Orthorexia nervosa

Inhoudsopgave

Orthorexia nervosa is een relatief nieuw fenomeen op het gebied van eetstoornissen, maar het kan net zo schadelijk zijn als bijvoorbeeld anorexia en boulimia. In dit artikel gaan we dieper in op de definitie van orthorexia, hoe het te herkennen is en wat de gevolgen kunnen zijn.

Wat is orthorexia nervosa?

Orthorexia nervosa is een relatief nieuw fenomeen op het gebied van eetstoornissen. Het is een obsessie met gezond eten die zo ver gaat dat het een negatieve invloed op iemands leven heeft. Mensen die lijden aan orthorexia zijn vaak gefixeerd op ‘gezonde’ voedingsmiddelen en weigeren voedsel dat volgens hen ongezond is. Dit kan leiden tot een tekort aan essentiële voedingsstoffen en tot ondervoeding.

Wat veroorzaakt orthorexia nervosa?

Er is nog veel onduidelijkheid over de oorzaken van orthorexia. Het lijkt echter een samenspel te zijn tussen biologische, psychologische en sociale factoren. Mensen die gevoelig zijn voor perfectionisme lijken een grotere kans te hebben om orthorexia te ontwikkelen.

Hoe herken je orthorexia nervosa?

Orthorexia nervosa is soms moeilijk te herkennen, omdat een gezonde voeding over het algemeen als positief wordt beschouwd. Toch zijn er enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat iemand lijdt aan orthorexia. Bijvoorbeeld:

– Angst om bepaalde voedingsmiddelen te eten
– Obsessie met het bijhouden van calorieën of macronutriënten
– Vermijden van sociale situaties waar voedsel wordt geserveerd
– Excessieve sportactiviteit in combinatie met een dieet
– Een obsessie met ‘gezonde’ voeding die verder gaat dan wat normaal wordt beschouwd

Welke gevolgen kan orthorexia nervosa hebben?

Hoewel orthorexia nervosa minder bekend is dan andere eetstoornissen, zijn de gevolgen net zo ernstig. Een obsessie met gezond eten kan leiden tot onder andere:

– Ondervoeding
– Bloedarmoede
– Vitaminegebrek
– Botontkalking
– Verminderde vruchtbaarheid

Hoe wordt orthorexia nervosa behandeld?

Behandeling van orthorexia nervosa omvat meestal therapie, vooral cognitieve gedragstherapie. De patiënt moet leren gezonde voedingsgewoonten aan te nemen en voedsel niet langer als een obsessie te beschouwen.

Kan orthorexia nervosa worden voorkomen?

Hoewel orthorexia nervosa niet kan worden voorkomen, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om te voorkomen dat u het ontwikkelt. Enkele van deze stappen zijn:

– Eet een gezond en uitgebalanceerd dieet zonder restricties
– Vermijd het obsessief tellen van calorieën en macronutriënten
– Leer te genieten van voedsel zonder angst
– Realiseer je dat gezonde voeding geen perfectie vereist

Wat is het verschil tussen orthorexia en gezonde voeding?

Gezonde voeding is belangrijk voor een gezond leven. Het verschil tussen gezond eten en orthorexia nervosa is dat mensen die lijden aan orthorexia een obsessie hebben met gezonde voeding die hun leven begint te beheersen. Mensen met orthorexia ervaren angst en stress over voedsel, terwijl gezond eten een positieve ervaring hoort te zijn.

Waarom is orthorexia nervosa zo gevaarlijk?

Orthorexia nervosa is gevaarlijk omdat het kan leiden tot ernstige gezondheidseffecten, waaronder ondervoeding, vitaminegebrek en botontkalking. Daarnaast kan het iemands sociale leven en emotionele welzijn beïnvloeden.

Hoe vaak komt orthorexia nervosa voor?

Er is nog weinig bekend over de prevalentie van orthorexia nervosa, omdat het nog maar recent als een erkende eetstoornis wordt beschouwd. Sommige schattingen suggereren dat 1% van de bevolking aan orthorexia lijdt.

Kan orthorexia nervosa worden behandeld?

Ja, orthorexia nervosa is behandelbaar en de prognose voor herstel is vergelijkbaar met andere eetstoornissen. Cognitieve gedragstherapie is een gangbare behandelingsoptie.

Is orthorexia nervosa gemakkelijk te herkennen?

Orthorexia nervosa kan soms moeilijk te herkennen zijn omdat het een obsessie met gezond eten is en erover praten vaak positieve reacties oplevert. Het is belangrijk om op te letten naar tekenen van ondergewicht, ondervoeding, angst en stress over voedsel, of vermijden van sociale situaties waar voedsel wordt geserveerd.

Kunnen mannen aan orthorexia nervosa lijden?

Ja, mannen kunnen net zo goed als vrouwen lijden aan orthorexia nervosa. Het wordt zelfs steeds vaker gezien bij mannen, vooral in combinatie met intensieve training.

Kunnen kinderen aan orthorexia nervosa lijden?

Ja, kinderen kunnen ook lijden aan orthorexia nervosa, hoewel het minder vaak voorkomt dan bij volwassenen. Signalen om op te letten zijn angst en stress over voedsel of het vermijden van sociale situaties waar voedsel wordt geserveerd.

Wat is de beste manier om iemand te helpen met orthorexia nervosa?

Het is belangrijk om te begrijpen dat het moeilijk is om iemand te helpen die lijdt aan orthorexia nervosa. Het is belangrijk om de persoon te ondersteunen en hen te helpen hulp te zoeken bij een therapeut die gespecialiseerd is in eetstoornissen.

Kan orthorexia nervosa terugkeren na behandeling?

Ja, net als bij andere eetstoornissen kan orthorexia nervosa terugkeren na behandeling. Het is belangrijk om regelmatig therapie te blijven volgen om ervoor te zorgen dat de persoon blijft herstellen en niet terugvalt in oude patronen.

Conclusie

Orthorexia nervosa is een ernstige eetstoornis die leidt tot een obsessie met gezond eten. Het kan leiden tot ondervoeding, vitaminegebrek en botontkalking, en kan het sociale leven en emotionele welzijn van iemand beïnvloeden. Het is belangrijk om te weten hoe orthorexia eruit ziet, zodat het kan worden behandeld en de risico’s kunnen worden verminderd. Het is behandelbaar en de prognose voor herstel is vergelijkbaar met andere eetstoornissen.