Overbeet

Inhoudsopgave

Overbeet is een veelvoorkomend probleem dat zich voordoet als de bovenste rij tanden verder naar voren staat dan de onderste rij. Dit wordt meestal als een esthetisch probleem gezien, maar kan ook invloed hebben op de functionaliteit van het gebit. In dit artikel bespreken we de verschillende oorzaken van overbeet, en bekijken we wat de symptomen zijn. We zullen tot slot kijken naar wat de mogelijke behandelingen zijn die kunnen helpen bij het oplossen van overbeet problemen.

Oorzaken van overbeet

– Erfelijkheid
– Ontwikkeling van de kaken en tanden
– Slechte mondgewoonten zoals duimzuigen en nagelbijten

Symptomen van overbeet

– Overbeet zichtbaar bij normale sluiting van de mond
– Problemen bij het kauwen en bijten
– Slijtage van de tanden

Mogelijke behandelingen voor overbeet

– Het gebruik van beugels om de stand van de tanden te beïnvloeden
– Kaakchirurgie
– Onmiddellijke correctie van esthetische zorgen met porseleinen facings

Het gebruik van beugels om de stand van de tanden te beïnvloeden

Er zijn verschillende soorten beugels beschikbaar om te helpen bij het corrigeren van de stand van de tanden. Een orthodontist kan adviseren welke beugel het meest geschikt is in jouw situatie. Een beugel kan worden vastgemaakt aan de tanden en op deze manier jouw gebit corrigeren. Het traject van de beugel verschilt per persoon, maar kan tot wel anderhalf jaar duren.

Kaakchirurgie

Als de overbeet veroorzaakt wordt door een verkeerde positie van de kaak, kan chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. De chirurg verbreekt hierin de bovenkaak, en zet deze vervolgens beter in lijn met de onderkaak.

Directe correctie door porseleinen facings

Porseleinen facings, ook wel veneers genoemd, zijn een behandelingsoptie waarbij de tanden bedekt worden met een porseleinen schildje. Dit wordt gebruikt om directe cosmetische correcties uit te voeren, waardoor er direct zichtbare resultaten worden geboekt die langdurig houdbaar zijn.

Veelgestelde vragen

1. Is overbeet een cosmetisch probleem of moet het worden behandeld?
– Hoewel het meestal wordt beschouwd als een cosmetisch probleem, kan het in sommige gevallen een functioneel probleem veroorzaken dat moet worden opgelost.

2. Wat zijn de effecten van een overbeet op tanden?
– Overbeet kan leiden tot slijtage van de tanden en probleem bij het kauwen. Dit kan leiden tot ongelijke schaaf- en slijtagepatronen.

3. Hoe bepaalt een orthodontist welke beugel het beste is in mijn geval?
– Nadat je gebit is geanalyseerd, kan een orthodontist bepalen welke beugel het beste werkt voor jouw overbeet probleem.

4. Is kaakchirurgie pijnlijk?
– De meeste patiënten ervaren slechts lichte pijn en discomfort na de operatie. Dit kan gemakkelijk worden behandeld met pijnstillers.

5. Zal mijn overbeet terugkeren na een succesvolle behandeling?
– In principe niet. Wanneer de behandeling succesvol is afgerond, zou je overbeet niet terug moeten komen. Het is wel van belang om een goede mondvhygiëne na te streven om te voorkomen dat de behandeling terug valt.