Paroxysmale hemicrania

Inhoudsopgave

Paroxysmale hemicrania (PH) is een zeldzame vorm van hoofdpijn die hoofdzakelijk voorkomt bij vrouwen en begint in de vroege volwassenheid. Dit type hoofdpijn kan een invaliderende impact hebben op het dagelijks leven van mensen. In dit artikel zullen we de oorzaken, symptomen, diagnosemethoden en behandelingen van PH bespreken.

Wat is paroxysmale hemicrania?

Paroxysmale hemicrania is een vorm van primaire hoofdpijn. Het is een van de drie hoofdtypen hoofdpijn, samen met spanningshoofdpijn en migraine. PH is een uniek type hoofdpijn omdat het eenzijdig is en vaak gepaard gaat met autonome symptomen. Paroxysmale hemicrania is een kortdurende hoofdpijn die meestal minder dan vijftig minuten duurt, maar die meerdere keren per dag kan voorkomen.

Wat zijn de oorzaken van paroxysmale hemicrania?

De oorzaken van PH zijn niet bekend. Er wordt verondersteld dat het verband kan houden met een verstoring in de hypothalamus, die een belangrijke rol speelt in de regulatie van het slaap-waakritme en de temperatuur van het lichaam. Erfelijkheid speelt ook een rol.

Wat zijn de symptomen van paroxysmale hemicrania?

De symptomen van paroxysmale hemicrania zijn onder meer:

– Intense, eenzijdige hoofdpijn
– Pijn in de oogkas, temporale regio, oor en kaak
– Roodheid in een oog
– Waterige afscheiding uit één oog
– Verstopte neus of loopneus
– Zwelling van het ooglid

Hoe wordt paroxysmale hemicrania gediagnosticeerd?

Een arts zal de symptomen van de patiënt onderzoeken en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om andere aandoeningen uit te sluiten. Het kan zijn dat de arts aanvullende tests, zoals een MRI-scan of CT-scan, uitvoert om andere mogelijke aandoeningen uit te sluiten.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden voor paroxysmale hemicrania?

Er zijn verschillende opties voor de behandeling van paroxysmale hemicrania, waaronder medicijnen, zuurstoftherapie en zenuwblokkades. Indomethacine wordt meestal gebruikt om PH te behandelen en wordt als effectief beschouwd. Andere medicijnen die kunnen worden voorgeschreven zijn Celecoxib, Naproxen, Ketorolac of Piroxicam. Zuurstoftherapie kan ook helpen de pijn te verminderen. Zenuwblokkades kunnen worden gedaan als de medicatie niet werkt.

Wat zijn de complicaties van paroxysmale hemicrania?

De complicaties van paroxysmale hemicrania zijn onder meer slaapstoornissen, depressie en angst.

Wat zijn tips om paroxysmale hemicrania te voorkomen?

Er is geen manier om te voorkomen dat iemand paroxysmale hemicrania krijgt omdat de oorzaken nog onbekend zijn. Het kan echter nuttig zijn om factoren te identificeren die de symptomen kunnen triggeren, zoals vermoeidheid, stress of bepaald voedsel, en deze te vermijden.

Hoe kan paroxysmale hemicrania worden beheerd?

Er zijn verschillende manieren om paroxysmale hemicrania te beheren, waaronder:

– Reguliere controleafspraken met een arts
– Het bijhouden van een hoofdpijndagboek om de frequentie en duur van de hoofdpijn te documenteren
– Het nemen van medicijnen om de symptomen te verminderen wanneer ze zich voordoen
– Het gebruik van ontspanningstechnieken om stress te verminderen

Is paroxysmale hemicrania hetzelfde als clusterhoofdpijn?

Paroxysmale hemicrania lijkt sterk op clusterhoofdpijn, omdat beide vormen van primaire hoofdpijn zijn die eenzijdig zijn en gepaard gaan met autonome symptomen. Het belangrijkste verschil is echter dat de frequentie van PH-aanvallen hoger is dan bij clusterhoofdpijn.

Conclusie

Paroxysmale hemicrania is een ernstige vorm van hoofdpijn die dagelijkse activiteiten kan verstoren. Het wordt voornamelijk behandeld met medicijnen, zuurstoftherapie en zenuwblokkades. Hoewel het een zeldzame aandoening is, is het belangrijk om het te herkennen en te behandelen om een goede kwaliteit van leven te behouden.