Otosclerose

Inhoudsopgave

Als je ooit gehoord hebt van geleidingsverlies of tinnitus, dan ben je misschien wel bekend met otosclerose. Dit is een aandoening die enkele kleine benige structuren van het middenoor aantast en het vermogen van het oor om geluiden te verwerken vermindert. In dit artikel gaan we dieper in op otosclerose, de symptomen en de mogelijke behandelingen.

Wat is otosclerose?

Otosclerose is een aandoening die het middenoor beïnvloedt door het verharden van een van de drie benige structuren in het oor, de stapes, wat het binnenoor met het middenoor verbindt. Het verkalkingsproces van de kleine botjes vermindert de werking van het trommelvlies, waardoor geluiden minder goed doorgegeven worden en er gehoorverlies optreedt.

Wie krijgt otosclerose?

Otosclerose treft vooral jongvolwassenen tussen de 15 en 45 jaar oud en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Erfelijkheid lijkt een rol te spelen bij de ontwikkeling van otosclerose en komt vaak voor in combinatie met andere aandoeningen in de familie.

Wat zijn de symptomen van otosclerose?

De symptomen van otosclerose zijn vaak geleidelijk aan en kunnen variëren van mild tot ernstig. Vaak beginnen ze aan één oor en kunnen later ook het andere oor beïnvloeden. Symptomen zijn:

Gehoorverlies

Het belangrijkste symptoom van otosclerose is gehoorverlies. De mate en ernst van het gehoorverlies kan variëren.

Tinnitus

Tinnitus of oorsuizen is ook aanwezig bij sommige patiënten met otosclerose.

Duizeligheid

Bij sommige patiënten kan duizeligheid optreden.

Hoe wordt otosclerose gediagnosticeerd?

Een audicien kan met een gehoortest vaststellen of je gehoorverlies hebt. Als het gehoorverlies wijst op otosclerose, dan zal de huisarts je doorverwijzen naar een KNO-arts die de diagnose kan bevestigen.

Behandelingen voor otosclerose

Otosclerose kan op verschillende manieren behandeld worden. In sommige gevallen is behandeling helemaal niet noodzakelijk en kan de aandoening stabiliseren. Er zijn momenteel drie type behandelingen:

Afwachten

Sommige gevallen van otosclerose stabiliseren zich uiteindelijk vanzelf, zodat behandeling niet nodig is.

Gehoorapparaten

Bij mild tot gematigd gehoorverlies wordt vaak een hoortoestel aangeraden. Dit kan helpen om het gehoorverlies te compenseren.

Chirurgie

In sommige gevallen kan een operatie helpen om de gehoorvermindering terug te draaien.

Hoe kan ik otosclerose voorkomen?

Omdat er geen duidelijke oorzaak van otosclerose bekend is, zijn er geen effectieve preventiemethoden bekend. Als je gehoorverlies of andere symptomen van otosclerose ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Conclusie

Otosclerose kan een uitdagende aandoening zijn om mee te leven en kan leiden tot gehoorverlies en andere symptomen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rond otosclerose en bewust te zijn van de verschillende behandelingsopties.

Veelgestelde vragen

Kan otosclerose vanzelf genezen?

Sommige gevallen van otosclerose stabiliseren vanzelf en hebben geen behandeling nodig.

Welke soorten operaties worden gebruikt om otosclerose te behandelen?

Stapedectomie en stapedotomie worden gebruikt om otosclerose in het binnenoor te behandelen.

Helpt een hoortoestel bij otosclerose?

Ja, hoortoestellen kunnen helpen om het gehoorverlies te compenseren.

Kan otosclerose leiden tot duizeligheid of evenwichtsproblemen?

Ja, in sommige gevallen kan otosclerose duizeligheid of evenwichtsproblemen veroorzaken.

Waar moet ik op letten als ik denk dat ik otosclerose heb?

Als je gehoorverlies of andere symptomen van otosclerose ervaart, is het belangrijk om je te laten onderzoeken door een KNO-arts.