De voedingsstof niacine is van groot belang voor het lichaam om goed te kunnen functioneren. De stof is in de volksmond beter bekend als vitamine B3. Niacine supplementen bieden diverse voordelen, zoals een lager cholesterol, verminderen van artritis klachten en het verbeteren van de hersenfunctie. Niacine kan in een te grote dosis voor vervelende bijwerkingen zorgen. In dit artikel lichten we niacine uit.

Wat is niacine?

Er zijn acht verschillende B-vitamines. Vitamine B3 (niacine) is er daar 1 van. Er zijn twee vormen van deze B-vitamine die we terugvinden in zowel supplementen als normale voeding.

Nicotinezuur

Deze vorm van niacine verlaagd het cholesterolgehalte. Ook vermindert het de kans op hartaandoeningen.

Niacinamide (ook wel nicotinamide)

Deze vorm van niacine kan helpen bij de behandeling van psoriasis. Ook verlaagd het de kans op huidkanker.

Het lichaam slaat niacine niet op. Een teveel aan niacine plas je daarom ook gewoon uit. We krijgen niacine binnen via onze dagelijkse voeding. Daarnaast maakt het lichaam kleine hoeveelheden niacine aan door het aminozuur tryptofaan om te zetten.

De functie van niacine

Niacine helpt net als andere B vitamines bij het omzetten van voedsel naar energie door bepaalde enzymen te helpen. Twee van die enzymen zijn NAD en NADP. Deze co-enzymen zijn betrokken bij cellulair metabolisme. Niacine is tevens een antioxidant, en helpt bij het maken en repareren van DNA en een goede werking van het zenuwstelsel.

Niacine tekort symptomen

Een tekort aan niacine komt in de Westerse wereld eigenlijk niet voor. We krijgen voldoende niacine binnen via onze dagelijkse voeding. Er zijn echter een aantal symptomen aan te wijzen die duiden op een niacine tekort:

 • Vermoeid
 • Problemen met de huid
 • Depressief
 • Geheugenverlies
 • Verward
 • Hoofdpijn
 • Diarree

Gezondheidsvoordelen niacine

Niacine heeft een aantal gezondheidsvoordelen die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Niacine verlaagt het LDL-cholesterol

Al sinds de jaren vijftig wordt vitamine B3 ingezet om het slechte cholesterol niveau te doen dalen. Gemiddeld genomen daalt het LDL-cholesterol gehalte met 5 tot 20 procent. Niacine wordt veelal voorgeschreven wanneer reguliere medicatie voor een hoog cholesterol gehalte niet werkt.

Verhoogt het HDL-cholesterol

Niacine zorgt tevens voor een verhoging van het goede HDL-cholesterol. Gemiddeld genomen stijgt het de hoeveelheid HDL-cholesterol met zo’n 15 tot 35 procent.

Verlaagt triglyceriden

Niacine kan helpen bij het verlagen van triglyceriden. Gemiddeld genomen neemt het aantal triglyceriden met zo’n 20 tot 50% af. Niacine remt de triglyceridensynthese welke betrokken is bij de aanmaak van het slechte LDL cholesterol.

Kan helpen bij voorkomen van hart & vaatziekten

De afname van slecht cholesterol, en toename van goed cholesterol helpt enorm bij het voorkomen van hart & vaatziekten. Niacine heeft een extra effect waar het hart baat bij heeft; vermindering van oxidatieve stress. Deze oxidatieve stress staat in direct verband met verharding van de bloedvaten, wat uiteindelijk leidt tot hoge bloeddruk en andere hartaandoeningen.

Kan helpen bij de behandeling van diabetes type 1

Mensen die te kampen hebben met diabetes produceren geen tot weinig insuline. De insuline-producerende cellen zijn ‘kapot’ als gevolg van deze auto-immuunziekte. Diverse onderzoeken suggereren dat niacine kan helpen bij de bescherming van deze cellen. Kinderen die een verhoogd risico hebben op diabetes type 1 hebben baat bij het gebruik van niacine.

Voeding rijk aan niacine

We vinden niacine terug in een groot aantal verschillende voeding. Je kunt de volgende dingen eten om voldoende binnen te krijgen:

Kalkoen

Kalkoen bevat een grote hoeveelheid niacine. Een kalkoenborst van om en nabij de 85 gram bevat 46 procent van de aanbevolen dagelijkste hoeveelheid voor mannen, en 52% voor vrouwen. Met een beetje forse kalkoenfilet heb je voldaan aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Een bijkomend voordeel van kalkoen is dat het eiwitrijke voeding is.

Pinda’s

In pinda’s vind je de meeste niacine terug van alle plantaardige voedingsmiddelen. 32 gram pinda’s staan gelijk aan ongeveer 25% van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Je kunt natuurlijk ook pindakaas op brood smeren.

Lever

Eén van de beste bronnen van niacine. 100 gram lever bevat 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Tonijn

Uit blik of op de sushi, wanneer je 150 gram tonijn eet krijg je 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niacine binnen.

Niacine vind je terug in diverse voedingsmiddelen. Ga in de supermarkt voornamelijk voor vis, gevogelte, vlees, noten en peulvruchten.

Niacine supplementen

niacine supplementNiacine supplementen zijn te koop in diverse webwinkels. Zijn deze nodig? Nou.. niet direct. Er zijn mensen die baat hebben bij het gebruik van deze supplementen. Zo zijn niacine supplementen perfect voor mensen die geen statines kunnen gebruiken maar wel een lager cholesterol nastreven. Daarnaast is er onderzoek wat erop duidt dat vitamine B3 kan helpen bij het tegengaan van het verouderingsproces.

Bijwerkingen niacine supplement

 • Misselijkheid
 • Braken
 • Hot flush
 • Verhoging urinezuurgehalte, wat kan leiden tot jicht