netelroos is vrij eenvoudig te herkennen. De aandoening begint meestal op één plek waar het erg begint te jeuken. Na slechts enkele minuten ontstaan er een soort van blaren, galbulten. Netelroos verdwijnt binnen 24 uur, meestal al na een paar uur.

netelroos

Is netelroos besmettelijk?

We kunnen hier vrij duidelijk over zijn: Nee, netelroos is niet besmettelijk. De oorzaak van netelroos ligt in een allergische reactie op een bepaalde stof.

Netelroos behandeling

De huisarts is goed in staat om netelroos te herkennen. De aandoening is immers vrij duidelijk te herkennen. Netelroos kan worden behandeld door gebruik te maken van antihistamine. Daarnaast kan je gebruik maken van een verkoelende zalf. Antihistamine is verkrijgbaar bij de drogisterij zonder recept.

Aangezien netelroos vrijwel altijd ontstaat door een reactie op een bepaalde stof, kan het mogelijk zijn netelroos te voorkomen. Wanneer je netelroos krijgt, ga dan na wat er die dag voor een allergische reactie gezorgd kan hebben. Dat broodje pindakaas eerder op de dag? Of misschien toch die ibuprofen tegen de hoofdpijn? Wanneer je een allergische reactie krijgt op voorgeschreven medicijnen, vraag dan aan de huisarts of het mogelijk is een recept te krijgen voor andere medicijnen.

Conclusie

Netelroos is een vervelende maar relatief onschuldige huidaandoening. De galbulten laten makkelijk behandelen met antihistamine en laten geen blijvende schade achter aan de huid.