Perindopril bijwerkingen, ervaringen & meer

Inhoudsopgave

Perindopril is een ACE-remmer (angiotensine converting enzyme). Deze middelen zorgen ervoor dat bepaalde eiwitten geremd worden, waardoor de bloeddruk verlaagd wordt en het hart minder wordt belast: de pompkracht wordt verbeterd. De bloedvaten worden namelijk verwijd, wat de bloeddruk verlaagt. Ook wordt hierdoor het hart minder belast.


Perindopril is in Nederland op de markt als Coversyl arg (dit staat voor arginine) en perindopril.

De geschiedenis van perindopril

Perindopril is onderdeel van de klasse ACE-remmers: een al lang gebruikte groep bloeddrukverlagers. In een studie, genaamd de PROGRESS-studie is bevonden dat perindopril het risico op een beroerte sterk vermindert in patiënten die al eens eerder een beroerte of TIA door hebben gemaakt. Hierna zijn nog meerdere studies gedaan. Deze studies zijn eerder gestopt, omdat het middel zo effectief bleek dat het meteen op de markt is gebracht. Sindsdien wordt perindopril veelvuldig voorgeschreven bij hoge bloeddruk en hartfalen, ter preventie van complicaties van deze aandoeningen.

Waarvoor wordt perindopril gebruikt?

Perindopril wordt gebruikt bij hypertensie (hoge bloeddruk). Ook bij hartfalen en na een hartaanval wordt perindopril voorgeschreven. Dit omdat perindopril, door de vaatverwijdende werking, de belasting op het hart vermindert. Ook wordt perindopril wel eens voorgeschreven aan mensen die al eerder een infarct of beroerte hebben doorgemaakt. Door perindopril wordt de kans op een volgende beroerte of infarct kleiner.

Voorelen & nadelen van perindopril?

Perindopril is een erg veilig middel. Er is veel ervaring mee opgedaan in de klinische praktijk en de risico’s van hypertensie en hartfalen zijn erg groot. Perindopril is dus een belangrijk middel om ernstige en dodelijke complicaties van een hoge bloeddruk te voorkomen.

Het middel mag niet gebruikt worden tijdens een zwangerschap. Ook mannen kunnen het middel beter niet gebruiken als ze een kinderwens hebben. Het kan namelijk de mannelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Ook mag het middel niet gebruikt worden bij het geven van borstvoeding.

Patiënten met lever- of nieraandoeningen dienen altijd met de arts te overleggen of dit middel veilig is om te gebruiken. Het middel is ook niet zonder meer veilig te gebruiken door kinderen.

Het kan zijn dat er aan het middel gewend moet worden. Na 6 weken is het effect volledig. De eerste paar weken van gebruik kunnen duizeligheid veroorzaken, vooral bij te snel opstaan. Diabetespatienten hebben sneller last van een laag suikergehalte bij gebruik van dit medicijn. Let dus goed op het suikergehalte. De duizeligheid is onschuldig en gaat meestal vanzelf weer over.

Bijwerkingen van perindopril

Duizeligheid is de meest voorkomende bijwerking. Deze bijwerking gaat meestal over als de patiënt goed aan het middel gewend is. Ook komen prikkelhoest, maagdarmklachten, huiduitslag, een teveel aan kalium in het bloed, spierkramp en hoofdpijn voor. Ook kan de smaak veranderen.

Ernstige bijwerkingen komen minder vaak voor. Men moet dan denken aan een ernstige overgevoeligheidsreactie (angio-oedeem, zwelling van de huid, tong, keel of lippen), of ontsteking van de alvleesklier of lever. Ook treedt soms neutropenie op: een tekort aan een bepaald soort witte bloedcellen. Contacteer de arts bij infectiesymptomen de eerste maanden van gebruik.