Non hodgkin

Inhoudsopgave

Non-Hodgkin lymfoom is een type kanker dat zich ontwikkelt in de lymfocyten, de witte bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van infecties. In dit artikel zullen we de symptomen, oorzaken en behandelingen van non-Hodgkin lymfoom bespreken.

Wat is Non-Hodgkin Lymfoom?

Non-Hodgkin lymfoom is een kanker die begint in de lymfocyten en kan zich verspreiden naar de lymfeknopen en andere delen van het lichaam, zoals de milt, lever, het ruggenmerg, en het beenmerg. Lymfocyten zijn de belangrijkste cellen van het lymfestelsel, dat ons lichaam helpt om infecties te bestrijden.

Er zijn vele soorten non-Hodgkin lymfomen die verschillende symptomen en behandelingen hebben. Sommige non-Hodgkin lymfomen groeien langzaam, terwijl andere agressief zijn en snel groeien.

Symptomen van Non-Hodgkin Lymfoom

De symptomen van non-Hodgkin lymfoom kunnen variëren afhankelijk van het type en de ernst van de ziekte. Hier zijn enkele veel voorkomende symptomen:

Vergrote lymfeklieren

Een van de meest voorkomende tekenen van non-Hodgkin lymfoom is vergrote lymfeklieren. Deze kunnen voelbaar zijn als knobbeltjes onder de huid, vooral in de oksels, de lies, de nek en de ellebogen.

Koorts

Een koorts die niet wordt verklaard door een andere oorzaak kan ook een teken van non-Hodgkin lymfoom zijn.

Nachtelijk zweten

Als u ’s nachts overmatig zweet zonder duidelijk aanwijsbare reden, kan dit wijzen op non-Hodgkin lymfoom.

Gewichtsverlies

Onverklaarde gewichtsverlies kan ook een teken zijn van non-Hodgkin lymfoom.

Oorzaken van Non-Hodgkin Lymfoom

De precieze oorzaak van non-Hodgkin lymfoom is niet duidelijk, maar er zijn enkele risicofactoren die het risico op het ontwikkelen van deze ziekte kunnen vergroten, zoals:

Leeftijd

Non-Hodgkin lymfoom komt het meest voor bij mensen ouder dan 60 jaar.

Geslacht

Mannen hebben een hoger risico op het ontwikkelen van non-Hodgkin lymfoom dan vrouwen.

Immunodeficiënties

Mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen meer risico op het ontwikkelen van non-Hodgkin lymfoom.

Infecties

Bepaalde virussen, zoals HTLV-1 en het Epstein-Barr-virus (EBV) kunnen het risico op het ontwikkelen van non-Hodgkin lymfoom verhogen.

Chemische stoffen

Belichting aan bepaalde chemische stoffen en pesticiden kan het risico op het ontwikkelen van non-Hodgkin lymfoom verhogen.

Behandeling van Non-Hodgkin Lymfoom

De behandeling van non-Hodgkin lymfoom hangt af van het type lymfoom en de ernst van de ziekte. Hier zijn enkele veel voorkomende behandelingen:

Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling die kanker bestrijdt met geneesmiddelen. Deze medicijnen worden direct in de bloedbaan geïnjecteerd om aangetaste lymfocyten te doden.

Radiotherapie

Radiotherapie is een behandeling die lymfocyten bestrijdt met behulp van straling. Dit wordt vaak gebruikt bij lymfomen die zijn gelokaliseerd op één plek.

Immunotherapie

Immunotherapie is een type behandeling dat gebruik maakt van medicijnen om het immuunsysteem te versterken, zodat het kankercellen kan bestrijden.

Stamceltransplantatie

Stamceltransplantatie is een ingrijpende behandeling waarbij de beschadigde stamcellen van de patiënt worden vervangen door gezonde stamcellen.

Conclusie

Non-Hodgkin lymfoom is een ernstige vorm van kanker die zich ontwikkelt in de lymfocyten. Het kan worden gediagnosticeerd door middel van verschillende symptomen en risicofactoren. De behandeling van non-Hodgkin lymfoom hangt af van de ernst van de ziekte en kan chirurgie, chemotherapie of immunotherapie omvatten.

Veelgestelde vragen

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over non-Hodgkin lymfoom:

Wat is het verschil tussen Hodgkin en non-Hodgkin lymfoom?

Het belangrijkste verschil tussen Hodgkin en non-Hodgkin lymfoom is het type lymfocyten dat wordt aangetast. Hodgkin lymfoom tast meestal B-cellen aan, terwijl non-Hodgkin lymfoom kan worden veroorzaakt door B-cellen, T-cellen of natuurlijke killer-cellen.

Kan non-Hodgkin lymfoom worden voorkomen?

Er is geen manier om non-Hodgkin lymfoom te voorkomen, maar er zijn enkele risicofactoren die kunnen worden vermeden, zoals roken en exotische virussen.

Is non-Hodgkin lymfoom te genezen?

Veel mensen met non-Hodgkin lymfoom kunnen worden behandeld en genezen. De behandeling hangt af van het type en de ernst van de ziekte.

Waarom veroorzaakt non-Hodgkin lymfoom koorts?

Koorts is het resultaat van het immuunsysteem dat het lichaam beschermt tegen infecties. Non-Hodgkin lymfoom kan het immuunsysteem overbelasten, waardoor het lichaam koorts kan krijgen.

Kan non-Hodgkin lymfoom terugkeren?

Ja, non-Hodgkin lymfoom kan terugkeren nadat het is behandeld. Patiënten die zijn behandeld voor non-Hodgkin lymfoom worden vaak gecontroleerd om terugval te voorkomen.